Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέους καταλύτες χρειάζεται ο Αύγουστος

Δεύτερος καλύτερος μήνας της 5ετίας ο Ιούλιος, σύμφωνα με τον αδειούχο πια Θ. Σταυρόπουλο, χρειάζεται ισχυρούς και πειστικούς καταλύτες για να έχει συνέχεια τον Αύγουστο. Κλειδί οι τράπεζες και… αουτσάιντερ η ενέργεια στο ΧΑ.

Ένα ολόθερμο ευχαριστώ στον Θανάση Σταυρόπουλο, ο οποίος έβαλε πολύ γερή… πλάτη για δύο εβδομάδες. Για έναν Ιούλιο τον δεύτερο καλύτερο μήνα της 5ετίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς οι βασικοί δείκτες και μετοχές υπεραπέδωσαν.

Ένας ανοδικός κύκλος που φέρνει τον Γενικό Δείκτη στις 1.681 μονάδες, τον FTSE 20 στις 826 και τις τράπεζες με 37,2% σε διάστημα 30 ημερών να οδηγούν αυτό το θερινό ράλι.

Καλοδεχούμενο από τη στιγμή όπου διαμορφώνεται με έξωθεν καταλύτες κυρίως όμως λόγω της έντονης μόχλευσης, που επιχειρήθηκε και απέδωσε κυρίως στις τράπεζες. Βέβαια, το κλειδί παραμένει στις ξένες αγορές και στις τράπεζες, με τη Wall να αποδίδει 7% τον Ιούλιο και τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο.

Πέρα από τις όποιες ενστάσεις για τη… σοβαρότητα των stress tests, δόθηκε η εντύπωση πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα χρηματιστήρια "ήθελαν" την ανοδική αντίδραση, οι παίκτες εξυπηρετούνταν από τη βελτίωση των μετοχικών θέσεων.

Και στο Χ.Α. ποικιλώνυμοι ισχυροί παίκτες είχαν κάθε λόγο να επιδιώξουν ενίσχυση των αποτιμήσεων, εάν θεωρήσουμε αναπόφευκτη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ορισμένες τράπεζες.

Ανοιχτή σε συμμαχίες η Alpha Bank, με τον επικεφαλής του ομίλου να προκρίνει μία συνένωση δυνάμεων με την Εθνική Τράπεζα, αλλά την αγορά να γνωρίζει πως πολύ δύσκολα (είναι έως απίθανο….) μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά με την Εθνική.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα σενάρια, οι φήμες, οι αναφορές και βεβαίως οι διαρροές από τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη και από ανθρώπους της αγοράς για επικείμενες συμφωνίες και στρατηγικές συνεργασίες, όμως η πλειονότητα γνωρίζει πως η ουσία όλων αυτών βρίσκεται στο τι θα γίνει με τις… ΑΜΚ και τις τιμές των τραπεζών, όπως εύστοχα σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος.

Ο κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς…, ωστόσο στη συνέχεια θα φανεί πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από φήμες, διαρροές και "δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου…".

Ο ισχυρός άνδρας της Alpha Bank θίγει ένα από τα πιο καίρια ζητήματα των ομίλων, του κλάδου, που σχετίζεται βεβαίως με τη ρευστότητα. Προφανώς θα έχει και πραγματική εικόνα των πραγματικών επισφαλειών που "πνίγουν" το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μονόδρομος, κατά συνέπεια, οι συμφωνίες με την απαραίτητη όμως στήριξη ξένων οίκων και ομίλων, μονόδρομος οι ΑΜΚ, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Η θέση της στήλης (και του Εκηβόλου) ξεκάθαρη και διατυπωμένη εδώ και καιρό, παραπέμπει πρακτικά σε ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις. Εάν θα επιτευχθεί αυτό μέσα στον Αύγουστο, που θεωρείται πολύ… πονηρός μήνας θα φανεί και από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Εν πάση περιπτώσει, απτά αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχουν πριν από τη ΔΕΘ, τουλάχιστον έτσι όπως φέρεται να κινούνται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Ο κλαδικός δείκτης με "διπλή κορυφή" στις 1.950 - 1.952 μονάδες φαίνεται να εξαρτάται περισσότερο από την Εθνική, που ανάλογα έγραψε σχηματισμό αντίστασης στα 11,9 - 11,93 ευρώ. Ζώνη που αποτελεί οροφή, προσώρας, για την υπέρβαση της οποίας απαιτείται κάτι περισσότερο από τις… υποψίες μιας συνεργασίας με τη λ.χ. Alpha Bank. Και για την Εθνική (και τους σχεδιασμούς που εκπονούνται σε κεντρικό επίπεδο) γνωστές οι θέσεις μας, με τον όμιλο να προορίζεται για κάτι επί της ουσίας Εθνικό και… μεγάλο σε ευρωπαϊκό πεδίο.

Όμως, πέραν των τραπεζών, και σε άλλους τομείς φαίνεται να ποντάρει το "έξυπνο χρήμα". Προφανώς στην ενέργεια, ελέω ΔΕΗ και λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας, εξαιτίας των εξελίξεων στο λιανικό εμπόριο και πιθανότατα στην ακτοπλοΐα.

Όσον αφορά στην τελευταία, τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούνται κινήσεις ειδικών και ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο στις εταιρίες και στον κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v