Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιούλιος: Ο δεύτερος καλύτερος μήνας της 5ετίας

Ενδείξεις κόπωσης παρουσίασαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ΧΑ. Ανοδος 17,2% για ΓΔ τον Ιούλιο και 35,33% για τράπεζες. Τι προβλέπουν αναλυτές της αγοράς. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιβεβαίωσε τις ενδείξεις κόπωσης στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους και αυτό ενίσχυσε τις διαθέσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει, σε όσους δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση με τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, ότι η Αγορά πραγματοποίησε ένα σημαντικό ανοδικό Τραπεζικό ξέσπασμα που βασίστηκε αποκλειστικά σε φήμες, προσδοκίες και δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν, ότι η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων είναι hedge funds και traders που εύκολα μπορούν να αλλάξουν στρατόπεδο αν επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα ή αν δεν υπάρξουν σχετικά γρήγορα ειδήσεις που θα επιβεβαιώσουν τις φήμες και θα στηρίξουν τις νέες αποτιμήσεις και βέβαια ότι τα μέχρι στιγμής γνωστά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των εισηγμένων δεν επιτρέπουν περίσσευμα αισιοδοξίας.

Αν σε αυτά προστεθεί και το κλίμα επιφυλακτικότητας που δείχνουν οι διεθνείς Αγορές οι οποίες συνεχίζουν να προβληματίζονται από τα ανησυχητικά μακροοικονομικά νέα, τότε ίσως κερδίζει πόντους το σενάριο σύμφωνα με το οποίο το Χ.Α. “έζησε” μέσα στον Ιούλιο ένα “bear market rally”, η μακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς παραμένει ξεκάθαρα πτωτική και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τους χαμηλούς τζίρους που θα φέρει το “peak” των θερινών διακοπών και τις εντεινόμενες ανησυχίες όσο πλησιάζουν οι ημέρες που οι Τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Την σημερινή επιφυλακτικότητα των διεθνών Αγορών ενέτεινε και το ΑΕΠ της Αμερικανικής οικονομίας που αναπτύχθηκε 2,4% στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου για τους ρυθμούς ανάκαμψης. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί 2,5%, στο 12μηνο.

Αντίθετα ο δείκτης μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ βελτιώθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στο 62,3 τον Ιούλιο, από 59,1 τον Ιούνιο με τους αναλυτές να περιμένουν να διαμορφωθεί στο 56,5.

Επίσης, πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε συνεργασία με την Thomson Reuters. Συγκεκριμένα, ο δείκτης σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, υποχώρησε στις 67,8 μονάδες από τις 76 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones τοποθετούσαν τον δείκτη στις 67,2 μονάδες.

Ασφαλώς και όσον αφορά την Σοφοκλέους υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι κάθε λελογισμένη διόρθωση είναι απόλυτα φυσιολογική, αρκεί να μην επηρεάσει αρνητικά την βελτιωμένη ψυχολογία της Αγοράς, αφού τουλάχιστον οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έχουν διανύσει σημαντική απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά του Ιουνίου και δικαιολογούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Αναλυτές και παράγοντες της Αγοράς υποστηρίζουν ότι η διόρθωση είναι ένδειξη “υγείας”, καθώς επιτρέπει την ανακύκλωση του χρήματος και την εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ σαν θετικό στοιχείο για την σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να εκληφθεί και ο χαμηλός τζίρος.

Όμως και εδώ η απαισιόδοξη σχολή σκέψης δείχνει να έχει επιχειρήματα.

Κατ΄ αρχήν επισημαίνει την εξαιρετικά βραχύβια αφύπνιση της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που κράτησε ακριβώς μία συνεδρίαση και δημιούργησε περισσότερους εγκλωβισμούς και λιγότερα κέρδη, ενώ επισημαίνει επίσης ότι σε λίγο η Αγορά θα “ξεμείνει” από το “καύσιμο” των φημών, όχι γιατί συνεχίζουν την απεργία τους οι βυτιοφορείς, αλλά γιατί η εγχώρια ειδησεογραφία παραμένει εξαιρετικά φτωχή και deals ακούγονται αλλά deals δεν ανακοινώνονται, δικαιώνοντας όσους δίνουν “ραντεβού τον Σεπτέμβρη”.

Επίσης η Αγορά θα συνεχίσει να επικεντρώνει την προσοχή της στον Τραπεζικό κλάδο, όχι μόνο για τα αποτελέσματα εξαμήνου που αναμένονται, αλλά και στις κινήσεις που αναμένονται από τα Τραπεζικά Ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Αντίρροπες δυνάμεις στις τελικές σημερινές δημοπρασίες. Έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τις Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Motor Oil, MIG και στο χαμηλό ημέρας τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα και Τραπεζα Κυπρου.

Λίγοι οι θετικοί πρωταγωνιστές στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον τίτλο της Motor Oil (+2,44%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, MIG και θετική ημερήσια μεταβολή για την Coca-Cola

Αντίθετα ακόμα μία ημέρα σημαντικών απωλειών για την Eurobank (-4,22%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, ΔΕΗ, Τιτάν, MPB και του 2% οι ΤράπεζαΠειραιώς και Alpha Bank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤαχυδρομικόΤαμιευτήριο και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1670,71 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1681,98 με απώλειες 1,55%, ενώ ο τζίρος σημαντικά συρρικνωμένος περιορίστηκε στα 90 εκατ. από τα οποία τα 2,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αλλαγή σκηνικού στην τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 96 π5ωτικών, 20 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 12,5%, αλλά και 17 μετοχές με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 12,5%.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα έληξε με εβδομαδιαία κέρδη 5,75% για τον Γενικό Δείκτη και 7,64% για τον Τραπεζικό δείκτη, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -23,41% για τον πρώτο και στο -30,67% για τον δεύτερο.

Όμως το τέλος της εβδομάδας συνέπεσε και με το τέλος του χρηματιστηριακού μήνα με τον Ιούλιο να αποδεικνύεται ο δεύτερος καλύτερος μήνας της τελευταίας πενταετίας, καθώς έδωσε κέρδη 17,27% στον Γενικό Δείκτη και 35,33% στον Τραπεζικό δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους εν λόγω δείκτες τις καλύτερες αποδόσεις της τελευταίας πενταετίας τις έχει δώσει ο Απρίλιος του 2009 με κέρδη 21,93% και 36,91% αντίστοιχα.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, ίσως προϊδεάζοντας τι μπορεί να ακολουθήσει, συναλλακτικά, για την Σοφοκλέους τον ερχόμενο μήνα, αν συνεχίσει η φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Κώστας Βέργος. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, διατηρούνται οι δυνατότητες ανόδου της Αγοράς, καθώς υπάρχει ικανοποιητική ροή θετικών αποτελεσμάτων εταιρειών στο εξωτερικό, τόσο στον τεχνολογικό, όσο και τον βιομηχανικό τομέα, ενώ δείχνουν να αίρονται σταδιακά παράγοντες που επέτρεψαν στο παρελθόν την υποαπόδοσης της εγχώριας Αγοράς έναντι ξένων Αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το εξωτερικό, σε σειρά μεγάλων εταιρειών υπάρχει ανάπτυξη κερδών τριμήνου που υπερβαίνει το 50% σε συγκρίσιμη με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο βάση. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, μετά από την παρέλευση μίας εξαιρετικά επίπονης περιόδου αρνητικών υποθέσεων σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και την πορεία του Δημόσιου ελλείμματος, υπάρχουν ειδήσεις που ίσως διαψεύσουν τις Κασσάνδρες.

Εν τω μεταξύ, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς που σηματοδοτεί, έστω και συμβολικά, την είσοδο σε περίοδο εξαγορών και συγχωνεύσεων Τραπεζικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, αλλά και η σταθερή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος δημιουργούν προϋποθέσεις σταδιακής αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Βέργο, τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είδαμε τον Ιούνιο στην Ελληνική Αγορά, πιθανόν να είναι και τα χαμηλά έτους και η έντονη ανοδική κίνηση να έχει εντυπωσιακή συνέχεια, οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε ουσιαστικά υψηλότερα επίπεδα, μετά ίσως μία σύντομη περίοδο αποκόμισης κερδών.

Περίοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει την Αγορά σε μικρή παλινδρόμηση τιμών μεταξύ 1620 και 1730 μονάδων μέχρι στα τέλη Αυγούστου όπου και θα υπάρξει νέο κύμα ειδήσεων, πιθανόν και από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που θα επιτρέψει κίνηση προς τις 1790 μονάδες, και στη συνέχεια για τις 2170 μονάδες.

Αντίθετα επιφυλακτικός δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος που προσπαθεί να αναλύσει την τεχνική εικόνα τόσο του S&P 500, όσο και την εικόνα του 20αρη και της Εθνικής Τράπεζας στην εγχώρια Αγορά.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για τον S&P 500 αναφέρει: “Σε «Δαμόκλειο σπάθη» έχει εξελιχθεί ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών (1112 μονάδες) για τον Αμερικανικό δείκτη, καθώς μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε κίνηση επιβεβαιωμένης υπέρβασής του τον έχει υποχρεώσει σε άτακτη υποχώρηση προς την περιοχή των 1044 μονάδων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη προσπάθεια διαγραμματικής εισόδου ανάμεσα στον εν λόγω κινητό και στο μεσοπρόθεσμο 100άρη (1112-1127 μονάδες).

Η τελευταία όμως προσπάθεια μπορεί και να αποδειχθεί ως «φαρμακερή», καθώς μια εκ νέου αδυναμία διάσπασης θα ανοίξει το δρόμο για μια πολύ πιο έντονη καθοδική κίνηση “κόπωσης”, όπου μπορεί να φέρει τον δείκτη S&P 500 σε απόσταση βολής από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης διαπεράσει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών το διαγραμματικό επίπεδο μεταξύ του 200άρη και του 100άρη τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική καταστρατήγηση των υψηλών του περασμένου Απριλίου (κορυφή: 1218 μονάδες).

Προς το παρόν όμως η μάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων (Αγοραστές // Πωλητές) καλά κρατεί με τους Πωλητές να έχουν, σύμφωνα με τις ενδείξεις της τεχνικής ανάλυσης, το προβάδισμα.

Επιστρέφοντας στα δικά μας ο κ. Μάνθος επισημαίνει ότι θα αρχίσει να ανησυχεί αν ο FTSE δώσει συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 808 – 800 μονάδων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα ξαναβάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 764 μονάδων.

Επίσης προβληματισμό δημιουργεί και η τεχνική συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής ο οποίος στην πρόσφατη ανοδική του κορύφωση έδειξε αδυναμία να δώσει κλεισίματα υψηλότερα από την αντίσταση των 11,74 ευρώ και τώρα δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη ήπιο “pull back” που θα δημιουργήσει σχετικές ανησυχίες να δεν εκτονωθεί υψηλότερα των 11,00 ευρώ.

Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου πιθανόν να επαναφέρει στο τεχνικό προσκήνιο την στήριξη των 10,34 ευρώ.

Σύντομα οι Αγορές θα αναζητήσουν νέους θετικούς καταλύτες, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα β΄3μήνου, κυρίως στις ΗΠΑ, να χάνουν σταδιακά τη λάμψη τους, καθώς έχει ανακοινωθεί ήδη το 53,8% του συνόλου του S&P 500 (αναλογία θετικών προς αρνητικές εκπλήξεις 3,4 προς 1 έως τις 29/7), οι Αγορές φαίνεται να τελούν προς αναζήτηση νέων ανοδικών καταλυτών στην τρέχουσα φάση, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η υπάρχουσα κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα των συγχωνεύσεων & εξαγορών, αν και θετική, δε μπορεί από μόνη της να υποστηρίξει μια νέα ανοδική κίνηση, τη στιγμή που οι βασικοί ξένοι δείκτες αναφοράς (S&P 500 και DAX 30) βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές αντιστάσεις.

Ειδικότερα η περιοχή των 1.100 - 1.135 μονάδων είναι ιδιαίτερα καθοριστική για τον S&P 500 (ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 1.114 μονάδες) και η περιοχή των 6.255 - 6.341 για τον DAX με διάσπαση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση στους δύο δείκτες να δίνουν μια σημαντικές κινήσεις σε πρώτη φάση.

Στους επιμέρους παράγοντες, αξιοσημείωτη είναι η αδυναμία του χρυσού (απώλειες 100 μονάδων μέσα στον Ιούλιο), η τιμή του οποίου ωστόσο παραμένει στο κάτω όριο του ανοδικού καναλιού, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2008.

Όσον αφορά το εσωτερικό, η απουσία ειδήσεων στον καταλυτικό Τραπεζικό κλάδο προς κάλυψη της φημολογίας σε συνδυασμό με την ήπια μικρή διόρθωση των ξέων χρηματιστηρίων, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα χωρίς όμως να αμφισβητείται, προς το παρόν, η ανοδική του δυναμική.

Το spread των 10ετών ομολόγων τον Ιούλιο υποχώρησε κατά μόλις κατά 53 μονάδες βάσης από τα υψηλά του Ιουνίου ή κατά 6,6%, όταν το spread των Ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 83 μονάδες ή κατά 37,6% και το spread των Πορτογαλικών κατά 82 μονάδες ή κατά 25.9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Moody?s, μετά τις S&P και Fitch απειλεί να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας κάτω του «Aaa».

Κρίσιμα μέτωπα για την Κυβέρνηση είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Από τεχνικής απόψεως και σύμφωνα με την τεχνικά είκονα που έχει ο κ. Πολυχρονέας, για το Γενικό Δείκτη ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση η διατήρηση του πάνω από τις 1.640 με 1.646 μονάδες και για τον FTSE η διατήρηση του πάνω από τις 804 με 810 μονάδες.

Υποχωρεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Με τη φημολογία που συνδέεται με την πραγματοποίηση Τραπεζικών deals να μη μετουσιώνεται σε ανακοινωθείσες συμφωνίες, ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, με τη διάθεση ανάληψης ρίσκου να υποχωρεί όσο η εγχώρια Αγορά αποκτά μεγαλύτερη απόσταση από τα χαμηλά της και τη στάση αναμονής να αποτελεί πλέον το κυρίαρχο επενδυτικό χαρακτηριστικό, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Τραπεζικούς τίτλους.

Η σταδιακή διάχυση του θετικού momentum στις μη-Τραπεζικές μετοχές του 20αρη και σε τίτλους μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων στη συνέχεια, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη της στροφής των χαρτοφυλακίων προς επιλογές οι οποίες είχαν σημαντικά υπο-αποδώσει κατά το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας ένα παραθυράκι περαιτέρω ανόδου και κατά το ερχόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πύκνωση των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων 6μήνου ενδέχεται να προσδώσει στους τίτλους περισσότερες αφορμές επιμέρους διαφοροποιήσεων, μεταφέροντας, ταυτόχρονα, το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη σφαίρα του παρασκηνίου σε πιο απτά δεδομένα.

Εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της ΑΧΕ αποτελεί ότι, στην παρούσα φάση, η επενδυτική κοινότητα περισσότερο επιχαίρει για τα αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες της Αγοράς, παρά αποδοκιμάζει μεγέθη που υπολείπονται των προβλέψεών της, έχοντας εξοικειωθεί με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης απογοητευτικών στοιχείων.

Η βαρύτητα της πορείας των διεθνών Αγορών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να μετακυλίεται σταδιακά από τα θετικά, ως επί το πλείστον, εταιρικά αποτελέσματα προς τα μη-ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Τεχνικά, η διάσπαση της προηγούμενης κορυφής (1.640 μονάδες) επιτάχυνε τους ρυθμούς της ανόδου, με το Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να αποκτήσει και απόσταση από τα προαναφερθέντα επίπεδα, διατηρώντας στο ακέραιο το σενάριο που τον θέλει να συνεχίζει την ανοδική του κίνηση προς τα επίπεδα των 1.780 μονάδων.

Η πορεία, πάντως, προς το 2ο σημείο Fibonacci (50% της καθοδικής κίνησης από τα υψηλά της 29ης Μαρτίου προς τα χαμηλά της 8ης Ιουνίου) θα καθοριστεί εν πολλοίς και από τη διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε υψηλότερα επίπεδα κατά τις ανοδικές ημέρες, χαρακτηριστικό στοιχείο της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε.

Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερα επίπεδα τιμών παρά το σημαντικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων, ενώ οι δημοφιλείς κινητοί μέσοι των 15 και 30 ημερών παραμένουν μεν αγορασμένοι αλλά σε απόσταση από τα σημεία καμπής τους.

“Ενδεχόμενη προσέγγιση της περιοχής των 1.780 μονάδων θα μας έβρισκε σκεπτικούς και διατεθειμένους να βελτιώσουμε τις συνθήκες ρευστότητας του χαρτοφυλακίου μας, χωρίς ωστόσο να βρεθούμε ολοκληρωτικά εκτός Αγοράς, αναμένοντας την προσφορά και τον συναλλακτικό όγκο να αποσαφηνίσουν τη μετέπειτα πορεία του Δείκτη.

Η σταθεροποίηση των διακυμάνσεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η Αγορά πρέπει να «χωνέψει» την απότομη ανοδική πορεία του Ιουλίου (+17,27%), του καλύτερου μήνα του έτους.

Οι εξάρσεις αναμένεται να περιοριστούν, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή διέλευση της εγχώριας Αγοράς πέραν των 1.780 μονάδων” τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος.

Δανεισμός τίτλων - short selling

Υποχώρηση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που συνδυάστηκε με νέα μείωση του όγκου συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8650, τιμή εκκαθάρισης 827,33) κινήθηκαν μεταξύ 820 και 845 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (16500 Eurobank, 31200 Πειραιώς, 12000 Alpha Bank, 8000 Coca-Cola, 11100 MPB, 418100 ΟΤΕ, 6000 Εθνική, 95500 Αγροτική, 13000 ΕΧΑΕ, 7500 ΓΕΚ, 18100 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3953), Alpha Bank (1314), Πειραιώς (1305), Eurobank (974), ΟΤΕ (462), MIG (3440), Κύπρου (236), Αγροτική (1715), Ταχ. Ταμιευτήριο (621), MPB (1796), ΟΠΑΠ (192), Μυτιληναίος (314), Intralot (197), Μέτκα (170), Motor Oil (103), ΕΧΑΕ (126).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.681 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 5,75%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 23,41%. Ο FT 20 κέρδισε 6,37%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 8,79% και ο Small Cap 80 σημείωσε ανοδο 5,17%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα ισχυρότερα κέρδη σημείωσαν οι πρώτες ύλες (14,76%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (13,49%) και το real estate (10,15%).

Tη μικρότερη άνοδο κατέγραψαν οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας (0,29%) και οι ασφάλειες (1,96%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Καρδασιλάρης (64,29%), Ατλάντικ (50%), ΑΝΕΚ (36%), ΤΤ (32,93%), Dionic (31,58%), Bωβός (30,45%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (30%), Τεξαπρέτ (30%), Σιδενόρ (25,64%), Παίρης (25,49%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ξυλεμπορία (κοινές -16,67%), Μάρακ (-15,38%), Q&R (-13,33%), Εδραση – Ψαλλιδας (-12,5%), Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (-12,12%), Ελληνική Υφαντουργία (-10,26%), Αlsinco (-9,76%), Ξυλεμπορία (προνομιούχες –8,7%), Vell (-8,08%) και Κορδέλλου (-7,89%).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v