Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία ισχυρές στηρίξεις με έξωθεν πίεση

Μετά από το αρνητικό σερί (5 στα 5) το ΧΑ επιβαρύνεται και από την επιδείνωση του κλίματος στις ξένες αγορές. Σε άμεση δοκιμασία σημαντικές στηρίξεις η επιβεβαίωση ή όχι των οποίων θα κρίνει την… τύχη της πτωτικής κίνησης.

Σε εξέλιξη η διορθωτική πορεία στο ΧΑ, από τα υψηλά της 4 ης /8 και το «γύρισμα» που ακολούθησε την αμέσως επόμενη. Πλέον οι βασικοί δείκτες έχουν πιεστεί ο μεν Γενικός στις 1.649,9 ο δε FTSE 20 στις 801,2 μονάδες.

Όμως από εχθές έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το κλίμα και στα ξένα χρηματιστήρια με την… ελεύθερη πτώση της Wall (-2,5% για τον DJIA) γεγονός που επιτείνει την εξελισσόμενη φορά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εύλογα λοιπόν η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θεωρούνται (και είναι) εξαιρετικά κρίσιμες για τις αγορές, τη στιγμή που στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έχουν διορθώσει πολύ κοντά σε σημαντικά επίπεδα στήριξης.

Η συνέχιση της διόρθωσης προεξοφλείται από την πλειονότητα των παικτών και αυτό ενδέχεται να «κρύβει» ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αφ΄ ενός θα επιταχυνθεί η πτωτική φορά οδηγώντας με αυξημένες συναλλαγές σε επιβεβαίωση – ή όχι – των πολύ σημαντικών στηρίξεων αφ΄ ετέρου επαναφέρει την επιφυλακτικότητα και αυξημένη διάθεση για πωλήσεις, διεθνώς.

Όσοι εκτιμούν, πως παρά τη μεσομακροπρόθεσμη τάση των αγορών, τα χρηματιστήρια «χρωστούν» ακόμη μία (κατά την εκτίμηση τους) τελευταία αντίδραση πριν τη μεγάλη διόρθωση αναζητούν ελκυστικά, χαμηλότερα επίπεδα τιμών για να επανατοποθετηθούν. Πρόκειται κυρίως για όσους υποστηρίζουν πως οι αγορές, και το ΧΑ, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία επαναπροσέγγισης των τελευταίων κορυφών, πριν την κάθοδο προς τα χαμηλά 10εταίας.

Η βεβαιότητα αρκετών, πως οι σημαντικές περιοχές στήριξης δεν θα κρατήσουν ενδέχεται να λειτουργήσει σε περίπτωση μαζικών πωλήσεων υπέρ των εν δυνάμει αγοραστών.

Βέβαια οι τελευταίοι δεν θα έχουν λόγο να… κυνηγήσουν λ.χ τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που σχεδόν μονόπατα διορθώνει από τα 12,2 ευρώ μέχρι την σημαντική περιοχή των 10,5 ευρώ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τις λοιπές τραπεζικές μετοχές, εξαιρούμενου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου φαίνεται να είναι άλλος ο σχεδιασμός.

Θα δείξει όμως πολύ σύντομα από την επόμενη εβδομάδα. Το οικονομικό επιτελείο είναι λογικό να μην θέλει την νέα επιδείνωση του κλίματος στις αγορές από τη στιγμή που όπως αναφέρει η Έλενα Λάσκαρη σπεύδει για τους… συμβούλους στις αποκρατικοποιήσεις.

Σε ανάλογη θέση βρίσκονται και οι περισσότεροι τραπεζίτες, μεγαλομέτοχοι που θα πρέπει να συγχρονίσουν τις ενέργειες τους με την ανοδική αντίδραση της αγοράς, εάν υποτεθεί πως αυτή ακολουθεί της διόρθωσης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, πως θα πρέπει να μπουν στο… περιθώριο προσωπικές φιλοδοξίες και προηγούμενοι σχεδιασμοί προκειμένου οικονομικό επιτελείο και τραπεζίτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που θα δοθεί. Εάν –όπως είναι το πιθανότερο- θα πρόκειται για την τελευταία σημαντική αφορμή τότε θα πρέπει να… προκάμουν, ειδάλλως…

Η χαμηλότερη περιοχή των 1.595 μονάδων παραμένει- από προχθές άλλωστε- ισχυρό σημείο αναφοράς καθώς δεν φαίνεται να επαληθεύεται το σενάριο της αντίδρασης από την ζώνη των 1.650 μονάδων.

Τα δύο κύρια σενάρια είχαν αναλυθεί στις προηγούμενες αναφορές του euro2day, εκτιμώντας όμως – προσωπικά- σαν πιθανότερο αυτό της μη υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.600 μονάδων. Εκτίμηση, που φαίνεται να μην μας βγαίνει και να οδηγούμεθα με βάση το ενδεχόμενο της υποχώρησης προς την σημαντική περιοχή των 1.595 μονάδων. Και αν δεν είναι της παρούσης, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Wall και της ευρωαγορές αλλά στην περίπτωση μίας επόμενης ανοδικής κίνησης καταληκτικός στόχος είναι η περιοχή οριακά κάτω από τις 1.800 μονάδες.

Αυτό σε επόμενη φάση και εάν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα του ΧΑ και των ξένων χρηματιστηρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v