Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή πρωταγωνιστών με χαμηλότερο τζίρο

Kατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις περισσότερες τράπεζες και μεταφορά ρευστότητας σε άλλες μετοχές του 20αρη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση. Πτώση για ΕΤΕ, Alpha, EFG. Κέρδη για ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, Jumbo.

Συνεδρίαση που χρήζει διπλής ανάγνωσης η σημερινή, καθώς σημειώθηκαν αντίρροπες διαθέσεις και κινήσεις σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτου τζίρου και με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει συνεχώς πρόσημο και διαθέσεις.

Ασφαλώς εκτός 20αρη το κλίμα ήταν περισσότερο ήπιο και με λιγότερο volatility, ενώ και σήμερα σημειώθηκε κινητικότητα σε εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές και διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων σε αξιοπρόσεκτο αριθμό μετοχών.

Αντίθετα το κυριότερο χαρακτηριστικό στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους ήταν η κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στους περισσότερους Τραπεζικούς τίτλους και η μεταφορά ρευστότητας σε άλλες μετοχές του 20αρη που θεωρητικά και ουσιαστικά είχαν υστερήσει στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το εντυπωσιακό κατέβασμα του τζίρου, από τον οποίο το 90% αφορούσε τίτλους του 20αρη.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν ισχυρό, καθώς το ράλι των προηγουμένων ημερών δημιούργησε σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη.

Επίσης η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων και η στήριξη της ανόδου σε φήμες – εκτιμήσεις – ασκήσεις επί χάρτου με πιθανά σενάρια, δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ανοδική τάση επί μακρόν και η Αγορά θα αναζητούσε ειδήσεις με “ειδικό βάρος” που θα μπορούσαν να δώσουν διάρκεια και πειστικότερο χαρακτήρα στον ανοδικό βηματισμό.

Ασφαλώς και η σημερινή διόρθωση θεωρείται απόλυτα λογική και επιθυμητή, όπως και η αλλαγή σκυτάλης σε μετοχές που θεωρητικά είχαν μείνει πίσω.

Όμως δεν πρέπει σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους να διαφεύγει ότι η ψυχολογία παραμένει εντυπωσιακά εύθραυστη, ότι στην Αγορά και στην πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά και ότι η άνοδος για να συνεχιστεί και να φέρει καινούργια ρευστότητα στο Χ.Α. χρειάζεται ειδήσεις.

Σε άλλη περίπτωση οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα θεωρηθούν “βαρόμετρο” και θα κληθούν να “μετρήσουν” την δυναμική της Αγοράς και κατά πόσο αυτή μπορεί να συνεχιστεί και να στηριχτεί απλά σε σενάρια που θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις πιθανές ανακατατάξεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που έδειξαν να περιμένουν στις ανακοινώσεις της Fed (Beige Book) σήμερα το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδος) τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μετά την τελευταία υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2010 και το 2011.

Επίσης δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι υποστήριξαν την ψυχολογία των αγοραστών τόσο τα στοιχεία από τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, όσο και η υποβάθμιση του “outlook” Αμερικανικών Τραπεζών από την Moody΄s.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών εμφάνισαν τον Ιούνιο στις ΗΠΑ την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες μειώθηκαν 1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα σημειωθεί αύξηση 1% μετά την μείωση 0,8% Μαΐου.

Επίσης αρνητικό “outlook” δίνει για τις Bank of America, Citigroup και Wells Fargo η Moody’s, επικαλούμενη τη μείωση της Κυβερνητικής στήριξης προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα βάσει των νέων κανόνων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία.
Η μεταβολή του “outlook” από “stable” σε “negative”, υποδηλώνει ότι οι Τράπεζες είναι πιο πιθανό να υποβαθμιστούν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις δέκα περιφερειακών Τραπεζών επίσης λόγω της μειωμένης Κυβερνητικής στήριξης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων που οι περισσότεροι υπέστησαν τις “συνέπειες” του πρόσφατου εντυπωσιακού ράλι, ίσως αξίζουν επισήμανσης τα εξής:

Ο τίτλος της Alpha Bank, συνεχίζει να έχει μπροστά του την ζώνη αντίστασης των 6,15 – 6,20 ευρώ, στον δρόμο προς τα 6,50 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 5,77 ευρώ, που καλό θα είναι να μην παραβιαστεί καθοδικά αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις.

Η μετοχή της Εθνικής ενώ χθες φάνηκε να διεκδικεί ανοδική διαφυγή από την αντίσταση των 11,74 ευρώ, στον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 12,20 ευρώ, σήμερα έκλεισε χαμηλότερα.

Αν δεν ανακάμψει άμεσα η πρώτη ουσιαστική στήριξη είναι στα 10,34 ευρώ.

Κυριολεκτικά σαρωτική, μέχρι χθες, η Eurobank, κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως 7,24%. Σε περίπτωση συνέχισης του διορθωτικού “pull back” καλό θα είναι να μην δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 6,48 ευρώ, καθώς θα δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις επιστροφής προς τα 5,50 ευρώ. Παραμένει η αντίσταση των 7,35 ευρώ.

Αν σε περίπτωση διόρθωσης μπορέσει να διακρατήσει σε κλείσιμο τα 5,00 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 5,45 και 5,97 ευρώ, ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς.

Σε άλλη περίπτωση η επόμενη στήριξη στα 4,60 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE τα μεγαλύτερα κέρδη για Jumbo (+6,17%), Motor Oil (+2,35%), Μυτιληναίο (+5,11%) και ΔΕΗ (+2,35%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου και θετικό τελικό πρόσημο για Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-3,47%) και Alpha Bank (-2,83%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για Coca-Cola, MPB, MIG, ΟΤΕ, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Ελλάκτωρα και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 34 μονάδων με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1711,06 (10.55) και χαμηλό τις 1677,19 μονάδες (13.11), άλλαξε πολλές φορές πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 1688 μονάδες με απώλειες 0,26%, ενώ ο τζίρος σημαντικά χαμηλότερος ξεπέρασε τα 144 εκατ. από τα οποία τα 9,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή, με ζητούμενο την διάρκεια, η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 20%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι Καρδασιλάρης, Βωβός, Άβαξ, Ιντρακόμ, θυγατρικές Βιοχάλκο, Dionic, Kleeman, Aspis Bank κ.λ.π


Tι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Στις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, μπήκαν στις αποτιμήσεις των Τραπεζών δύο στοιχεία, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Το πρώτο έχει να κάνει με την πιθανότητα εξελίξεων στον Τραπεζικό τομέα και το δεύτερο με τα αποτελέσματα των “stress tests”, με όποια κριτική και αν δέχτηκαν αυτά.

Σημαντικό για το επόμενο διάστημα και την διατήρηση της ανοδικής τάσης θα είναι να βελτιωθεί η “ορατότητα” στο δημοσιονομικό μέτωπο και βέβαια η εξαγγελία αναπτυξιακών μέτρων που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Attica Wealth Management , παράλληλα ζητούμενο είναι η μείωση της εξάρτησης του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την ενίσχυση της ρευστότητας, απαραίτητο στοιχείο για την κεφαλαιακή ενδυνάμωση των Επιχειρήσεων που θα τους επιτρέψει να διαχειριστούν το υφεσιακό καθεστώς της Αγοράς.

Κατά τον κ. Κρίντα, Κυβέρνηση και επενδυτές πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε εξωστρεφείς Επιχειρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην σταδιακή αναστροφή του κλίματος.

Όσον αφορά το Χ.Α., θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις από τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, κάτι που επιτείνει την αναγκαιότητα και άλλων κλάδων της οικονομίας.

Με τον Τραπεζικό δείκτη και την τεχνική του εικόνα αποφάσισε να ασχοληθεί ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και αναφέρει: “Στο ημερήσιο chart τιμών, κατά την χθεσινή συενδρίαση, ο δείκτης όχι μόνο εισήλθε μέσα στο στόχο των 1820 με 1881 μονάδων, που είχαμε θέσει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση (22/07), αλλά κινήθηκε ακόμα παραπέρα προσεγγίζοντας επικίνδυνα τη mini αντίσταση των 1950 μονάδων.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης της περιοχής των 1881 μονάδων με συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από αυτή, στοιχείο όπου εάν “συμπληρωθεί” θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την είσοδο του Τραπεζικού δείκτη πάνω από την αντίσταση των 2065 μονάδων, εγείροντας έτσι πολύπλευρες συζητήσεις για την πιθανή διαγραμματική ανάβαση προς τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 2329 μονάδες.

Πάντως η μέχρι τώρα πορεία του δείκτη έχει προσθέσει σημαντικούς πόντους στο σενάριο, που είχαμε αναφέρει εκτενέστερα σε προηγούμενες τεχνικές αναλύσεις, για το πιθανό τερματισμό της πτωτικής κίνησης του περασμένου Οκτωβρίου με τη δημιουργία του διπλού πυθμενικού σχηματισμού στις 1344 μονάδες.

Αντίθετα να οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δημιουργήσουν την αρνητική έκπληξη και το πιθανό “pull back” φέρει τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1881 μονάδων (σε κλείσιμο) οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1818 και 1758 μονάδες.

Κλοιό νευρικότητας “βλέπει” το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς τα σημαντικά κέρδη που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να οδηγήσουν έναν αριθμό χαρτοφυλακίων σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο αυξημένη στους τίτλους του Τραπεζικού κλάδου, οι οποίοι έχουν υπεραποδώσει, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι επιμέρους διαφοροποιήσεις σε μετοχές οι οποίες δεν έχουν ακολουθήσει αυτό το τελευταίο ράλι (Μυτιληναίος, Intralot, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια).

Τεχνικά, η διάσπαση της αντίστασης των 1640 μονάδων επιτάχυνε τους ρυθμούς της ανόδου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει τις 1700 μονάδες.

Εφόσον, σε πιθανή διορθωτική κίνηση η Ελληνική Αγορά διακρατήσει τα επίπεδα των 1640 μονάδων, το ενδεχόμενο προσέγγισης των 1780 μονάδων θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ, αποτελώντας, μάλιστα, το κυρίαρχο σενάριο, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής διόρθωσης που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,78%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13490, τιμή εκκαθάρισης 832,14) κινήθηκαν μεταξύ 825,75 και 854 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (9600 Eurobank, 20000 Κύπρου, 20000 Forthnet), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4864), Alpha Bank (2338), Πειραιώς (1291), Eurobank (1867), ΟΤΕ (768), MIG (1378), Κύπρου (823), Αγροτική (1816), Ταχ. Ταμιευτήριο (765), MPB (716), ΟΠΑΠ (268), Ελλάκτωρ (252), Μυτιληναίος (1099), Intralot (410), Ελ. Πετρέλαια (402), Ιντρακόμ (309), ΕΧΑΕ (116), Σιδενόρ (236), ΓΕΚ (126), Μέτκα (142), ΔΕΗ (316).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (50000 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v