Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα στο ΧΑ εν μέσω φημών για τράπεζες

Εκρηξη συναλλαγών στις τράπεζες πυροδοτούν δημοσιεύματα για ενδιαφέρον ξένων ομίλων για εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Διάχυση ενδιαφέροντος και εκτός FT 20. Ξεχωρίζουν ΠΕΙΡ, ΤΤ, EFG, ΑΛΦΑ, MPB.

Ξένα δημοσιεύματα που αναφέρουν ενδιαφέρον ξένων τραπεζικών ομίλων για απόκτηση ποσοστού σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δίνουν την απαιτούμενη δυναμική προκειμένου τόσο ο Γενικός και πολύ περισσότερο ο τραπεζικός δείκτης να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, σταδιακά δείχνουν να αυξάνουν τα αρχικά τους κέρδη και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της Σοφοκλέους ασφαλώς το σημαντικότερο ρόλο τον έπαιξε το δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος της ING ενδιαφέρεται για απόκτηση της ΜΡΒ στα 2,2 ευρώ ανά μετοχή, συν το πρωινό δημοσίευμα του Bloomberg για ενδιαφέρον της τουρκικής Ziraat Bankasi να αποκτήσει ποσοστό στην ΑΤΕ, με αποτέλεσμα το εκρηκτικό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς ημερήσιων αποδόσεων όσο και από πλευράς συναλλαγών που παρατηρείται στο τραπεζικό ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 65 εκατ., και αν ο τζίρος συνεχιστεί σε αυτόν τον βηματισμό, είναι πολύ πιθανόν στο τέλος της ημέρας, να βρεθεί υψηλότερα από τα 350-400 εκατ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν τη σημερινή συνεδρίαση και υποστηρίζουν ότι η πραγματική δυναμική της αγοράς θα φανεί μετά τις 14:00 όταν θα έχει καταλαγιάσει ο αρχικός ενθουσιασμός και ταυτόχρονα θα έχουν «πάρει» τα κέρδη τους οι γρήγοροι «παίχτες».

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης είναι και η ορατή διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους εκτός 20άρη.

Έτσι, αξιοσημείωτη κινητικότητα παρουσιάζουν Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Παρνασσός, ΕΧΑΕ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Lavipharm, Δομική Κρήτης, ΓΕΚ Τέρνα, Αβαξ, Ιντρακάτ, Μέτκα, Νηρέας, Φουρλής, Revoil, Intracom.

Επιστρέφοντας στον 20άρη, ασφαλώς τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη που ξεπερνούν το 5% δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός τραπεζών ο μόνος τίτλος του FTSE που κινείται με οριακά αρνητικό πρόσημο είναι αυτός της Coca Cola. 

Αντίθετα, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% κινούνται MIG και Μυτιληναίος, ενώ με αξιοπρόσεχτα κέρδη κινούνται όλοι οι άλλοι τίτλοι του 20άρη πριν τραπεζών.

Όσον αφορά τους τραπεζικούς τίτλους, όλοι ανεξαιρέτως κινούνται με θετικό πρόσημο.

Με Πειραιώς και ΤΤ να σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 7%, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 6% κινούνται Eurobank, MPB και του 5% Alpha Bank, Γενική, Proton Bank.

Από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας ξεχωρίζει ο τίτλος της ΜΡΒ με περισσότερα από 3.300.000 τεμάχια, όγκο μεγαλύτερο των 2.300.000 τεμαχίων σημειώνει ο τίτλος της Alpha Bank, πάνω από 1.700.000 οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για την Εθνική, ενώ το 1.200.000 κομμάτια πλησιάζει η μετοχή της Eurobank.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι αφού προηγηθούν οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει και να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v