Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρούνται οι υψηλές προσδοκίες στο ΧΑ

Ακόμη μία συνεδρίαση υψηλών προσδοκιών, υπό την σκιά της επίσκεψης των… ξένων ελεγκτών και τα συγκρατημένα εύσημα διεθνών οίκων. Πάνω από τα 12 € σε κλείσιμο η ΕΤΕ, υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Ακόμη μία συνεδρίαση υψηλών προσδοκιών για το ΧΑ, υπό την σκιά της επίσκεψης των… ξένων ελεγκτών και τα συγκρατημένα εύσημα των διεθνών οίκων. Πάνω από τα 12 ευρώ σε κλείσιμο η Εθνική, υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ολο και βαθύτερα στην ζώνη των 850-950 μονάδων ο Ftse20, με οδηγό τις τράπεζες και πλειάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Όχι, πως στο σημερινό 1,33% του Γενικού Δείκτη προς τις 1.769,8 μονάδες δεν συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι της μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης αλλά η ουσία είναι, πως για πολλοστή φορά ο 20άρης έδωσε τον τόνο.

Σε μία συνεδρίαση λογικών συναλλαγών ( για αυτή την εποχή….) σχεδόν όσων και εχθές αλλά μάλλον μέτριων για αυτά τα επίπεδα αποτίμησης του ΧΑ. Εν πάσει περιπτώσει η ουσία είναι, πως έγινε ακόμη ένα βήμα βελτίωσης των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, χωρίς να υστερήσουν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ που υπεραπέδωσαν χωρίς σημαντικές αντιστάσεις.

Βέβαια στην αρχή της συνεδρίασης επιχειρήθηκε λογική και αναμενόμενη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων- κυρίως κερδοφόρων- θέσεων χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επιβεβαίωση καν των πρώτων στηρίξεων.

Με συναλλαγές της τάξης των 8,5-10 εκατ. ευρώ με συναλλαγές κυρίως σε τράπεζες έγινε και η τεχνική επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς του Ftse20 και ευκαιρίες επανατοποθέτησης ρευστότητας δόθηκαν.

Μόνο, που σήμερα έγινε εμφανής η προσπάθεια αξιοποίησης του θετικού κλίματος και στον ΟΤΕ (6,54 ευρώ), ΔΕΗ (13,08 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (6,40 ευρώ). Απαραίτητη βέβαια η συνδρομή των τραπεζών με την Εθνική να πετυχαίνει σήμερα την υπέρβαση και την διαμόρφωση σε τιμές κλεισίματος επιπέδων στα 12,05 ευρώ. Με αυξημένους τζίρους (σχεδόν 43,3 εκατ. ευρώ) και συναλλαγές (3,6 εκατ. τεμαχίων).

Στην περίπτωση της Εθνικής η σημερινή κίνηση παραπέμπει περισσότερο σε διανομή χαρτιών σε υψηλό επίπεδο πριν την εκκίνηση ενός ανοδικού κύκλου παρά σε μαζική κατοχύρωση θέσεων. Αλλωστε η μετοχή είχε υποαποδώσει σε σχέση λ.χ με τη μετοχή της Eurobnank.

Ενδεχόμενη ισχυροποίηση της φοράς για τη μετοχή της Εθνικής ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα (που αναφέρονταν άλλωστε από το χθεσινό σχόλιο) με ορίζοντα προς τα 12,8 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank με λογική διόρθωση προς τα 6,56 ευρώ είχε (με το ΤΤ) τη μεγαλύτερη διόρθωση από τις τραπεζικές του κλάδου. Το μείον -2,1% της Eurobank πάντως δεν φοβίζει τους βραχυπρόθεσμους καθώς προήλθε μετά το χθεσινό ακραίο 13,2%.

Εύλογο το ενδιαφέρον και τα γρήγορα πονταρίσματα σε μετοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος με πρώτη και καλύτερη την ΔΕΗ, που αντέδρασε κατά 4,64% στα 13,08 ευρώ. Μικρότερα τα οφέλη για τον Μυτιληναίο στα 5,09 ευρώ και μικρή υποχώρηση κατά 0,41% της Μέτκα στα 9,67 ευρώ.

Η μετοχή της Επιχείρησης φαίνεται να είναι η κύρια ωφελημένη (άμεσα ) από τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο με τα 13,5 ευρώ να αποτελούν εφικτό στόχο για τους βραχυπρόθεσμους.

Κατά 5,9% υψηλότερα η μετοχή της Proton Bank στα 1,24 ευρώ, στα 0,85 ευρώ η Ιντρακόμ με αυξημένες συναλλαγές και με τον όμιλο να επιχειρεί την υπέρβαση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και στο θέμα του ΟΠΑΠ.

Στα 4,20 ευρώ η μετοχή της Lamda Development που βγαίνει κερδισμένη από την συνεργασία της με τον όμιλο Χαραγκιώνη, στα 1,71 ευρώ η μετοχή της J&P Αβαξ, που ενισχύεται σταθερά (με τη συνδρομή βασικών μετόχων). Μετοχή, που ταλαιπωρήθηκε σήμερα από αρνητικές εξελίξεις ήταν του Βωβού, που με υπερβάλλουσα προσφορά 631 χιλιάδων μετοχών υποχώρησε έως 10% στα 2,67 ευρώ.

Για τη συνέχεια μένει να φανεί α ύ ρ ι ο εάν για τον 20άρη διαμορφώνεται πλέον βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 850 μονάδες ενδεχόμενο, που αφήνει ανοιχτή την προοπτική συνέχισης της κίνησης.

Οσο ο 20άρης παραμένει εντός της ζώνης με χαμηλό τις 850 και υψηλό τις 950 μονάδες οι βραχυπρόθεσμοι δεν δείχνουν να αφήσουν κατά μέρος το παιχνίδι. Πόσο μάλλον, που οι κύριοι δείκτες της Wall παραμένουν σε τροχιά ασφαλείας (και μακράν μάλιστα ) των 10.280 ο DJIA πέριξ των 10.600 μονάδων και πάνω από τις 1.150 μονάδες ο S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v