Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κτυπήματα" στα 12 € για την ΕΤΕ

Λογική και αναμενόμενη η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις τράπεζες με την προσοχή να μεταφέρεται στο "δωδεκάρι" της ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για ΕΛΠΕ-ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, Proton, ΙΝΤΚΑ, ΑΡΑΙΓ και Forthnet.

Με μικρής έκτασης κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων πέρασαν τα πρώτα 10-15΄της συνεδρίασης για να «γυρίσουν» λίγο μετά τις 10:50 οι βασικοί δείκτες και οι μετοχές.

Η αρχική διόρθωση μπορεί να μην οδήγησε καν στις πρώτες στηρίξεις τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 συνέβαλε όμως στο να ρευστοποιηθούν θέσεις αξίας περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σε καλές τιμές.

Στην πλειονότητα τους πρόκειται για πράξεις σε τραπεζικούς τίτλους, που εμφανίζουν άλλωστε και τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ετσι ο μεν Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε στις 1.750 μονάδες, ο FTSE 20 πέριξ των 865-870 προκειμένου να «χωνευθεί» η χθεσινή σημαντική αντίδραση του ΧΑ.

Γύρω στα 15,5-16 εκατ. ευρώ φθάνουν οι συναλλαγές μετά τις 10.55 με την Εθνική την υψηλότερη συναλλακτικότητα με περισσότερα από μισό εκατομμύριο κομμάτια.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει στα 11,98 ευρώ έχοντας εντολές πώλησης και στα 12,12,01 ευρώ για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Εχθές θεωρούσαμε πολύ πιθανή την εκδήλωση προσπάθειας υπέρβασης του «τριπλού υψηλού» (πάνω από τα 11,90 ευρώ και οι τρεις κορυφές) ενώ ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 12,2 ευρώ θα άνοιγε τον δρόμο για επίπεδα Μαΐου.

Το πιθανότερο είναι πως προσπάθεια θα καταβληθεί και τώρα και αργότερα (στην περίπτωση που διορθώσουν λίγο οι τράπεζες) με πιθανές τιμές υψηλότερα των 12,5-12,8 ευρώ για τη μετοχή.

Στα 6,68 ευρώ η μετοχή της Eurobank μετά το χθεσινό… κρεσέντο, στα 6,25 ευρώ η Alpha Bank, στα 5,37 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, στα 1,88 ευρώ η Marfin Popular, στα 4,30 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου.

Εύλογα η βραχυπρόθεσμη φορά του τραπεζικού δείκτη να είναι διορθωτική, μετά το χθεσινό 7,2% κάτι που ίσως αφήσει… ζωτικό χώρο για άλλους τίτλους του 20άρη, που δεν είχαν ακολουθήσει την τελευταία αντίδραση.

Προσώρας η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, που τεχνικά παρακολουθούμε από εχθές (λ.χ Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ κ.α.) δίνει αμφίσημες ενδείξεις.

Σαφώς ξεκάθαρη για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με πιο πειστικό διάγραμμα, και αντίδραση της τάξης του 2,1% στα 6,36 ευρώ. Αντιθέτως για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ τα τεχνικά σήματα συνιστούν συνέχιση της παρακολούθησης.

Παίζεται όμως η ΔΕΗ μέχρι τα 12,68 ευρώ με τη μετοχή της Επιχείρησης να αποτελεί σταθερή επιλογή ισχυρότατων επιχειρηματικών-επενδυτικών κύκλων, ενώ και η Βιοχάλκο συνεχίζει υψηλότερα στα 4,70 ευρώ.

Κίνηση που δεν ακολουθείται από τις θυγατρικές Σιδενόρ στα 3,15 ευρώ και Χαλκόρ λίγο χαμηλότερα στα 1,02 ευρώ.

Ανοδική φορά όμως παραμένει ενεργή για την Proton Bank στα 1,22 ευρώ (4,1%) και Αεροπορία Αιγαίου στα 2,62 ευρώ από τον Mid 40.

Στις 11:10 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 22 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να ωθούν και πάλι λίγο υψηλότερα τον 20άρη και τα ΕΛΠΕ-ΔΕΗ να υπεραποδίδουν από αυτή την ομάδα μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v