Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στο ΑΕΠ Q2 των ΗΠΑ

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πολλά όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στις 15:30 που ανακοινώνονται το ΑΕΠ Q2 στις ΗΠΑ. Παραμένει ζητούμενο η συνέχιση της κινητικότητας σε μεσαία-μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τελευταία συνεδρίαση μιας ενδιαφέρουσας εβδομάδας με την προσοχή των εγχώριων επενδυτών να είναι στραμμένη κατά κύριο λόγο στο διεθνές κλίμα, αλλά και στην εγχώρια ειδησεογραφία, η οποία παραμένει μάλλον φτωχή.

Δεν είναι υπερβολή να εκτιμηθεί ότι πάρα πολλά για τη σημερινή τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών θα εξαρτηθούν μετά τις 15:30 όταν και θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ.

Παραμένοντας στα διεθνή χρηματιστήρια, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ η Wall Street έκλεισε με απώλειες, οι οποίες έγιναν μεγαλύτερες σήμερα το πρωί στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η ανεργία τον Ιούνιο στην Ιαπωνία αποδείχτηκε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Με μικρές απώλειες δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (σύμφωνα με τα futures), καθώς εκτός από το αρνητικό πρόσημο που έχει προηγηθεί στα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τη νέα απειλή της Moody’s, η οποία απειλεί να υποβαθμίσει την Ισπανία.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, παραμένει ζητούμενο αν και κατά πόσο σημαντικός αριθμός δεικτοβαρών μετοχών θα μπορέσουν να διατηρήσουν και σήμερα τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο, και βέβαια αν θα επιδείξει διάρκεια η χθεσινή διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, που εκτιμούν ότι η χθεσινή κινητικότητα που παρουσιάστηκε στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, ουσιαστικά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου ανοδικού κύματος και τονίζουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το peak της θερινής ραστώνης του Αυγούστου.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα παύει η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των μετοχών των Αγροτική Ασφαλιστική, Μπενρουμπή, Λυμπέρη, και AB Bασιλόπουλου μετά και από την έγκριση από την Ε.Κ. για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών τους από τις ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Sandrina, Α. Λυμπέρη και Delhaize.

Τεχνικά η μεγάλη μάχη για τον Γενικό Δείκτη θα δοθεί στην περιοχή των 1.800 μονάδων. Όμως, ενδιάμεσα υπάρχει μια μικρή αντίσταση στις 1.739 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης η πρώτη σοβαρή στήριξη στις 1.640 μονάδες.

Όσον αφορά τους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank.

Η πρώτη αν και ενδοσυνεδριακά έχει βρεθεί τουλάχιστον δύο φορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις υψηλότερα από την αντίσταση των 11,74 ευρώ, τη μία φορά έκλεισε ακριβώς πάνω στην αντίσταση, ενώ χθες υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα.

Αν συνεχίσει να επιδεικνύει αδυναμία υπέρβασης του εν λόγω ορίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μικρής διόρθωσης.

Αντίθετα, υπέρβαση των 11,74 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες αντιστάσεις στα 12,43 και 13,26 ευρώ, όπου από εκεί και υψηλότερα ο τίτλος για να κινηθεί θα χρειαστεί σημαντική είδηση.

Επίσης, στην περίπτωση της Alpha Bank τα 6 ευρώ είναι περισσότερο ψυχολογικό όριο, καθώς οι σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις οριοθετούνται στα 6,20 ευρώ και 6,90 ευρώ.

Σε περίπτωση "pull back" η πρώτη στήριξη οριοθετείται στη ζώνη 5,40-5,30 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v