Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

Επιφυλακτικότητα κινήσεων, χαμηλές συναλλαγές και κατοχύρωση κερδών, με το βλέμμα στραμμένο στο ΑΕΠ των ΗΠΑ. Σαφώς συντηρητικότερη σε σχέση με χθες η κίνηση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσεων μεταξύ αγοραστών – πωλητών εξελίσσεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο ακλουθώντας τον αρνητικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, και η σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία αφήνει μεγάλα περιθώρια αλλαγής της τάσης, αν μία από τις δύο «αντιμαχόμενες πλευρές» περάσουν στο σύστημα επιθετικότερες εντολές.

Σημαντικά διαφοροποιημένη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς σαφώς λιγότεροι τίτλοι σήμερα και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προσπαθούν να κάνουν τη θετική διαφορά.

Και μεταξύ αυτών οι ΔΟΛ, Intralot, Alapis, Intrakat, Forthnet.

Ο τζίρος 10 λεπτά μετά τις 11 στα 12 εκατ. ευρώ ενώ απόλυτα ισοβαρής δείχνει και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Από τις μετοχές του 20άρη και εκτός τραπεζικού ταμπλό, ο μόνος τίτλος που κινείται με μικρά κέρδη είναι αυτός της Coca Cola.

Με σχετικά χαμηλές συναλλαγές που μόλις και ξεπερνούν τις 10.000 τεμάχια.

Όλοι οι υπόλοιποι μη τραπεζικοί τίτλοι του FTSE περιορίζονται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται από Μυτιληναίο (-1,45%), με τον όγκο λίγο παραπάνω από 15.000 κομμάτια και Βιοχάλκο (-2,24%), με τη συναλλακτική δραστηριότητα μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 1.000 τεμάχια.

Από τις υπόλοιπες μετοχές η Motor Oil με ελάχιστες συναλλαγές περίπου 1.500 τεμαχίων κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, όπως και η MIG που είναι ο μόνος τίτλος εκτός τραπεζών που συμπληρώνει εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Χαμηλών τόνων μέχρι στιγμής η συνεδρίαση και στο τραπεζικό ταμπλό, όπου με οριακά κέρδη κινείται μόνο ο τίτλος της Eurobank.

Όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι (και όχι μόνο) κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Από τους αρνητικούς μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές, ασφαλές και ξεχωρίζει το -3,25% της Αγροτικής με όγκο που πλησιάζει τις 180.000 κομμάτια, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% κινούνται Alpha Bank, Εθνική, ΜΡΒ, Πειραιώς και ΤΤ.

Αξίζει να σημειωθεί, ο σχετικά χαμηλός όγκος συναλλαγών για Πειραιώς και ΤΤ, που μόλις και ξεπερνά τα 70.000 κομμάτια.

Ασφαλώς τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών θεωρείται βέβαιο ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ΑΕΠ β’ τριμήνου των ΗΠΑ που ανακοινώνεται στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Μέχρι τότε οι κινήσεις θα θυμίζουν περισσότερο συντήρηση και θα περιορίζονται σε τιμές πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης έστω και με χαμηλές συναλλαγές υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων και βρίσκεται στις 1.697,73 μονάδες με απώλειες 0,62% ενώ ο τζίρος ακουμπά τα 14 εκατ. ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v