Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνεται η διόρθωση προς τις 1.650 μονάδες

Επιτείνεται η ρευστοποίηση θέσεων κυρίως στις τράπεζες με το ΧΑ να υποχωρεί προς τις 1.650 μονάδες. Απώλειες έως 4,5% για τις τραπεζικές μετοχές με Eurobank-Alpha Bank να καταγράφουν τη μεγαλύτερη διόρθωση.

Σαφώς περισσότερες οι μέχρι τώρα συναλλαγές σε σχέση με την χθεσινή υποτονική συνεδρίαση.

Ο λόγος ωστόσο θα πρέπει να αναζητηθεί στην ένταση των ρευστοποιήσεων και των εμφανώς περισσότερων πωλήσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως 2,5% πιέζεται στις 1.665 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 808 με την αξία των συναλλαγών στα 42 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου πραγματοποιείται σε τραπεζικούς τίτλους, όπου το τελευταίο ημίωρο παρατηρείται ένα… ψιλοάδειασμα καθώς η Alpha Bank χάνει 4,7% υποχωρώντας στα 5,57 ευρώ. Σε πτωτική φορά και η Eurobank στα 5,72 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στα 10,83 ευρώ.

Συγκριτικά μεταξύ των τριών η Εθνική υποχωρεί λιγότερο σε σχέση με τις άλλες δύο, που όμως είχαν υπεραποδώσει στην φάση της ανοδικής αντίδρασης. Φαίνεται, πως η κατοχύρωση θέσεων ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα είναι εντονότερη σε Eurobank-Alpha Bank και δευτερευόντως σε Τράπεζα Πειραιώς που πιάνει τα 4,7 με απώλειες 5,4%.

Από τη στιγμή, που η αγορά είναι να… διορθώσει τόσο το… καλύτερο να υπάρξει γρηγορότερο ξεκαθάρισμα της τάσης, να βγουν οι βραχυπρόθεσμοι πωλητές προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιθυμητές αποτιμήσεις.

Είναι ενδεικτικό, πως ούτε μία μετοχή του 20άρη δεν πηγαίνει κόντρα στο γενικότερα πτωτικό ρεύμα, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει σχεδόν αδιάλειπτα μετά την εμφανή αδυναμία υπέρβασης των 1.800 μονάδων (και των 900 μον. για τον FTSE 20).

Δεδομένης της φοράς ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πάσο η ευρύτερη περιοχή των 1.650 μπορεί να είναι η κατάληξη ενός μικρού πτωτικού κυματισμού (μετά το τρίτο ανοδικό…) . Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προετοιμαστούμε για χαμηλότερα υιοθετώντας το δεύτερο σενάριο.

Ωστόσο ακόμη το ΧΑ το «παλεύει» λίγο υψηλότερα των 1.650 μονάδων με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 1,3% στα 11,70 ευρώ, τη ΔΕΗ να κρατάει σχετικά με -0,4% στα 12,72 και την CCH στα 18,75 ευρώ.

Λίγο χαμηλότερα (Mid 40) για περίπου δώδεκα μετοχές το ποσοστό υποχώρησης φθάνει το 3 με 4,5% σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με αυξημένες συναλλαγές. Στα 2,29 ευρώ η Alapis, στα 0,82 ευρώ η Forthnet, στα 2,86 η Σιδενόρ, στα 1,34 η ΕΛΒΑΛ, στα 0,93 ευρώ η Χαλκόρ (όλες οι θυγατρικές του ομίλου έ ω ς 5,4% χαμηλότερα),. Στα 3,27 ευρώ με 4,1% η μετοχή του Βωβού η μόνη πριν από λίγο με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v