Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές "ανάσες" στην αγορά από την τρόικα

Σε θετικό έδαφος περνούν ΓΔ και FTSE 20, μετά και τις επισημάνσεις της τρόικας για την ελληνική οικονομία και το πράσινο φως για την εκταμίευση της β’ δόσης του δανείου. Παραμένουν υπό πίεση ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Με εμφανή την διάθεση αναμονής των επενδυτών οι βασικοί δείκτες κινούνται σε στενό εύρος ακολουθώντας πλαγιοκαθοδική πορεία.

Λίγο μετά τις 10.55 ο Γενικός Δείκτης περνά στο "κόκκινο" αφού προηγουμένως έχει αντιδράσει ασθενώς έως τις 1.781 μονάδες. Λίγο μετά τις 11:05 υποχωρούσε σχεδόν δέκα μονάδες χαμηλότερα σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 0,35%.

Ανάλογη πορεία για βασικούς δείκτες, μετοχές με ενδεικτικές τιμές τις 879 μονάδες για τον FTSE 20 και τα 12,12 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε "τοπικές κορυφές" αφού μετά τα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης φαίνεται πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν "αντιστάσεις".

Πρακτικά η βραχυπρόθεσμη τακτική προσαρμόζεται στην πλάγια-καθοδική διολίσθηση του Γενικού Δείκτη και του 20άρη, που με πίεση λόγω τραπεζών υποχωρούν προς τις πρώτες στηρίξεις. Πρόκειται για περιοχές, που έχουν διαμορφωθεί από τις ενδοσυνεδριακά χαμηλές τιμές του διημέρου 2-3/8 και εν προκειμένω στο εύρος των 1.689-1.731 μονάδων.

Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας "επιβεβαιώθηκε" έκτοτε μέχρι και εχθές συνεδρίαση (σχετικά επαρκές το δείγμα των 2-3 ημερών) και το πιθανότερο είναι πως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όσους εξακολουθούν να κινούνται στο όριο του Τ συν 3. Ο λόγος βέβαια για εκείνους που μπήκαν στην αγορά στις 30/7 και 2/8 αποκομίζοντας διψήφιες υπεραξίες και έχουν το περιθώριο να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους.

Προσώρας ούτε η σχέση πωλητών-αγοραστών ούτε η ροή πωλήσεων- προσφοράς είναι τέτοια που μπορεί να ακυρώσει την φορά του Γενικού Δείκτη ή του FTSE 20 (με βάση την τελευταία αντίδραση τους από τα χαμηλά της Παρασκευής-Δευτέρας). Είναι επίσης ενδεικτικό, πως από τον 20άρη υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές (εξαιρούμενων των Eurobank, Πειραιώς μέχρι πριν από λίγο) ενώ το όποιο ενδιαφέρον στρέφεται σε μη τραπεζικούς τίτλους (CCH , Μυτιληναίος., Ελλάκτωρ ).

Αναμφισβήτητα κύριος …υπαίτιος της μέχρι τώρα έκτασης της διόρθωσης (-0,8%) είναι η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας διορθώνει έως και 2,5% διολισθαίνοντας σταθερά από την αρχική κορυφή των 13,93 ευρώ.

Ειδικά για τη μετοχή της Επιχείρησης τα 13,9-14,0 ευρώ φαίνεται να αποτελούν "οροφή" για αυτή την φάση της αγοράς αφού μέσα σε 6-7 ημέρες έχει αποδώσει 14,6% και 27,2% σε βάθος 30 ημερών.

Επιπρόσθετα, το έως -3,2% του ΟΤΕ (μετά την ανακοίνωση ζημιών περίπου 61 εκατ. ευρώ το β ' τρίμηνο), επιβαρύνει την τάση για τον 20άρη.

Για τη συνέχεια προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να πείσει πως βρίσκει στήριγμα γύρω από τις 1.760 μονάδες και ει δυνατόν να αντιδράσει προς τις 1.770 μειώνοντας περισσότερο τις απώλειες από το 0,8% σταδιακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v