Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση από το… χείλος των 1.650 μονάδων

Αντιδρούν από το… όριο των 1.650 ο ΓΔ και των 800 μ. ο FTSE 20 που μένει να πείσουν στη συνέχεια. Συνέχεια στη μόχλευση του ΤΤ και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές, ενώ υπεραποδίδει και η Alpha. Στηρίζει τις τράπεζες η UBS.

Αντίδραση από το… χείλος της πολύ σημαντικής στήριξης των 1.650 εξελίσσεται από την αρχή της συνεδρίασης. Επιβεβαιώνεται πρακτικά η τεχνικότητα του Γενικού Δείκτη και του τραπεζικού, ενώ και ο FTSE 20 απομακρύνεται και άλλο από την βάση των 800 μονάδων.

Με μικρότερα ποσοστά επιχειρείται να αντιδράσουν ο DAX αλλά και οι FTSE, CAC που προσώρας υπολείπονται σημαντικά του ΧΑ.

Καλοδεχούμενη από κάθε άποψη η προσπάθεια, καθώς αποφεύγεται- μέχρι τώρα- το ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα των 1.600 μονάδων δίνοντας απλά χρόνο και ευκαιρίες στην αγορά.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση μεταξύ διορατικών παικτών, πως και το ΧΑ κερδίζει χρόνο και για αυτό τελευταία ενισχύεται η πεποίθηση πως οι εμπλεκόμενοι (οικονομικό επιτελείο, τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι) θα πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειες τους (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συμμαχίες με ξένους, συγχωνεύσεις).

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο αναγκαστικής υπαγωγής τους στους όρους και το πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/ΤΧΣ. Κοινό μυστικό όλα αυτά, που υπαγορεύονται από την κοινή λογική για αυτό και η ανεπίσημη διάψευση τους ελάχιστα διευκολύνει την κατάσταση.

Ας είναι από τη στιγμή που το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 6,10% συνεχίζει την χθεσινή μόχλευση, εμφανώς και έχει ισχυρό αγοραστή (ές) όπως σημειώνονταν επισταμένα από το euro2day ενισχύοντας τις εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων.

Δεν είναι τυχαίο, πως στη μετοχή του ΤΤ είχαν πραγματοποιηθεί- πριν από λίγο- περισσότερες των 400 χιλιάδων μετοχές με την τιμή να πιάνει τα 4,53 ευρώ. Από κοντά η ΑΤΕ στα 1,20 ευρώ σε μία κίνηση που αρχικά θεωρήσαμε αντανακλαστική (αυτής του ΤΤ) μένει δε να φανεί άμεσα εάν «εμπλέκεται» ή όχι στις εξελίξεις.

Συνολικότερα ανοδικά οι τράπεζες, μετά και την τελευταία έκθεση της UBS, που μπορεί να παραμένει επιφυλακτική για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα προτιμά όμως την Alpha Bank για την οποία ανεβάζει τον πήχη στα 7 από τα 5,8 ευρώ. Η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 5,71 ευρώ, της δε Eurobank στα 5,69 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το, ό τι αντιδρά και η Εθνική καθώς επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα (σε αυτή την φάση) της στήριξης των 10,5 ευρώ με την τιμή να ενισχύεται έως τα 10,74 ευρώ. CCH, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ είναι- μέχρι τώρα- οι τρεις μετοχές από τις 20 που υποχωρούν με την CCH στα 18,48 ευρώ.

Από τις άλλες δύο ομάδες μετοχών (FT) Μηχανική και Proton Bank στα 0,65 και 1,31 ευρώ αντίστοιχα έχουν την πειστικότερη αντίδραση (με αυξημένες συναλλαγές). Από τον δε SC80 κυρίως οι ΕΛΓΕΚΑ, ΚΛΜ (στα 0,91 και 0,97 ευρώ αντίστοιχα) παρουσιάζουν σχετικό ενδιαφέρον.

Για τη συνέχεια η αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τις 1.650 και του 20άρη από τις 800 μονάδες μπορεί να είναι καλοδεχούμενες ωστόσο χωρίς αναστροφή της τάσης στις ευρωαγορές πολύ δύσκολα θα ευοδωθεί η προσπάθεια σε ορίζοντα μερικών συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v