Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η άνοδος «βολεύει» τις τράπεζες

Συνεχίζεται το… πάρτυ με προφανή επιδίωξη και την βελτίωση των τραπεζικών αποτιμήσεων. Ακόμη και μία τεχνική διόρθωση κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης προς τις 950 μονάδες.

Ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των αποτιμήσεων έγινε εχθές, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο και κυριότερο λόγο. Είναι άλλωστε αυτές, που "καίγονται" περισσότερο να δείξουν στο… ταμπλώ, πως οι επικείμενες επιχειρηματικές συνεργασίες θα είναι αυτές που θα τις βγάλουν από το αδιέξοδο.

Ετσι εχθές το ΧΑ χάρηκε ακόμη μία συνεδρίαση υπεραπόδοσης που φέρνει τον Γενικό Δείκτη στις 1.746 μονάδες, τον FTSE 20 βαθύτερα στην ζώνη των 850-950 με αιχμή τις τράπεζες, "καύσιμα" φήμες επί φημών, σενάρια επί σεναρίων.

Προπάντων όμως επιβεβαιώνει την πρόδηλη διάθεση (και κατά την εκτίμηση μ α ς αγωνία, σπουδή των ίδιων των μεγαλομετόχων) να διαμορφωθούν καλύτερες αποτιμήσεις για τους ομίλους.

Στις 1.978 μονάδες ο κλαδικός δείκτης με ένα εντυπωσιακό 7,2% και την Eurobank… πύραυλο αφού με το ακραίο 13,6% εκτινάχθηκε στα 6,70 ευρώ, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Σπουδή ως να πρόκειται η διοίκηση να ανακοινώσει… σήμερα συμφωνία με την Εθνική, την Alpha Bank, κάποιον οίκο του εξωτερικού (σενάρια διακινούνται πολλά, διαλέγουμε και παίρνουμε…).

Θα δείξει άμεσα προς τι η βιασύνη όσων προεξόφλησαν εχθές κάπως ακραία, είναι αλήθεια, άμεσες εξελίξεις.

Είναι όμως προφανές, και πέραν κάθε αμφιβολίας, πως οι εγχώριες τραπεζικές δυνάμεις (με την αρωγή του οικονομικού επιτελείου και την προτροπή των ξένων) "συνωμοτούν" (για να το αποδώσουμε κομματάκι πιο… ποιητικά) ώστε το…σύμπαν τους να πιστοποιήσει την βελτίωση της οικονομικής θέσης τους (άρα και της χρηματιστηριακής) να διανεμηθούν "χαρτιά" και μέσα στο επόμενο δίμηνο να επιχειρηθούν και α.μ.κ και συνεργασίες.

Η προσωπική θέση μας για την πραγματική κατάσταση των ομίλων λίγο ως πολύ γνωστή (εκτιμούμε τις πραγματικές επισφάλειες τους μεγαλύτερες τουλάχιστον 20%) και το τελευταίο stress test του συστήματος περισσότερο σαν αφορμή για μόχλευση και όχι ουσιαστική κρησάρα ελέγχου τους.

Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει, για τους φίλους μας και όσους ακολουθούν από κοντά την τάση, την τελευταία ανοδική αντίδραση.

Από τα χαμηλά 10εταίας αντιδρά ο 20άρης, από επίπεδα χαμηλότερα και των 700 μονάδων και επουδενί είμαστε διατεθειμένοι να μην συμμετέχουμε στο πάρτυ που έχουν στήσει τα…μεγάλα παιδιά της αγοράς μας.

Μόχλευση αυτοί, από κοντά και εμείς μόνο που όσο ο FTSE 20 εκπληρώνει την αρχική στόχευση μας για προσέγγιση στην ζώνη των 850-950 μονάδων θα πρέπει να έχουμε περισσότερο το νου μας.

Ακόμη και το ενδεχόμενο μίας τεχνικής διορθωτικής κίνησης πριν την επόμενη και ίσως τελευταία (πέμπτη) κυματική κίνηση όπου και θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη αναδιανομή χαρτιών, θέσεων με κρεσέντο την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει ξένοι παράγοντες, μεγαλομέτοχοι τραπεζών, ισχυροί επιχειρηματίες και ξένοι οίκοι.

Αλλωστε όσο επιχειρείται ανάλογη προσπάθεια σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη (κυρίως στην Φραγκφούρτη) τόσο περισσότερο το ΧΑ θα δείχνει διατεθειμένο να ανταποκριθεί.

Με οδηγό τον DJIA υψηλότερα των 12.800 μονάδων και τον VIX να παίζει στα 38 ε! δεν νομίζουμε πως το… Σύστημα δίνει σήμα ουσιαστικής αποχώρησης από τις αγορές.

Ακόμη και εάν άμεσα πιεσθούν οι βασικοί δείκτες μέχρι τις πρώτες στηρίξεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v