Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίσταση στις 1.770-1.775 μονάδες για τον ΓΔ

Η ΔΕΗ τροφοδοτεί τον 20άρη και κρατά χαμηλά την έκταση της διόρθωσης. Ισχυρή αντίσταση στις 1.775 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. «Παλεύει» τα 12 ευρώ η Εθνική, κέρδη για Τιτάν, Μυτιληναίο, ΜPB, ΟΠΑΠ.

Η ΔΕΗ συνεχίζει να τροφοδοτεί τον FTSE 20 διευκολύνοντας το σταδιακό «γύρισμα» και άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας. Έτσι πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης μείωνε και άλλο τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες φτάνοντας τις 1.765 μονάδες.

Ανάλογη κίνηση για τον 20άρη προς τις 872 μονάδες αφού εκτός από τη μετοχή της Επιχείρησης (στα 13,45-13,5 ευρώ) ακολουθούν εδώ και ώρα η Τιτάν (στα 17,41 ευρώ) η Marfin Popular (1,88) αλλά και Αγροτική στα 1,23 ευρώ.

Όλα αυτά με μέτριες συναλλαγές, κάτι που δεν είναι κατ΄ ανάγκη ανασταλτικό για την προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος που επιχειρείται μεθοδικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Προσπάθεια συντονισμένη από ισχυρούς επιχειρηματικούς, επενδυτικούς κύκλους με την αρωγή πλέον και ορισμένων ξένων και που για αυτό τον λόγο μπορεί να έχει συνέχεια.

Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι γνωρίζουν πως όσο Wall και DAX παραμένουν σε ανοδική φορά η προσπάθεια θα συνεχίζεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάμε πάλι πίσω στα της συνεδρίασης, καθώς για δεύτερη φορά παρατηρήθηκε… κόπωση του Γενικού Δείκτη στην προσέγγιση των 1.770-1.775 μονάδων. Πρόκειται σύμφωνα με τον φίλο της στήλης Στέφανο Γεωργίου για ισχυρή μακροπρόθεσμη αντίσταση, που λογικά θα ταλαιπωρήσει την αγορά για κάποιες συνεδριάσεις.

Θα δείξει επίσης (το πιθανότερο) εάν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης ή μία ενδιάμεση διορθωτική περίοδο απαραίτητη για τον επόμενο ανοδικό κύκλο προς υψηλότερες τιμές.

Σε επόμενη φάση η ζώνη των 1.850-1.880 μονάδων δείχνει, μέχρι τώρα, εφικτός στόχος.

Όμως μέχρι τώρα προέχει η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων η αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης εάν δηλαδή θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα προσέγγιση και των 900 μονάδων για τον FTSE 20 και κίνηση της Εθνικής Τράπεζας προς τα 12,8-13 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση μας μία στάση ακόμη μία ελεγχόμενη διόρθωση προκειμένου να «χωνευθεί» η τελευταίος ανοδικός κύκλος θα ήταν προτιμότερη.

Θα εξαρτηθεί ωστόσο από τον διεθνή περίγυρο και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας που γίνεται ώστε να φανεί πως κάτι… αλλάζει για την ελληνική οικονομία προς το καλύτερο. Ενδεικτικά αυτής της προσπάθειας θεωρούμε το σημερινό (και χθεσινό) πρωτοσέλιδο του Βήματος με… εύγλωττα θέματα.

Το ζητούμενο είναι σταδιακά να… τσιμπήσουν και άλλοι να έχει συνέχεια το παιχνίδι να βελτιωθούν προσέτι οι αποτιμήσεις (κυρίως) των τραπεζών.

Είτε έτσι είτε αλλιώς όλα αυτά ουδόλως ενοχλούν τους βραχυπρόθεσμους που ακολουθούν την τάση γνωρίζοντας καλύτερα από πολλούς την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Είπαμε όμως συμμετοχή στο παιχνίδι των ισχυρών και παρά τις αιτιάσεις αναλυτών, πως η αγορά έχει εισέλθει σε «υπεραγορασμένη περιοχή». Σύμφωνοι σε υπεραγορασμένη περιοχή το ΧΑ αλλά εάν το… Σύστημα θέλει, όλα γίνονται. Όπως άλλωστε υποχωρούσε ούσα υπερπουλημένη η αγορά εν μέσω αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων και αρνητικών δημοσιευμάτων σχεδόν των ίδιων ξένων που τώρα υπερθεματίζουν των προσπαθειών της κυβέρνησης.

Σε αυτό το περιβάλλον και όσο ο Γενικό Δείκτη δεν υπερβαίνει πειστικά τις 1..770- 1.775 μονάδες ακολουθούμε μετοχές με τάση, καθώς σταδιακά «γυρίζει» και ο Μυτιληναίος στα 5,15 ευρώ.

Από τις μετοχές- που με βάση την τεχνική προσέγγιση τους παρέπεμπαν σε αντίδραση- μένουν τώρα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Ελλάκτωρ που μέχρι τώρα πιέζεται έως 1,6% χαμηλότερα στα 3,55 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπως του ΔΟΛ που πλησιάζει τα 1,20 ευρώ, της Forthnet που ξεπερνά οριακά τα 0,90 ευρώ. Από κοντά και οι δύο Επιχειρήσεις Ύδρευσης (η ΕΥΔΑΠ στα 5,80 και η ΕΥΑΘ στα 4,53 ευρώ), η Aegean Airlines στα 2,59 ευρώ (αλλά με πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα), η Intracom που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τα 0,90 ευρώ, ενώ στην J&P Αβαξ συνεχίζεται, όπως σημειώναμε και εχθές, η στήριξη από τους ίδιους τους μετόχους.

Η μετοχή του Βωβού λογικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αντιδρά στα 3,26 ευρώ (22%) αν και η ακραία μεταβλητότητα του τίτλου (έως -8% εχθές) προορίζει το «χαρτί» μόνο για γνώστες.

Από τεχνικής πλευράς θα ακολουθήσουμε την εκτίμηση του Στέφανου Γεωργίου περί ανθεκτικής αντίστασης στις 1.770-1.775 μονάδες και θα περιμένουμε την εμφάνιση πειστικότερων ενδείξεων. Είτε για την άμεση συνέχιση της αντίδρασης πέραν των 1.800 μονάδων ή για ένα μικρό πισωγύρισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v