Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς ειδήσεις από τις τράπεζες

Με τις ειδήσεις και τις… φήμες να λείπουν από τον τραπεζικό κλάδο μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η ανθεκτικότητα των χαμηλότερων στηρίξεων. Κινητικότητα σε «χαμηλότερες ταχύτητες» του ΧΑ.

Χωρίς "βαριά καύσιμα" ξεκινά η εβδομάδα, που βρίσκει τους βασικούς δείκτες σε πτωτική φορά.

Συγχρονισμένο μεν με την πλειονότητα των ξένων χρηματιστηρίων το ΧΑ αλλά με μεγαλύτερη διόρθωση στο διήμερο 5-6 Αυγούστου έναντι των περισσότερων ευρωπαικών.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.713 μονάδες, μετά την αδυναμία υπέρβασης των 1.780-1.800 στις 5/8 ο δε FTSE 20 στις 838,5 δηλαδή χαμηλότερα μίας περιοχής (850 μον.) στην οποία αποδίδονταν αρκετή σημασία από τεχνικής πλευράς.

Με δεδομένη την απουσία φημών, σεναρίων και ειδήσεων από τις τράπεζες (την προηγούμενη Δευτέρα υπήρχε ο…joker των αναφορών για εξελίξεις με επίκεντρο την Alpha Bank ) το ενδιαφέρον εκτιμάται, πως θα εστιασθεί κατ΄αρχήν στην έκταση της διόρθωσης, την εξέλιξη της πτωτικής κίνησης που μπορεί να φέρει τις τράπεζες λίγο χαμηλότερα.

Για τον κλάδο η αδυναμία υπέρβασης των 2.000 μονάδων καθιστά την περιοχή αυτή ισχυρή-πλέον-αντίσταση, όπως αναλογικά ισχύει και για τον 20άρη που χρειάζεται το…κάτι παραπάνω για να ξεπεράσει τις 900 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς το ενδεχόμενο αυτό παραμένει πάντα ανοιχτό, τουλάχιστον όσο η διόρθωση του δεν ξεπερνά τις 760, το πολύ 750, μονάδες και η Εθνική Τράπεζα τα 10,4-10,5 ευρώ.

Με ανάλογη διάθεση και στα ξένα χρηματιστήρια και χωρίς ειδήσεις στις τράπεζες (σε αυτή τη φάση της αγοράς γιατί οι ζυμώσεις είναι ισχυρότατες και ενδιαφέρουσες) θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις των βασικών δεικτών, FTSE 20 και τραπεζών.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή οι ζυμώσεις και οι συνεχείς διαβουλεύσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται (και θα συνεχισθούν) και αυτή την εβδομάδα με τον εν λόγω παράγοντα να μην αποκλείει δεύτερο γύρο ανακοινώσεων ίσως και πριν το τέλος Αυγούστου.

Το αν θα αφορά ανακοινώσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή συζητήσεις ελλήνων με ξένους θα φανεί στη συνέχεια. Ως εκ τούτου η κατοχύρωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται, πως θα έχει…ουρά και η διάθεση για πωλήσεις ίσως έχει συνέχεια.

Ωστόσο την ίδια περίοδο πληθαίνουν οι…περιφερειακές ειδήσεις, αναφορές και ζυμώσεις σε επιμέρους κλάδους και δραστηριότητες.

Στις τηλεπικοινωνίες η αγορά έχει προεξοφλήσει και στο…ταμπλώ έχουν αφομοιωθεί σε ικανό βαθμό οι προχωρημένες εξελίξεις στο λίγο ως πολύ γνωστό μέτωπο.

Ενδιαφέρουσα η τροπή για το Καζίνο της Πάρνηθας και την Hyatt (σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος) που λύνει τον γρίφο του 2%, που βρισκόταν σε επιδιαιτησία.

Ενδεικτική η κινητικότητα στις μικρότερες κατασκευές, όπου σύμφωνα με άρθρο το Φάνη Γαβρινιώτη η οικογένεια Μουνδρέα θέλει την Προοδευτική για όχημα.

Στην πρώτη ταχύτητα του κλάδο ενδεικτική θεωρείται επίσης η προσέγγιση που φέρεται να υπάρχει μεταξύ του Martin Bouygues (ισχυρού άνδρα του ομώνυμου γαλλικού κολοσσού) με τον ισχυρό μέτοχο της J&P.

Στην ακτοπλοίια αν και οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών ομίλων φαίνεται να μετατίθενται μετά την κοινοτική απόφαση για την συνένωση Olympic Air-Aegean το…πράσινο φως φαίνεται να παίρνει η συγχώνευση (μέσω απορρόφησης) της Hellenic Sea Ways από την εισηγμένη ΑΝΕΚ.

Στα της ημέρας με προσαρμοσμένη τιμή η μετοχή της Ιντρακάτ, Axon, Space και Βιοτέρ ενώ με τη νέα επωνυμία Avenir εμφανίζεται από σήμερα η Ζήνων (με διακριτικό τίτλο "AVENIR A.E.".).

Σενάρια και αναφορές που μπορεί να μην συμπεριλαμβάνουν τις τράπεζες- την κινητήριο δύναμη της αγοράς- ωστόσο δίνουν το στίγμα των προθέσεων και κινητικότητας που παρατηρείται στην αγορά.

Αλλωστε όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση… από «οξυγόνο» έχει μείνει η αγορά, με την πτώση των πωλήσεων ακόμη και την πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων να έχει ξεπεράσει το 12% σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Εύλογοι οι φόβοι για "έκρηξη λουκέτων" από τον Σεπτέμβριο, προοπτική που επιτάσσει την ταχύτερη δυνατόν εξεύρεση λύσεων προκειμένου οι τράπεζες να λειτουργήσουν και πάλι υποστηρικτικά των υγιών επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v