Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση μέσα στα όρια

Λίγο… άτσαλη η χθεσινή διόρθωση μέσα σε τεχνικά πλαίσια όμως μετά την υπεραπόδοση των προηγούμενων εβδομάδων. Σηματωρός οι τράπεζες, κλειδί η μετοχή της ΔΕΗ και ενδιαφέρον για μετοχές, που «άντεξαν» εχθές.

Αρκετά τα αίτια και περισσότερες οι αφορμές της χθεσινής διόρθωσης, που μετά το ΧΑ είχε… συνέχεια και στην Wall με την αγορά εργασίας να ανησυχεί το αμερικανικό χρηματιστήριο οδηγώντας σε ήπια διόρθωση.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 1.745 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 857 με… βαρίδι τις τράπεζες που υποχώρησαν 2,4% στις 1.923 μονάδες.

Για ορισμένους η υποχώρηση ήταν λίγο… άτσαλη, προσχηματική ωστόσο η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών θεωρεί απόλυτα λογικό ένα "γύρισμα" από τις 1.993 έως το χαμηλό των 1.922 μονάδων. Και γιατί η χθεσινή διόρθωση ήταν μικρότερης έκτασης από αυτήν της προηγούμενης Παρασκευής (-3,2% στις 30/7) και λόγω της υπεραπόδοσης που έχει παρουσιάσει ο κλάδος από τα χαμηλά έτους αλλά και σε διάστημα του τελευταίου μήνα.

Αλλωστε διορθωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στην Wall, την Φραγκφούρτη, στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ενθαρρυντικό είναι πως το ΧΑ διόρθωσε μεν περισσότερο από τα ξένα παρέμεινε όμως συγχρονισμένο με την διεθνή τάση. Και τουλάχιστον από διαγραμματικής προσέγγισης οι βασικοί ξένοι δείκτες (DJIA, S&P 500 και DAX) επουδενί δίνουν σήμα εξόδου από αυτόν τον κύκλο παιχνιδιού.

Διόρθωση λοιπόν, μέσα στα απολύτως δικαιολογημένα περιθώρια, με τον Γενικό Δείκτη να έχει δύο πολύ πρόσφατες τιμές χαμηλότερα στις 1.670 και 1.731 μονάδες.

Για ορισμένους πέριξ των 1.720 μονάδων έχει διαμορφωθεί μία ενδιαφέρουσα εβδομαδιαία στήριξη, που πιθανότατα θα διασπασθεί καθοδικά στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Χρηματιστηριακά στελέχη σημείωναν, νωρίτερα, πως υπάρχει… ουρά πωλητών κυρίως σε τράπεζες και δευτερευόντως σε ΔΕΗ, που πιθανότατα να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα προς τις 1.700 μονάδες.

Θα εξαρτηθεί από την γενικότερη διάθεση για κατοχύρωση θέσεων, τον διεθνή παράγοντα και βεβαίως την αντίδραση των παιχτών (του Τ συν 3) στις χθεσινές εξαγγελίες για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε σχετική θεματική ενότητα του euro2day…τρόικα. Τα 25 δισ. στις τράπεζες και τα…γκάζια επιχειρείται μία πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος. Κυρίως της ουσίας του, που για μας παραμένει και το κυριότερο αίτιο της έκτασης της χθεσινής διόρθωσης.

Με δεδομένο τον συγχρονισμό του ΧΑ με τις ξένες αγορές θεωρούμε, πως Wall και DAX μας κρατούν πάντα μέσα στο παιχνίδι, με γνώμονα τον ΚΜΟ 20 ημερών θεωρούμε πως η αγορά "χρωστά" τουλάχιστον άλλο ένα 2 έως 3% χαμηλότερα (περίπου στο όριο, που είχε αναφερθεί εχθές) χωρίς να αλλάζει στο ελάχιστο η προσέγγιση μας με ορίζοντα τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Περίοδο που αρκετοί περιμένουν να έχουν ξεκαθαρίσει πολλά κυρίως στις τράπεζες και δευτερευόντως στον τομέα της ενέργειας.

Το ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ διαγράφει διακυμάνσεις…χαρτιού της περιφέρειας δεν είναι κατ΄ανάγκη αρνητικό. Απεναντίας παραπέμπει σε είσοδο κυρίως στη μετοχή της Επιχείρησης "κερδοσκοπικού χρήματος" και βραχυπρόθεσμων παικτών, που αν μη τι άλλο προσδίδουν μεταβλητότητα, τζίρους και ενδιαφέρον στη μετοχή.

Τηρουμένων των αναλογιών αυτή η τάση φαίνεται να επηρεάζει σταδιακά και τις υπόλοιπες μετοχές εταιρειών του κλάδου.

Πρόσθετα κλάδος που φαίνεται να προχωρούν κάποιες "ζυμώσεις" δείχνει να είναι η ακτοπλοιία, όπου μέχρι στιγμής παραπέμπουν σε εξελίξεις σε ενδοομιλικό επίπεδο.

Αδιάψευστός μηχανισμός το…ταμπλώ ενισχύει τις τελευταίες συνεδριάσεις αυτή την εκτίμηση.

Παράλληλα από την χθεσινή συνεδρίαση θα πρέπει να κρατήσουμε και το γεγονός, πως αρκετές μετοχές του FTSE 20 (ενδεικτικότερη η περίπτωση του Ελλάκτορα), του Mid 40 αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε δεν ακολούθησαν στη διόρθωση είτε δεν "έχασαν" τις πρώτες στηρίξεις τους. Και αυτό θα μετρήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες, εάν υποθέσουμε πως το ΧΑ θα δοκιμασθεί έως τις 1.670 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v