Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στην πτώση ΤΤ και ΔΕΗ

Συνεδρίαση με πιο ενδιαφέρον δεύτερο…ημίχρονο λόγω και της μόχλευσης του ΤΤ (+8,4%). Διόρθωσαν αλλά γλίτωσαν τα χειρότερα βασικοί δείκτες & μετοχές. Κράτησαν τις 1.649,9 ο ΓΔ και τις 800 ο 20άρης…

Συνεδρίαση με… διπλό πρόσωπο που βρήκε τελικά τον Γενικό Δείκτη στις 1,649 μονάδες (-0,97%) και τον Ftse20 στις 801 (-1,13%) μονάδες.

Πτωτική αρχικά και με αρκετές προσπάθειες αντίδρασης στη συνέχεια με την αξία των συναλλαγών στα 65 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η τροπή από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης καθώς το ΧΑ ανέκαμψε κόντρα στις ευρωαγορές φθάνοντας τις 1.672 μονάδες (ΓΔ ) και λίγο υψηλότερα των 800 ο Ftse20.

Έκπληξη με υψηλό τζίρο στο Ταχυδρομικό Ταμιυτήριο και υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΑΤΕ.
Σταδιακά από τις 14.50 και μετά, που οι βασικοί δείκτες πήραν την ανιούσα "επιστρέφοντας" σε θετικό έδαφος παρατηρήθηκε συγκριτικά αυξημένο ενδιαφέρον. Στα 39,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 15.10΄) για να διαμορφωθεί τελικά στα 65 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, πως εχθές ο τζίρος κυμάνθηκε στα 84 εκατ. ευρώ. Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο για Ftse20 και τράπεζες για να καλυφθεί σιγά-σιγά το χαμένο έδαφος.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον, πως το ΧΑ "γύρισε" θετικά (λίγο μετά τις 15.10΄) όταν ακόμη στα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια οι απώλειες παρέμεναν στο 1,6-1,7%. Η αναστροφή επιχειρήθηκε με τους μη τραπεζικούς πυλώνες του ΧΑ δηλαδή ΔΕΗ και CCH, ενώ σταθερά ανοδικά διαμορφώνονταν η τάση για το ΤΤ .

Οι α λ λ α γ έ ς προσήμου κράτησαν μέχρι το τ έ λ ο ς της συνεδρίασης α λ λ ά με τον ΓΔ και τον Ftse20 σταθερά πάνω από την ελάχιστη τιμή ημέρας.

Από πλευράς τραπεζών είναι ενδεικτικό, πως δεύτερη αντέδρασε η Alpha Bank (5,6 ευρώ), ακολούθησε η Eurobank που τελικά τποχώρησε στα 5,57 ευρώ, ενώ Πειραιώς (4,75 ευρώ) και Εθνική (10,56 ευρώ) ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο.

Στην προσπάθεια αναστροφής ακολούθησαν Μυτιληναίος (4,72 ευρώ), MIG (1,07 ευρώ), Ελλάκτωρ (3,45 ευρώ) κ.α. Εάν επιχειρούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιες λεπτομέρειες από τον 20άρη θα εστιάζαμε στην αυξημένη συναλλακτικότητα του Τ α χ υ δ ρ ο μ ι κ ο ύ Τ α μ ι ε υ τ η ρ ί ο υ , την…ευκολία που ανταποκρίνεται η ΔΕΗ (13,05 ευρώ), την σταθερότητα της CCH (18,6 ευρώ).

Θα επιμείνουμε λ ί γ ο περισσότερο στο ΤΤ (4,26 ευρώ), καθώς ο αυξημένος τζίρος-ζήτηση δ ε ν μπορεί να παραπέμπει σε… πολλούς αγοραστές, ενώ αξιοπρόσεκτη θεωρήθηκε η σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση και της ΑΤΕ (1,17 ευρώ) που μετά από καιρό επανήλθε προς τα 1,15 ευρώ.
 
Κατά την εκτίμηση μας ο αγοραστής (ές ) στο ΤΤ το πιθανότερο είναι να σχετίζονται με τις κυοφορούμενες εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους δ ε ν θα πρέπει να αφορούν αγορές για μόχλευση αλλά σε ζήτηση από τ ε λ ι κ ό αγοραστή.

Το…κλειδί της αιφνίδιας μεταβολής βρίσκεται στις αυξημένες αγορές, που έγιναν μεταξύ 12.58-13.02 σχεδόν μισή ώρα μετά από επίσης υψηλές συναλλαγές σε φάση διόρθωση της τιμής. Τα όσα …σημάδεψαν σήμερα το Τ.Τ χρηματιστηριακά κατά πάσα β ε β α ι ό τ η τ α θα φανούν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Παράμετροι, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στα της ημέρας η εκτίμηση του Citigroup για "…έλλειμμα χαμηλότερο του στόχου" αλλά και στον τομέα των επιχειρήσεων η παραλαβή νέου φορτίου LNG από το Αλουμίνιο της Ελλάδος, τα ομολογιακά των θυγατρικών της Βιοχάλκο (Χαλκόρ, ΕΤΕΜ. Ελληνικά Καλώδια ), οι διευκρινίσεις του Βωβού προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. και τινά άλλα επί μέρους.

Από τον Mid 40 η μετοχή της Proton Bank παρουσίαζε σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης ενδιαφέρον- από τεχνικής πλευράς- ανεβάζοντας σταδιακά και συναλλαγές και τιμές. Ανάλογη διακύμανση είχε από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης η Τέρνα Ενεργειακή, που έφτασε στα 3,64 ευρώ.
 
Στα 3,16 ευρώ η μετοχή του Βωβού, στα 8,7 (-2,9%) της Μέτκα. Λίγο χαμηλότερα (SC80) το "γύρισμα" της Vell Group έδωσε ριψοκίνδυνα μεν υψηλά δε ακραία απόδοση (19%) στα 0,5 ευρώ. Υπεραποδοση για Aspis Bank, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Attica Bank .

Η συνεδρίαση είχε… διττό χαρακτήρα καθώς από τα μέσα και μετά επιχειρήθηκε αναστροφή της τάσης που εν μέρει επιτεύχθηκε.

Από τεχνικής πλευράς η ένδειξη αυτή δίνει… πόντους σε περιοχές στήριξης (πέριξ των 1.650 μονάδων για τον ΓΔ και γύρω από τις 800 για τον 20άρη). Βέβαια πρόκειται για… μία και… μόνη συνεδρίαση, όπου επιχειρήθηκε να συμμαζευτεί κάπως η κατάσταση ωστόσο η κίνηση αυτή έγινε κόντρα στις ευρωαγορές που διόρθωναν και προφανώς μετά από ισχυρή βραχύβια διόρθωση, που έφτασε έως και 10% για τον τραπεζικό κλάδο.

Το τι θα επιφυλάξει η συνέχεια θα εξαρτηθεί αφ΄ενός από το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια αφ΄ ετέρου από τις όποιες εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο. Εάν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα αρχίσει πάλι να κινείται κάτι και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέο γύρο κινήσεων σε τράπεζες (ίσως και πριν το τέλος Ιουλίου) ενδέχεται να αποφευχθεί η υποχώρηση της αγοράς προς τις 1.595 μονάδες.

Οσο αφορά στον "αριθμό ανοιχτών συμβολαίων" στην αγορά Παραγώγων συνολικά  "έκκρεμούσαν" 25.478 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στον Ftse20. Σε συμβόλαια επί μετοχών παρέμεναν 17.863 ΣΜΕ στην Εθνική, άλλα 45.994 στη μετοχή του ΟΤΕ, περί τα 11.985 στην Alpha Bank, γύρω στα 18.440 ΣΜΕ στο Marfin Investment Group και 7.432 στον τίτλο της Κύπρου.

Από τα "στοιχεία δανεισμού τίτλων" σημειώνεται η αισθητή υποχώρηση του συνολικού αριθμού μετοχών αλλά και των επί μέρους τίτλων εισηγμένων. Είναι ενδεικτικό πως στο διήμερο 9-10/8 παρατηρείται υποχώρηση για την Εθνική στα 9.399.652 από 11.902.052 μετοχές.

Στην περίπτωση της Eurobank ο δανεισμός φτάνει τα 4.870.041 μετοχές, στην Πειραιώς τα 4.457.440, γι ατην Κύπρου στα 3.843.010, για το MIG στα 2.693.514, την Alpha Bank στα 2.381.945 και στον ΟΤΕ σε 1.038.643 μετοχές.

Για καλύτερη σύγκριση αναλυτικά στοιχεία για μετοχές με πλήθος μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου τεμαχίων αναφέρονται στο χθεσινό μετά-συνεδριακό σχόλιο μας

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v