Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με το "κάστρο" των 1.780

Το "άτσαλο" άδειασμα συνεχίστηκε και την Παρασκευή με το ΧΑ να μην υπερβαίνει πειστικά το φράγμα των 1.780. Τα σενάρια για την ερχόμενη εβδομάδα. Εβδομαδιαία κέρδη 1,84% για το ΓΔ. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Στις 1.713 μονάδες ΄΄στάθηκε΄΄ τελικά ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 1,8% και στις 838,5 ο FΤ 20 σχεδόν 2,3% χαμηλότερα.

Το…άτσαλο άδειασμα, που ξεκίνησε από το μεσημέρι και μετά της Πέμπτης συνεχίστηκε σήμερα με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει προς τις 1.710 μονάδες ΄΄γράφοντας΄΄ τρείς τοπικούς πυθμένες οριακά υψηλότερα.

Ανάλογη διορθωτική πορεία για τον FΤ 20 και τον τραπεζικό δείκτη, που αποτέλεσε για πολλοστή φορά τον…σηματωρό της αλλαγής σκηνικού στο ΧΑ.

Ο χαμηλός τζίρος- για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- αποδόθηκε στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών, την στάση αναμονής των βραχυπρόθεσμων (…εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ) και την προσδοκία για επιβεβαίωση των… δεύτερων περιοχών στήριξης. Τελικά οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ στην υποκείμενη αγορά.

Στις τράπεζες επικεντρώθηκε- για ακόμη μία συνεδρίαση- το μεγαλύτερο ενδιαφέρον & συναλλαγές με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί στα 11,35 ευρώ (-3,57%) παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη.

Για τον τραπεζικό δείκτη η περιοχή των 2.000 μονάδων θεωρείται πλέον…εμπόδιο, όπως οι 1.800 για τον Γενικό και οι 900 για τον 20άρη. Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στα 5,85 ευρώ (-2,50%), της Eurobank υποχώρησε στα 6 ευρώ (-4,76%), της Πειραιώς στα 5,14 ευρώ, της Marfin Popular στα 1,82, της Τράπεζας Κύπρου στα 4,20 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό, πως για μόλις μία μετοχή (Ελλάκτωρ στα 3,60 ευρώ) από τις 20 της ομάδας του Ftse20 διαμορφώθηκε θετική διακύμανση καθώς η κατοχύρωση θέσεων παρέσυρε και τη ΔΕΗ στα 12,92 ευρώ (-0,62 %), την ΜΟΗ στα 8,65, τον Μυτιληναίο στα 4,87, την CCH στα 18,71 ευρώ.

Όμως ακόμη και μετά το ΄΄γύρισμα΄΄ στις 6/8 οι βασικοί δείκτες ΄΄κρατούν΄΄ κέρδη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και σχεδόν 205 σε διάστημα 30 ημερών.

Αυτό, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενδέχεται να κρύβει το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης εάν δεν βελτιωθεί άμεσα το κλίμα στην Wall και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, που ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία.

Ωστόσο ακόμη και τώρα το ποσοστό διόρθωσης δεν ξεπερνά το "επιτρεπόμενο" 33% με βάση τον τελευταίο ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε (και) για το ΧΑ λίγο πριν τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών η αδυναμία υπέρβασης των 1.800 μονάδων ισχυροποιεί εκ των πραγμάτων την ούτως ή άλλως ανθεκτική περιοχή αντίστασης, η υπέρβαση της οποίας θα απαιτήσει και περισσότερα κεφάλαια και προπάντων νέους…καταλύτες.

Σε διαφορετική περίπτωση οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν την διορθωτική πορεία τους (έως και 2,5-3%) χαμηλότερα χωρίς να ακυρώνεται η ανοδική κίνηση, που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά έτους.

Στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το πιθανότερο είναι πως θα δοκιμασθεί η αμέσως επόμενη στήριξη, πέριξ των 1.680, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει διαμορφωθεί κάτω από τις 1.600 μονάδες.

Πρόκειται για περιθώριο σχεδόν 8% που δεν δικαιολογείται τεχνικά και με την προυπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί αρνητικά το περιβάλλον στα ξένα χρηματιστήρια σε σημείο που θα έβαζε τέρμα στην προηγούμενη ανοδική αντίδραση. Σενάριο, που δεν θεωρούν πιθανόν οι ξένοι αναλυτές- για τα διεθνή χρηματιστήρια- αλλά και οι Έλληνες για το ΧΑ, οι οποίοι θεωρούσαν απαραίτητη μία διόρθωση πριν τον επόμενο ανοδικό γύρο.

Τι μέλλει γενέσθαι - Εκτιμήσεις αναλυτών

Η αδυναμία του ΧΑ να υπερβεί πειστικά τις 1.780 μονάδες και να επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών Μαίου (4/5) δηλαδή πάνω από τις 1.800 μονάδες κατέδειξε τα περιθώρια του τελευταίου ανοδικού κυματισμού.

Αναλυτές εκτιμούν, πως εάν πρόκειται για το ΄΄τρίτο κύμα ΄΄, που δίνει τη σειρά του στο ΄΄τέταρτο΄΄ πτωτικό που εξελίσσεται από το μεσημέρι της Πέμπτης θα πρέπει να αναμένεται ακόμη ένα και τελευταίο που θα στοχεύει υψηλότερα του προηγούμενου (δηλαδή του τρίτου).

ΣΕ αυτή την περίπτωση στόχευση είναι πολύ υψηλότερα των 1.800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Εκτίμηση, που μένει να επιβεβαιωθεί και που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα ξένα χρηματιστήρια και τις εξελίξεις στα εγχώρια μέτωπα.

Φάνηκε όμως και αυτή τη φορά, πως η διόρθωση που ξεκινά από τον FΤ 20 διαχέεται άμεσα στον Mid 40 και σε χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

Ακριβώς όπως συνέβη στις 6/8 με τις τραπεζικές μετοχές του 40άη να υποχωρούν ΄΄άτακτα΄΄ την Γενική στα 0,46 ευρώ, την Proton Bank στα 1,34 ευρώ.
 
Παρασύρθηκαν όμως και οι Χαλκόρ στα 0,97 ευρώ, Σιδενόρ στα 2,95, Ιντρακόμ στα 0,81 ευρώ, ΕΛΒΑΛ στα 1,41 ευρώ. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που κρατήθηκαν καλύτερα όπως για παράδειγμα η Μέτκα στα 9,16 ευρώ και οι Forthnet, Folli-Follie, Alapis, Frigoglass και ακόμη 2-4 που αντέδρασαν ανοδικά, μέχρι τέλους.

Να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜΕ επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.435), Alpha Bank (11.705), Εurobank (5.938) και ΔΕΗ (838).

-----------------------------

Σύμφωνα με το Μ. Χατζηδάκη τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι την αντίσταση των 1.780 μονάδων και αφού το προσπάθησε για την μεγάλη υπέρβαση των 1.800 μονάδων τελικά άρχισε να υποχωρεί με  σχετικά χαμηλούς τζίρους προς την πλησιέστερη στήριξη η οποία επί του παρόντος ορίζεται στην ζώνη των 1.690 -1.710 μονάδων.

Οι βραχυπρόθεσμοι ταλαντωτές για πρώτη φορά φέτος έφθασαν σε υπερτιμημένα επίπεδα αντανακλώντας την θετική ψυχολογία των εμπλεκομένων αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας άμεσης διόρθωσης.

Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και γενικά η διορθωμένη εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει ωστόσο ολοκληρωθεί και ενδεχομένως θα χρειαστούν μία ή δυο συνεδριάσεις ήπιων συναλλαγών που θα δώσουν σαφέστερες ενδείξεις αποσυμπίεσης της προσφοράς.

Συμπερασματικά θα περιμέναμε την ερχόμενη εβδομάδα λιγότερο εύρος διακύμανσης, πιο σταθεροποιητική εικόνα και ενδεχομένως «τεστάρισμα» της πλαγιοανοδικής γραμμής τάσης με διάσπαση και επαναφορά πάνω από αυτή σε δύο χρόνους.

Αν και οι αποτιμήσεις μετά το ράλι του 30% που έχει προηγηθεί από τα χαμηλά των 1.400  μονάδων δεν είναι απαιτητικές η επιστροφή στην αρνητική μεταβλητότητα αναμένεται να αυξήσει κάπως το βαθμό επιφυλακτικότητας στερώντας από την αγορά την ρευστότητα που προσελκύεται αποκλειστικά και μόνο από την τάση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό  αφού τα χαρτοφυλάκια που μπαίνουν με κάποια διαφορά φάσης είναι αυτά που κάνουν και  τις μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις.

Η εν εξελίξει διόρθωση είναι περισσότερο επιθυμητή και ως παράγοντας υγείας για την συνέχιση της ανόδου αφού θα δώσει την ευκαιρία και σε  αργοπορημένα χαρτοφυλάκια να λάβουν θέσεις σε καλύτερες τιμές κτήσης.

Λόγω της Αυγουστιάτικης εποχικότητας δεν αναμένουμε κάποια –ανοδική τουλάχιστον- διαφοροποίηση στις προσεχείς συνεδριάσεις.

Ωστόσο η επιστροφή της αγοράς κάτω από τις 1700 μονάδες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσανατολισμό σταδιακών επανατοποθετήσεων με όριο τις 1.620 μονάδες.

Το επίπεδο αυτό θα αποτελέσει και την ζώνη περικοπής ζημιών καθώς οι παράμετροι της αγοράς μεταβάλλονται συνεχώς και στόχος μας είναι η προφύλαξη των αποδόσεων που προέκυψαν από το δυνατό φετινό θερινό ράλι.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.713,01 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,84%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 22%. Ο FT 20 κέρδισε 1,42%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 1,4% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 2,11%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα ισχυρότερα κέρδη σημείωσε ο κλάδος της Τεχνολογίας (6,7%), οι Ασφάλειες (6,57%) και ο κλάδος της Υγείας (5,87%).

Απώλειες, ενδεικτικά, κατέγραψαν οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (2,84%) και τα Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα (2,10%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ατλάντικ (38,1%), Trastor (35,71%), Vivere (33,33%), ΑΝΕΚ ΠΟ 90 (26,89%), Alpha Grissin (26,39%), ΑΝΕΚ ΠΟ 96 (25,52%), Proton Bank (25,23%), Φίντεξπορτ (25%), Ευρωσυμμετοχές (25%), CPI (24,14%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Vell Group (41,76%), Καρδασιλάρης (-21,74%), Εδραση – Ψαλλιδας (-14,29%), Κυριακούλης (-12,2%), Εικόνα - Ηχος (-11,76%), Αττικές Εκδόσεις (-9,72%), Λεβεντέρης (προνομιούχες -9,62%), Μπήτρος ( –9,59%), Βαράγκης (-7,96%) και Profile (-7,69%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v