Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια στη μόχλευση με… τραπεζικά καύσιμα

Βιαστικός και με νέα ανοδική αντίδραση «μπήκε» ο Αύγουστος. Συνέχεια «μόχλευσης» σε τράπεζες με Eurobank, ΕΤΕ, Alpha να ενισχύονται άνω του 5%. Ακολουθεί μεγάλο μέρος του ταμπλό. Κινητικότητα στα μικρομεσαία.

Μόχλευσης συνέχεια για βασικούς δείκτες και μετοχές. Ξανά πάνω από τις 1.710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, και πάλι στην περιοχή των 850 ο FTSE 20 με αιχμή τις τράπεζες αλλά και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς… πρόθυμο να ακολουθήσει.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, μετά από 40 λεπτά συνεδρίασης θεωρείται ικανοποιητική για να (υπο) στηρίξει την προσπάθεια προσέγγισης των υψηλών της προηγούμενης εβδομάδας. Τιμών, που τουλάχιστον για τους βασικούς δείκτες αποτελούν μέγιστα 2,5 μηνών με τον 20άρη να κινείται προς την περιοχή των 850-950, που με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία θεωρείται και καταληκτική ζώνη του κυματισμού, που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τα χαμηλά των 655 μονάδων.

Σημαντική κίνηση, που προσώρας αποφέρει υψηλές διψήφιες αποδόσεις και με κυρίαρχη την διάθεση της βελτίωσης αποτιμήσεων, μετοχικών θέσεων.

Είναι ενδεικτικό πως από τα χαμηλά έτους (πριν από περίπου δύο μήνες) η μετοχή της Eurobank έχει σχεδόν «διπλώσει» (απόδοση περίπου 90% !) ενώ σε διάστημα ενός μηνός η μεταβολή για την ίδια μετοχή φθάνει το 67%.

Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ενισχυθεί 31%, της Alpha Bank κατά 49%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 48% ενώ ανάλογα υψηλές είναι οι μεταβολές για τις λοιπές του κλάδου.

Εάν όλα αυτά τα αποτιμήσουμε σε… όφελος- βελτίωση χρηματιστηριακής αξίας έχουμε ένα αξιοσέβαστο μέγεθος που ξεπερνά την Εθνική ( σε όρους κεφαλαιοποίησης….) και αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα όλου αυτού του σκηνικού, που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μετοχή της Εθνικής στα 11,60 ευρώ σε μία εμφανή προσπάθεια να πείσει πως αυτή τη φορά μπορεί να υπερβεί τα 11,9-11,93 ευρώ για τιμές υψηλότερες των 12-12,2 ευρώ αν και κάτι τέτοιο χρειάζεται περισσότερα… καύσιμα (τζίρο & νεότερα).

Στα 6,04 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank στα 6,17 ευρώ η Eurobank, στα 4,55 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 1,26 η ΑΤΕ, στα 1,88 η Marfin Popular.

Είναι ενδεικτικό, πως από τις μετοχές του FTSE 20 μόλις μία της CCH υποχωρεί στα 18,01 ευρώ, ενώ ο Μυτιληναίος φτάνει τα 4,90 ευρώ. Θα μείνουμε λίγο στον χώρο της ενέργειας καθώς ενισχύονται Τέρνα Ενεργειακή (3,79 ), ΓΕΚ Τέρνα (4,70 ), ενώ ανοδικά αντιδρούν και πολλές μετοχές του μεσαίου χώρου.

Στα 9,50 η Μέτκα, στα 0,85 η Forthnet, στα 1,55 ευρώ η ΕΛΒΑΛ χωρίς να υστερούν οι λοιπές του ομίλου Βιοχάλκο ( Χαλκόρ, Σιδενόρ…).

Το ενδιαφέρον είναι, πως από τεχνικής πλευράς, πολλές μετοχές αυτής της κατηγορίας (από τον Mid40 και τον SC80) είτε έχουν διασπάσει ανοδικά είτε ετοιμάζονται να υπερβούν βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Μία συνέχεια στο παιχνίδι προεξόφλησης με διάχυση του ενδιαφέροντος και στα μικρομεσαία θα ήταν ό τι το καλύτερο αυτή την περίοδο για το ΧΑ και μέχρις ότου να φανούν πιο απτές κινήσεις στις τράπεζες.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του ΔΟΛ στα 1,22 ευρώ, των ΕΧΑΕ στα 5,65 ευρώ, του Κλουκίνα-Λάππα στα 1,27 ευρώ, του Νηρέα στα 0,77 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11.20 ο Γενικός Δείκτης πλησίαζε τις 1.735 μονάδες και ο 20άρης τις 855 με την Εθνική να πιάνει τα 11,74 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v