Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με δέλεαρ τις υψηλές αποδόσεις...

Είναι υψηλές οι βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και το δέλεαρ μίας λελογισμένης κατοχύρωσης μερικών θέσεων ισχυρό. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 850 μ. για τον 20άρη και η ανθεκτικότητα των μη-τραπεζικών μετοχών του εν λόγω δείκτη.

Αφορμές για κατοχύρωση θέσεων προσφέρουν από εχθές το βράδυ τα ξένα χρηματιστήρια, οι υψηλές αποδόσεις των τελευταίων ημερών και οι πρώτες ενδείξεις για τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ούτως ή άλλως οι βασικοί δείκτες είναι πλέον εντός… παιδιάς με τον Γενικό στις 1.770, τον FTSE 20 στις 874, με τις τράπεζες να έχουν ενισχυθεί σχεδόν 42% σε διάστημα ενός μηνός και την Εθνική Τράπεζα να ξεπερνά τις τιμές τριμήνου.

Ωστόσο κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων- σχεδόν αποκλειστικά κερδοφόρων- θέσεων σημειώθηκε και τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα το Τ συν 3.

Οι αγοραστές στις τράπεζες από τα χαμηλά της Παρασκευής (1.832 μονάδες) είχαν το περιθώριο να πουλήσουν (θεωρητικά πάντα) έως την υψηλή τιμή των 1.996 μονάδων.

Πρακτικά αυτό τους δίνει την ευχέρεια να επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν θέσεις και σήμερα σε επίπεδα κλαδικού δείκτη πέριξ των 1.940 μονάδων.

Και σε αυτό το ενδεχόμενο θα έχουν ένα μεικτό όφελος της τάξης του 6% και μάλιστα χωρίς σημαντικό κόστος μόχλευσης.

Θεωρώντας ως πιθανότερο αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που δικαιολογείται και από τεχνικής πλευράς, η ευρύτερη περιοχή των 855-860 μονάδων είναι μία καλή ζώνη στήριξης και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις παρατηρήθηκε πως η επιβεβαίωση των αντοχών των τριών βασικών δεικτών (Γενικού Δείκτη, 20άρη και Τραπεζικού) επιτεύχθηκε χωρίς ιδιαίτερη πίεση και λελογισμένη-ελεγχόμενη προσφορά.

Υπήρχε όμως ο…απόηχος των τραπεζικών σεναρίων και των αναφορών, φημών του Σαββατοκύριακου στοιχεία που εκλείπουν από την σημερινή συνεδρίαση. Όπως επίσης η έξωθεν ανοδική μαρτυρία.

Λογικά η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να θεωρείται κρισιμότερη απ' ότι οι δύο προηγούμενες για αυτό και –κατά την εκτίμηση μας- προέχει η επιβεβαίωση των σχετικά ισχυρών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Ανάλογα από την πορεία της συνεδρίασης θα φανεί εάν ο πήχης θα τεθεί σταδιακά λίγο υψηλότερα με ισχυρό ενδιαφέρον- ρευστότητα να παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές εταιρειών μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης με αρκετές εμφανείς περιπτώσεις και από τον Mid 40.

Πρακτικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συμπεριφορά μετοχών λ.χ. της ΔΕΗ σε δεύτερη φάση άλλων ομίλων που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στο ενεργειακό μέτωπο και επιμέρους επιλογές.

Από την τελευταία κατηγορία θα επιμείνουμε στην τεχνικότητα των ΕΛΠΕ και Μυτιληναίου, ενδιαφέρον ενδέχεται να έχουν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Βωβού και επιμέρους τίτλων από τα μικρομεαία.

Κοντολογίς θα λέγαμε πως οι υψηλές προσδοκίες στο ΧΑ συντηρούνται ωστόσο καλό θα ήταν σήμερα να επιβεβαιώνονταν η ανθεκτικότητα των πρώτων στηρίξεων. Και από τεχνικής πλευράς να μην επιχειρούνταν ένα ανοδικό "τράβηγμα" των τραπεζών.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιμέναμε περισσότερο από τις μη τραπεζικές δυνάμεις του FTSE 20 που εχθές με ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκαναν καλό εμφάνιση στο…ταμπλώ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v