Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Διευρύνθηκαν οι ζημίες στα 535,3 εκατ.

Το α΄ εξάμηνο του 2010 οι καθαρές ζημίες του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας ανήλθαν σε 535,3 εκατ. από 350,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009 οφειλόμενες στις περαιτέρω υψηλές προβλέψεις και στα αυξημένα έκτακτα έξοδα.

Εμπορική: Διευρύνθηκαν οι ζημίες στα 535,3 εκατ.
Το α΄ εξάμηνο του 2010 οι καθαρές ζημίες του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας ανήλθαν σε 535,3 εκατ. από 350,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2009, οφειλόμενες στις περαιτέρω υψηλές προβλέψεις και στα αυξημένα έκτακτα έξοδα επιτάχυνσης του μετασχηματισμού.

Οι ζημίες ανήλθαν σε 325,9 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2010.

Οι προβλέψεις για το α΄ εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 57,5%, σε σύγκριση με το α΄ περυσινό εξάμηνο και κατά 68 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2010. Στο β΄ τρίμηνο του 2010 η Εμπορική συνέχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κατέγραψε 317,6 εκατ. προβλέψεις, αυξάνοντας έτσι τις συνολικές προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο των παλαιών δανείων.

Ωστόσο, με την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για τη συγκράτηση των εξόδων και πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης, η τράπεζα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο νέων δανείων, με τις προβλέψεις γι’ αυτό να παραμένουν σχεδόν μηδενικές κατά το β΄ τρίμηνο του 2010, ακολουθώντας την τάση του α΄ τριμήνου.

Λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, η Εμπορική Τράπεζα δηλώνει ότι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις που περιέχονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης, όπως αυτό ανακοινώθηκε στο επενδυτικό κοινό στις 7/10/2009 και έχουν περιληφθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στις 17/2/2010, προσαρμόστηκαν και βασίζονται πλέον στο σενάριο ακραίων καταστάσεων (stress scenario), που παρουσιάστηκε στις 22 Ιουνίου 2010 και επιβεβαιώνει την επιστροφή στην κερδοφορία το 2012.

Ο κ. Alain Strub, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εμπορική Τράπεζα το δεύτερο τρίμηνο του 2010 βελτίωσε περαιτέρω τη λειτουργική της απόδοση, ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής και των μέτρων συγκράτησης των εξόδων που υλοποιούμε. Επιπλέον, οι σωστά σχεδιασμένες διαδικασίες έγκρισης πιστώσεων, τις οποίες εφαρμόζουμε, μας έχουν επιτρέψει να διασφαλίζουμε το μικρότερο δυνατό κόστος κινδύνου για τα νέα μας δάνεια, το οποίο παρέμεινε σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο για ακόμα ένα τρίμηνο.

Η Εμπορική Τράπεζα κρατά τη δέσμευσή της για τη στήριξη μέσω χρηματοδότησης των ελληνικών νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάκαμψη και στη μακροχρόνια ανάπτυξη της τράπεζας, και στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε, μεταξύ άλλων, σε εκπαίδευση του προσωπικού μας και σε νέες προσλήψεις στελεχών. Ως μέλος της Credit Agricole, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη Γαλλία, η Εμπορική, στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται, συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα, ασφάλεια, προϊόντα με προστιθέμενη αξία, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και υπεύθυνη τραπεζική".

---Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2009, στα 368,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά λειτουργικά κέρδη κατά 71% σε σύγκριση με το α΄ περυσινό εξάμηνο, στα 40 εκατ. ευρώ.

Η Εμπορική Τράπεζα συνέχισε την απρόσκοπτη παροχή χρηματοδότησης στα ελληνικά νοικοκυριά, στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, μέσω της ρευστότητας που απολαμβάνει ως μέλος της Credit Agricole, και ενίσχυσε το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά 2%, σε επίπεδο τράπεζας, το οποίο ανήλθε στα 23 δισ., από 22,7 δισ. στο τέλος του 2009. Σημειώνεται ότι περισσότερο πλέον από το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της αποτελείται από δάνεια προς επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα η Εμπορική πέτυχε τη συγκράτηση της μείωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων προς τους ιδιώτες - τάση πτώσης έχει παρατηρηθεί ευρύτερα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ως αποτέλεσμα της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας.

Η αύξηση στα καθαρά τραπεζικά έσοδα οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 30,4% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2009, τα οποία ανήλθαν στα 315,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων περιθωρίων, με το καθαρό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 2,26%. Τα καθαρά τραπεζικά έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το α΄ φετινό τρίμηνο, παρά την αύξηση 3,4% στα λειτουργικά έσοδα από τραπεζικές εργασίες (καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα προμηθειών).

Επιπλέον, τα καθαρά τραπεζικά έσοδα επιβαρύνθηκαν με ζημίες 13,3 εκατ. ευρώ, λόγω της αρνητικής διακύμανσης των αποτιμήσεων (mark-to-market) των εμπορικών χαρτοφυλακίων, που περιλαμβάνουν κυρίως τίτλους του ελληνικού δημοσίου, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Το α΄ εξάμηνο του 2010, τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου μειώθηκαν στα 328,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα των μέτρων συγκράτησης των εξόδων, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης και της σημαντικής πτώσης στις δαπάνες προσωπικού κατά 12%. Μη συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μετασχηματισμού, ο περιορισμός στα λειτουργικά έξοδα φθάνει το 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο δείκτης εξόδων/έσοδα για το α΄ εξάμηνο του 2010 είναι 76%, μειωμένος σημαντικά από το 89,7% στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα μέτρα συγκράτησης εξόδων που ελήφθησαν περιλαμβάνουν γενικά την πλήρη αναδιαμόρφωση του συστήματος προμηθειών της τράπεζας και την εφαρμογή νέων πολιτικών σε θέματα ταξιδιών, ενέργειας, εκτυπώσεων και τηλεπικοινωνιών, καθώς και επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, συνεχίστηκε η αυξανόμενη τάση προς τις βασικές καταθέσεις (ταμιευτηρίου και όψεως), οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 59,5% του χαρτοφυλακίου καταθέσεων, από 58% το α΄ τρίμηνο του 2010, καθώς η τράπεζα παρέμεινε σταθερή στην απόφασή της να απέχει από τον έντονο ανταγωνισμό στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εμπορική έχει τη δυνατότητα να ισορροπήσει τον ισολογισμό της χωρίς υπερβολικό κόστος, καθώς δεν περιορίζεται από υψηλό κόστος καταθέσεων. Συνολικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13,7% από την αρχή του 2010 ή σε ποσοστό 5% σε σχέση με το α΄ φετινό τρίμηνο, στα 12,9 εκατ. ευρώ, εν μέσω της έντονα πτωτικής τάσης που παρατηρείται σε ολόκληρη την εγχώρια τραπεζική αγορά.

Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν πτώση σε ποσοστό 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκαν στα 59 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης του όγκου εργασιών και της συμμόρφωσης της τράπεζας με τους κανονισμούς που αφορούν στον περιορισμό του εύρους τέτοιου είδους εσόδων. Η εν λόγω μείωση, όμως, αντισταθμίστηκε από το θετικό αποτέλεσμα των νέων προϊόντων που δημιούργησε η Εμπορική το α΄ τρίμηνο του 2010 και τις προμήθειες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά.

Τα λοιπά έσοδα κατέγραψαν σημαντική αύξηση το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο και έφτασαν τα 3 εκατ. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όμως, παρουσιάζονται μειωμένα, λόγω προηγούμενων έκτακτων εσόδων 27,1 εκατ. ευρώ ως συνέπεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων και των πρωτοβουλιών της τράπεζας για αναδιάρθρωση οφειλών.

Εξέλιξη μεγεθών

Οι συνολικές χορηγήσεις στα τέλη Ιουνίου 2010 διαμορφώθηκαν σε 23 δισ. ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ως αποτέλεσμα της γενικότερης επιβράδυνσης στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010, οι συνολικές χορηγήσεις εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 1,1%, αποδεικνύοντας την υποστήριξη της Εμπορικής προς την ελληνική οικονομία, παρέχοντας ρευστότητα σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 9,9 δισ., ενώ οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ και σημείωσαν ετήσια αύξηση 2% περίπου.

Οι καταθέσεις πελατών της Εμπορικής Τράπεζας κινήθηκαν πτωτικά και διαμορφώθηκαν σε 12,9 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της απόφασής της να διαμορφώσει περισσότερο ισορροπημένη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου καταθέσεων αλλά και των γενικότερων συνθηκών της αγοράς.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στα τέλη Ιουνίου 2010 ανήλθαν σε 887 εκατ.

Εξέλιξη αποτελεσμάτων εξαμήνου

Σύνολο καθαρών εσόδων: 368,4 εκατ. ευρώ, +7,4% σε ετήσια βάση. 

*  Τα καθαρά έσοδα από τόκους του α΄ εξαμήνου 2010 ανήλθαν σε 315,2 εκατ., σημαντικά αυξημένα κατά 30,4% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της αποδοτικής εμπορικής πολιτικής. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους του β΄ εξαμήνου (160,8 εκατ.) αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,2%, αντανακλώντας τα αποτελέσματα των συστηματικών δράσεων για τη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

*  Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες του α΄ εξαμήνου μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5% σε 59 εκατ. ευρώ λόγω ορισμένων τιμολογιακών περιορισμών, οι οποίοι επιβλήθηκαν και με κανονιστικές αποφάσεις. Οι προμήθειες του β΄ τριμήνου κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του α΄ τριμήνου (πάνω από 29 εκατ. ανά τρίμηνο). 

*  Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα του α΄ εξαμήνου 2010 διαμορφώθηκαν σε αρνητικά επίπεδα και έκλεισαν με ζημίες 5,9 εκατ. ευρώ λόγω των αρνητικών αποτιμήσεων στην τρέχουσα αξία (mark-to-market) του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. Σημειώνεται ότι το α΄ εξάμηνο του περασμένου έτους είχε επηρεαστεί θετικά από το κεφαλαιακό κέρδος 27 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την ανάκληση ομολογιών.

Τα λειτουργικά έξοδα, εκτός εξόδων μετασχηματισμού και προβλέψεων, μειώθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 σε ποσοστό 9% και περιορίστηκαν σε 280 εκατ. ευρώ.

*  Οι δαπάνες προσωπικού σημείωσαν πτώση κατά 12% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 190,3 εκατ., αντανακλώντας την επίδραση της αναμενόμενης μεταβολής του αριθμού του προσωπικού. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν σε ποσοστό σχεδόν 2%.

* Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) παρουσίασαν μείωση 2,2% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και ανήλθαν σε 89,7 εκατ. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα εμφανίζουν αύξηση 3%. Αν όμως για λόγους συγκρισιμότητας ληφθούν υπόψη ορισμένες τεχνικές προσαρμογές, που διενεργήθηκαν το α΄ τρίμηνο 2010, το β΄ τρίμηνο 2010 εμφανίζεται μείωση 5% σε αυτήν την κατηγορία δαπανών, ως αποτέλεσμα των αναλαμβανόμενων πρωτοβουλιών περιορισμού του κόστους.

* Τα έξοδα μετασχηματισμού κατά το α΄ φετινό εξάμηνο ανήλθαν σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. την ίδια περίοδο του 2009.

Τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 39,9 εκατ., αυξημένα κατά 71%, έναντι κερδών 23,4 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των καθαρών εσόδων και του αυστηρού ελέγχου στο λειτουργικό κόστος και παρά τις αρνητικές αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου συναλλαγών και τα αυξημένα έξοδα μετασχηματισμού, που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι συνολικές προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 567 εκατ. (αύξηση 57,5% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Τα αποτελέσματα μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων αναφέρονται στις θυγατρικές εταιρίες, που μεταβιβάστηκαν προς τις αντίστοιχες εταιρίες παραγωγής και διαχείρισης προϊόντων του ομίλου της Credit Agricole S.A. στο τέλος του 2009 και δεν έχουν επίδραση στα αποτελέσματα της 30ής/6/2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v