Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίστηκε η ...κατηφόρα στη Σοφοκλέους

Πυκνώνουν τα σύννεφα σε ΗΠΑ, Ευρώπη ενώ στο ΧΑ…βαρεθήκαμε να μετράμε αρνητικές συνεδριάσεις, με τον ΓΔ να διολισθαίνει για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Κινητικότητα στο ΤΤ. Καλύτερη εικόνα για ΟΠΑΠ, MPB.

Πυκνώνουν τα σύννεφα σε ΗΠΑ, Ευρώπη ενώ στο ΧΑ…βαρεθήκαμε να μετράμε αρνητικές συνεδριάσεις. Ο…κατήφορος συνεχίστηκε με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προς τις 1.600 μονάδες.

Τελικές τιμές διαμορφώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη στις 1625,99 μονάδες ,(-0,14%)  και στις 789,6 (-0,16%) για τον Ftse20 με το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος να παραμένει στον τραπεζικό κλάδο. Κλάδος που αδιαμφισβήτητα επηρεάζει ανάλογα την πραγματική οικονομία.

Συνεδρίαση περιορισμένων προσδοκιών με τις συναλλαγές στα 68,1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ξεπέρασαν τις ελάχιστες έτους.

Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 1.609 μονάδες ο Ftse20 έως τις 780 μονάδες δηλαδή ακόμη και τώρα μέσα στο πλαίσιο της δικαιολογούμενης- τεχνικά- διόρθωσης- κάτι που καλό θα είναι να συνεκτιμήσουμε από Δευτέρα.

Το αρνητικό σε αυτή την συγκυρία είναι, πως μετά από καιρό πληθαίνουν διεθνώς οι επιφυλακτικές έως αρνητικές εκτιμήσεις, αναφορές και προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, των περισσότερων ευρωπαικών χωρών με την γερμανική να φαίνεται πως αποτελεί την εξαίρεση αλλά…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε είναι αλήθεια με κάποιες προσπάθειες αντίδρασης, που για λίγο έφεραν αποτέλεσμα και τον ΓΔ έως τις 1.647 (γύρω στις 10.45΄) Εκτοτε όμως το διάγραμμα του ΓΔ και των υπόλοιπων βασικών δεκτών είναι απελπιστικά καθοδικό με μία ασθενική προσπάθεια (στις 1.635 μονάδες).

Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις (δικαιολογημένα λόγω των ημερών) αλλά με το κλίμα βαρύ διεθνώς και τις ανησυχίες για την ελληνική οικονομία να επανέρχονται η αγορά πήρε την κατιούσα.

Δεν είναι τυχαίο, κατά την εκτίμηση μας ούτε το άρθρο των Financial Times για….αναβίωση των ανησυχιών για Ελλάδα & Ιρλανδία (όπως και η συνολικότερη ενότητα για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων που είναι εδώ! ). Και επειδή λίγο ως πολύ όλοι μας σε αυτή την κοινωνία ζούμε και σε αυτή την πραγματική οικονομία παλεύουμε έχουμε αίσθηση (και συναίσθηση ) του τι πραγματικά έχουμε μπροστά μας.

Και ως Ελλην θλίβομαι, που παρά τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί, παρά την…προκρούστεια λογική των ισχυρών η χώρα δεν έχει ξεφύγει από την πρώτη τριάδα των "πιο πιθανών για να πτωχεύσουν κρατών".

Κατατοπιστική μία απλή ματιά στην "πρώτη σελίδα" του www.cmavision.com (*) όπου η χώρα παραμένει κολλημένη δεύτερη (με ποσοστό 49,49%) με πρώτη την Βενεζουέλα (55,05% ) και τρίτη την Αργεντινή (42,91%).

Η ψυχρότητα των στοιχείων και η αδιάψευστη εικόνα των αριθμών συμπληρώνει τα απογοητευτικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες ( και με τον αρμόδιο υπουργό να επιχειρεί να μας παρουσιάσει το…μαύρο…άσπρο).

Ξεφύγαμε όμως και μέρες που είναι…Με απώλειες κινούνταν από νωρίς οι κυριότερες ευρωπαικές αγορές με τον DAX να υποχωρεί προς τις 6.050 προτού αντιδράσει προς τις 6.100 και πάλι. Superman της Ευρωζώνης η Γερμανία, σύμφωνοι, αλλά και στην διακύμανση του DAX φαίνεται να προεξοφλούνται (μεσοπρόθεσμα ) αρνητικές ειδήσεις, εξελίξεις. Με απώλειες έως 0,6% και τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι (σχεδόν μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στο ΧΑ) σε εμφανώς πιο βεβαρημένη θέση από την Φραγκφούρτη.

Για επάνοδο των πωλητών έκανε λόγο ο φίλτατος Μάνος Χατζηδάκης (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) άλλη μία περιοχή στήριξης 30-40 μονάδες χαμηλότερα βλέπει η ομάδα της Εμπορικής.
 
Σημασία έχει, πως σε αυτή την φάση των αγορών είναι ζήτημα εάν μένει ακόμη μία τελευταία ευκαιρία να "παιχτούν" τα χρηματιστήρια ανοδικά. Για το ΧΑ ο πήχης παραμένει στο εμπόδιο των 1.780-1.800 μονάδων απ΄ όπου ξεκίνησε η τελευταία διόρθωση.

Βέβαια τα χαμηλά έτους έχουν σημειωθεί 200 και πλέον μονάδες χαμηλότερα που πρακτικά αφήνει περιθώριο για μερικές εκλάμψεις. Όμως είναι ανησυχητικό, πως στον συγκεκριμένο πίνακα της CMA περιλαμβάνονται πλέον μόνιμα δύο πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ιλλινόις) ενώ ακολουθούν ταχύτατα άλλες δύο-τρεις.

Αυτό και αν θα πρέπει να προσεχθεί, καθώς τα περιστατικά (χρεωμένων χωρών, πολιτειών) μπορεί να είναι-ακόμη- μεμονωμένα ωστόσο πληθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Θα δείξει καθώς αυτό αφορά τη μεσομακροπρόθεσμη τάση, που γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη.

Βραχυπρόθεσμα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα πρέπει να φανεί πως η κυβέρνηση, οι κάθε λογής εμπλεκόμενοι προετοιμάζονται για (ίσως) το δυσκολότερο φθινόπωρο, που θυμάται η δικιά μου γενιά του ΄50.

Προ πάντων θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να περάσει το μήνυμα πως θα λυθεί (σε κάποιο βαθμό) το πρόβλημα…στεγνότητας της αγοράς, το αδιέξοδο της πραγματικής οικονομίας, το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας. Δεδομένης της δομής της χώρας- οικονομίας μόνο από τις τράπεζες μπορεί να ξεκινήσει η οποιαδήποτε προσπάθεια αναθέρμανσης.

Στο…ταμπλώ πάντως οι μετοχές "ταλαιπωρήθηκαν" για ακόμη μία φορά με την Εθνική στα 10,31 ευρώ, την Eurobank στα 5,37 ευρώ, τηνAlpha Bank στα 5,47 ευρώ. Χαμηλότερα όμως με πωλητές και η Πειραιώς  στα 4,64 (από το αρχικό 4,75 ευρώ), η Αγροτική στα 1,13 ευρώ (από τα 1,19 ευρώ), η Jumbo 5,64 ευρώ (από τα 5,77 ευρώ).

Αντιθετικά κινήθηκαν η Marfin Popular Bank (1,68 ευρώ), ο Τιτάνας
(15,9 ευρώ), η Κύπρου (3,99 ευρώ) και σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης η ΜΟΗ (8,45)και η Βιοχάλκο (4 ευρώ). Στο ΤΤ έπεσαν κάπως οι… τόνοι και οι συναλλαγές χωρίς ωστόσο να σταματήσει το μάζεμα στη μετοχή (περισσότερα και στον Εκηβόλο…).

Το ότι προς το τέλος ο αγοραστής (ές ) έγινε επιθετικότερος ωθώντας την τιμή στο συν και τα 4,48 ευρώ πριν κλείσει τελικά στα 4,42 ευρώ. Κατά την εκτίμηση μας τα όσα διαδραματίσθηκαν- ειδικά- τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις με τη μετοχή του ΤΤ θα είναι από τα πρώτα θα μας απασχολήσουν πολύ σύντομα. Ισως και πρiν το τέλος Αυγούστου

Προσπάθειες να βελτιωθεί κάπως ο Ftse20 έγιναν (μετά τις 16.30 ) μέσω…ανόρθωσης του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ προς τα 11,38 και 13,23 ευρώ αντίστοιχα αλλά…

Από το υπόλοιπο…ταμπλώ μεμονωμένες περιπτώσεις μόνο και τίποτε περισσότερο. Λίγο η ΕΛΒΑΛ (1,44 ευρώ με 7,5%) η Frigoglass (9,2 ευρώ), η Proton Bank (1,27 ευρώ) ή η Σαράντης (4,1 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (4,76 ευρώ) από τον FTM40 λίγο η Ευρωσύμβουλοι, (2,92 εθρώ), Vell Group (0,52 ευρώ), ΕΚΤΕΡ (0,78 ευρώ) από τον 80άρη.

Στις συμπληρωματικές αγορές α) o αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων δείχνει 25.746 ΣΜΕ στον δείκτη (Ftse20). Από 18.139 σε ΣΜΕ της Εθνικής, στον ΟΤΕ 46.236, στην Alpha Bank 11.857 και στην MIG 17.945 Συμβόλαια. β ) ο δανεισμός τίτλων αφορά σε 11.152.052 για την Εθνική, 5.238.612 για την Eurobank, 4.514.010 για την Κύπρου, 4.391.384 για την Πειραιώς, 2.884.775 για την Alpha Bank.

Σημειωτέον πως η ερχόμενη Παρασκευή είναι η τρίτη του μήνα και ίσως έχουμε περισσότερη κινητικότητα στην αγορά Παραγώγων. Δεδομένου, ότι οι βασικοί δείκτες διορθώνουν χωρίς…ανάσα από τις παρυφές των 1.800 και 900 μονάδων και επειδή κάτι αναμένεται να κινηθεί στις τράπεζες ας έχουμε το νου μας.

(*) όσα δίκτυα, ιστότοποι αναφέρονται, αναπαράγονται ή χρησιμοποιούνται από την στήλη είναι όλα άμεσης, ελεύθερης και βεβαίως δωρεάν πρόσβασης.

Αλλά πρώτα απ΄ όλα Καλό Δεκαπεντάγουστο με ευχές για εορτάζοντες και μη, και μέρες που είναι Μεγάλη η Χάρις Της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v