Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φήμες και σενάρια "απογείωσαν" το ΧΑ

Βασικοί δείκτες, μετοχές συνέχισαν σήμερα σε νέες κορυφές, με καύσιμο τα σενάρια για τις τράπεζες. Στο υψηλό ημέρας οι τράπεζες με τη Eurobank (+13,56%) στα €6,7 να οδηγεί τον κλάδο. Ισχυρά κέρδη για Alpha, ETE, ΠΕΙΡ.

Με την φορά του πολύ καλού Ιουλίου και με…καύσιμο την ειδησεογραφία, σεναριολογία του ΣαββατοΚύριακου βασικοί δείκτες και μετοχές "έπιασαν" νέες υψηλές τιμές 3μηνου.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ενδοσυνεδριακά έως τις 1.751,56 για να διαμορφωθεί τελικά στις 1.746,72 (3,85%) μονάδες. Αντίστοιχα ο FΤ 20 έπιασε τις 869,23 (έκλεισε στις 866,9 με 4,85%) με αιχμή τις τράπεζες (7,22%) αλλά και ένα μεγάλο μέρος του…ταμπλό να ανταποκρίνεται ανάλογα.
 
Πλέον εκτός από τις τράπεζες, που οδηγούν την και αυτή την φάση της αντίδρασης, που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Ιουνίου όλο και περισσότερες μετοχές προσεγγίζουν τεχνικά κρίσιμες περιοχές-αντιστάσεις.

Η μέχρι τώρα πορεία των Γενικού Δείκτη, FΤ 20 επικουρούμενη βεβαίως από τον διεθνή περίγυρο και τις εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο παραπέμπει σε συνέχιση της κίνησης.

Μένει να φανεί αύριο-μεθαύριο εάν αυτή θα είναι άμεση ή θα έχει ενδιάμεσα περιθώρια διόρθωσης. Από τεχνικής πλευράς για τους ΓΔ και 20άρη εκτυλίσσεται ένας 5κυματικός σχηματισμός, που προσώρας βρίσκεται στο τρίτο σκέλος του.

Αυτό πρακτικά μπορεί να "κρύβει" το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης και μίας ακόμη μεγαλύτερης έκτασης στη συνέχεια. Όλα θα κριθούν από την…αξιοπιστία των όσων συζητούνται παρασκηνιακά στις τράπεζες και κατά πόσον θα ανταποκριθούν άμεσα άλλες δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Να συνεκτιμηθεί πως ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας και τις 1.978,7 μονάδες.

Το σημαντικό είναι πως ο ΓΔ δείχνει ικανός να κινηθεί (είτε άμεσα είτε με διόρθωση) προς τις 1.900-1.950 μονάδες (κάποιοι μιλούν και για 2χίλαιρο…) ενώ ο FΤ 20 εάν υπερβεί αύριο-μεθαύριο τις 870-880 μονάδες τότε ΄΄βάζει πλώρη΄΄ προς τις 950 μονάδες. Πρόκειται βέβαια για υψηλά επίπεδα, που η αγορά έχει να δει από τις αρχές Μαίου, όταν στις 10-12 έπιανε και τις 950 μονάδες.

Το ενδιαφέρον είναι, πως αυτό συντελείται με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη σε νέο υψηλό αλλά την Εθνική Τράπεζα να αδυνατεί να διασπάσει ανοδικά τα 12 ευρώ. Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα έτσι και σήμερα η Εθνική "ακούμπησε" τα 11,94 ευρώ (προηγούμενα διπλά υψηλά στα 11,90-11,93 ευρώ) για να κλείσει τελικά στα 11,90 ευρώ.

Συνέχισε όμως η Eurobank (στα 6,70 με 13,56% στο υψηλό ημέρας), που από τα χαμηλά υπεραποδίδει σχεδόν… 90% , ενώ αποδόσεις έως 50% γράφουν Alpha Bank (6,30), Τράπεζα Πειραιώς (5,38), Marfin Popular (1,91), Τραπεζα Κυπρου (4,34 )κ.α.

Σήμερα όμως και με…καύσιμο τα νέα σενάρια οι τράπεζες έδειξαν να πιάνουν την πρώτη ουσιαστική αντίσταση (της κίνησης που ξεκινά από τις αρχές Ιουνίου) για αυτό οι επόμενες 2-3 συνεδριάσεις θεωρούνται καθοριστικές-πονηρές.

Εάν λ.χ η Εθνική περάσει τα 11,9-12 ευρώ τότε ΄΄βλέπει΄΄ σε αυτή τη φάση της αγοράς τα 13-13,40 (που είχε τον Μάιο και 16,4 ευρώ τον Απρίλιο). Στην περίπτωση, που οι τράπεζες κάνουν μία μικρή στάση ή ένα τεχνικό γύρισμα φαίνεται, πως ‘άλλες δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορούν να συνεχίσουν.

Από τεχνικής πλευράς μετοχές του 20άρη, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (6,23), ο Μυτιληναίος (5,06) ή ο Ελλάκτωρ (3,54)είναι στο μεταίχμιο (από τεχνικής πλευράς ) να ακολουθήσουν την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Εικόνα που δεν περιορίζεται βεβαίως σε αυτούς τους τίτλους, καθώς διάχυτη είναι η διάθεση για γενικότερη βελτίωση των αποτιμήσεων.

Εάν η ικανή και αναγκαία προυπόθεση για τις τράπεζες (υψηλότερες αποτιμήσεις για αξιοπρεπείς α.μ.κ) διαχυθεί και σε άλλες μετοχές πέραν των γνωστών του 20άρη, τότε το παιχνίδι που έχει ανοίξει στις μετοχές του Mid 40, SC 80 αλλά και ενός μεγάλου μέρους του ταμπλώ μπορεί να διευρυνθεί.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τη μέχρι τώρα αντίδραση μετοχών είναι οι θυγατρικές της Βιοχάλκο, η ΑΝΕΚ, η Forthnet, Sprider και πολλών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Σημειωτέον πως η αντίδραση επιτεύχθηκε με συναλλαγές 133,08 εκατ. ευρώ ενώ από τις 178 μετοχές που αντέδρασαν ανοδικά οι 15 είχαν απόδοση πάνω από 9%. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μετοχές όπως Χαλκόρ στα 1,03 ευρώ, Σωληνουργεία Kορίνθου στα 1,20, Proton Bank στα 1,17 ευρώ, Παρνασσός στα 0,82 ευρώ, η Γενική Τράπεζα στα 0,47 αλλά και Aspis, Centric.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v