Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στα τέλη Ιουλίου για τη Σοφοκλέους

Χωρίς αντιστάσεις ο ΓΔ έχασε τις 1.700 υποχωρώντας προς τις 1.679 μονάδες. Σε διόρθωση όλες οι τράπεζες με μόλις μία μετοχή του 20άρη να μην υποχωρεί. Χαμηλότερα των 820 ο FT20 πιέζεται και από τον μόνιμα… ασθενή ΟΤΕ.

Χωρίς ουσιαστική διάθεση και δίχως αντιστάσεις το ΧΑ «επιστρέφει» στα… τέλη Ιουλίου, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα των 1.700 μονάδων.

Λιγοστές, μέτριες συναλλαγές- πωλήσεις είναι αρκετές για να πιέσουν έως 2,8% τις τράπεζες, που με τη σειρά τους παρασέρνουν τον FTSE 20 στις 820 και τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.685 μονάδες.

Αυτά μέσα στα πρώτα 35-40 λεπτά με τζίρο όχι περισσότερο των 8 εκατ. ευρώ αλλά με τα 3 και πλέον να βγαίνουν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Επιβεβαιώνοντας την αρνητική τεχνική της εικόνα η μετοχή υποχωρεί έως 1,6% στα 11,00 ευρώ έχοντας προηγουμένως διορθώσει έως τα 10,97 ευρώ.

Κοντινή πλέον η ευρύτερη στήριξη των 10,5 ευρώ για τη μετοχή στα εάν δεν προκύψει κάτι θεαματικό στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Δεδομένου, ότι από τις τράπεζες η αγορά δεν έχει να περιμένει κάτι πριν (τουλάχιστον) την ερχόμενη Δευτέρα- Τρίτη το ΧΑ εναποθέτει τις ελπίδες του στον διεθνή παράγοντα.

Ωστόσο όπως σημείωναν άνθρωποι της αγοράς το ελληνικό χρηματιστήριο ταλαιπωρούνταν εχθές τη στιγμή που τα κυριότερα ευρωπαϊκά αντιδρούσαν έως και 1,7% υψηλότερα με αφορμή τα θετικά νέα από την γερμανική οικονομία.

Σήμερα οι αγορές περιμένουν τις όποιες αποφάσεις της Fed αλλά στο ΧΑ φαίνεται, πως οι εν δυνάμει αγοραστές εκτιμούν πως μπορούν να πετύχουν καλύτερες-χαμηλότερες τιμές. Όσο δε παραμένουν οι πωλητές στις τράπεζες δεν έχουν λόγο να βιάζονται.

Ετσι συνεχίζεται η πίεση στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που υποχωρεί στα 4,84 ευρώ (-2,8%), η Eurobank διορθώνει στα 5,85 ευρώ (-1,2%), η Alpha Bank στα 5,74 ευρώ (-1,7%). Στα 4,04 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 1,15 η Αγροτική, στα 4,20 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου, στα 1,77 η Marfin Popular σε μία συνολικότερα πτωτική κίνηση όλων των τραπεζικών μετοχών του FTSE 20.

Πτωτικά όμως κινείται από τον 40άρη και η Proton Bank στα 1,22 ευρώ, ενώ η μετοχή της Γενικής μένει προσωρινά εκτός παιδιάς.

Από τον FTSE 20 είναι ενδεικτικό, πως για μόλις δύο μετοχές η τιμή παραμένει σταθερή, καθώς Ελλάκτωρ και Motor Oil παραμένουν στα 3,45 και 8,60 ευρώ αντίστοιχα.

Ούτε μία μετοχή από τις είκοσι στο… πράσινο με τον δείκτη να «παλεύει» στις 820 μονάδες, κάτι που εάν κρατήσει σήμερα θα είναι μία κατ΄ αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη για την έκταση της διόρθωσης και τα δύο σενάρια που παρακολουθούμε την αγορά.

Στα 3,30 ευρώ με 5,2% η μετοχή του Βωβού, που έχει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τις… σαράντα του δείκτη. Στη μετοχή του Βωβού διατηρείται και η αυξημένη συναλλακτικότητα κάτι που επιτρέπει το μπες-βγες για όσους κυνηγούν την βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Στα 0,80 ευρώ η μετοχή της Ιντρακόμ, που τεχνικά «βλέπει» μεν τα 0,90-1,00 ευρώ αλλά δεν βοηθείται από την συγκυρία. Στα 2,32 ευρώ η Alapis με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, στα 0,84 ευρώ η Forthnet. Είναι όμως ενδεικτικό, πως μετοχές όπως της Χαλκόρ, του Σαράντη, των Folli, έχουν συναλλαγές μερικών δεκάδων κομματιών. Ακραία η περίπτωση της Aegean Airlines, που είχε στις 11:08, μόλις μία πράξη, μίας και μόνης μετοχής στα 2,55 ευρώ σημείο και αυτό των καιρών.

Κάτι περισσότερο από πλευράς συναλλαγών-προσφοράς θα μπορούσαμε να περιμένουμε στην περίπτωση που επιβαρυνθεί η τάση και διευρυνθούν οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες.

Με απώλειες 1,6% ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον στις 1.679 μονάδες με μικρή επιτάχυνση- αύξηση του πωλήσεων-τζίρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v