Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυπρόθεσμοι παίκτες διαμορφώνουν τάση

Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και λίγες θετικές διαφοροποιήσεις στον υπόλοιπο 20άρη είχαν σαν αποτέλεσμα ο ΓΔ να κινηθεί μόνιμα πτωτικά. Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕFG (-3,06%), 3E (-2,59%). Kέρδη για ΔΕΗ, Jumbo.

Το Χ.Α. κατά την χθεσινή συνεδρίαση, υπεραπέδωσε σε κέρδη έναντι των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και σήμερα που αυτές επέστρεψαν σε ευμετάβλητο σκηνικό και αλλαγές προσήμων, οι εγχώριοι traders αποφάσισαν να “γράψουν” τα γρήγορα χθεσινά κέρδη τους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα έντονο “κόκκινο” στο μεγαλύτερο κομμάτι του Τραπεζικού ταμπλό, την σχετική αύξηση του τζίρου και την κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Από το Τραπεζικό ταμπλό, με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι MPB, MIG και αμετάβλητος ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+3,6%), Jumbo (+2,55%) και ΔΕΗ (+1,42%). Θετική ημερήσια μεταβολή για τον Τιτάνα, ενώ στο αμέσως προηγούμενο κλείσιμο έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Eurobank (-3,06%), OTE (-2,29%) και Coca-Cola (-2,59%).

Αξιοσημείωτες ημερήσιες απώλειες για Εθνική και ΕΛΠΕ και αρνητικό τελικό πρόσημο για Motor Oil, Alpha Bank, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τράπεζα Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1482,95 μονάδες (15.52) και έκλεισε τελικά στις 1491,76 με απώλειες 0,75%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 71 εκατ. από τα οποία τα 6,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 9,76%.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι μετοχές του Τραπεζικού τομέα, εν αναμονή των stress tests. Σημαντική παράμετρος και η κρίσιμη μάχη στη Βουλή για την ψήφιση του ασφαλιστικού, εν μέσω κορυφούμενων αντιδράσεων και νέου κύματος σκανδαλολογίας.

Η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στα συμπεράσματα που έχουν βγάλει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, όσοι έχουν τις αντοχές και παρακολουθούν ακόμα τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α.

Ανακωχή των επιθετικών πωλήσεων και “ευκαιριακοί” αγοραστές που δείχνουν πανέτοιμοι να αλλάξουν διαθέσεις και στρατηγική, μόλις επιδεινωθεί κατ΄ ελάχιστο το γενικότερο, ή το διεθνές, κλίμα.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να παραμένουν εκτός Αγοράς, ενώ ο χαμηλός και εύκολα “καθοδηγούμενος” τζίρος να συντηρεί την μεταβλητότητα και τις αλλαγές προσήμων, χωρίς σε καμία περίπτωση η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε να έχει διάρκεια, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.

Περισσότερο επιφυλακτικοί δηλώνουν οι διεθνείς αναλυτές που δεν αποκλείουν ένα τελευταίο ανοδικό “τίναγμα” των Αγορών (με “άλλοθι” τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που οσονούπω θα αρχίσουν να ανακοινώνονται), όμως εν συνεχεία και για σημαντικό διάστημα εκτιμούν ότι η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει στα Χρηματιστηριακά ταμπλό.

Με βάση αυτή την σχολή σκέψης υπάρχουν βαθιές αιτίες αμφιβολιών πως τα, πιθανόν, ικανοποιητικά εταιρικά κέρδη θα είναι διατηρήσιμα, καθώς πρώτον, ενισχύθηκαν από τα κρατικά “πακέτα” τόνωσης της οικονομίας και βέβαια από τις συνεχιζόμενες περικοπές κόστους.

Όμως αν τα “πακέτα” τόνωσης αντικατασταθούν από μέτρα λιτότητας, αυτό τι επίπτωση θα έχει στα αποτελέσματα των εταιρειών;

Επίσης, η εικόνα της διεθνούς οικονομίας επιδεινώνεται και όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως στην καλύτερη περίπτωση οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας βραδύτερης ανάπτυξης.

Λίγο πιο αισιόδοξη δηλώνει η UBS, όμως και αυτή υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τον δείκτη S&P 500.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ο δείκτης βαρόμετρο του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου θα κλείσει το έτος στις 1150 μονάδες, αντί για τις 1350 στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τις διαθέσεις του Τραπεζικού δείκτη προσπαθεί να ανιχνεύσει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ο εν λόγω δείκτης παρόλο, που συγκέντρωσε στις τελευταίες συνεδριάσεις όλες τις “περγαμηνές” - από τις διεθνείς Αγορές - για να έρθει σε άμεση καθοδική επαφή με το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 1277 μονάδων (πυθμένας Μαρτίου 2003), αντιστάθηκε αναπάντεχα σθεναρά στον πτωτικό “άνεμο” των ξένων Αγορών σημειώνοντας μάλιστα έναν δεύτερο βραχυχρόνιο πυθμένα στην περιοχή των 1344 μονάδων.
 
Σημαντική είναι επίσης και το διαγραμματικό “stop” του Τραπεζικού δείκτη πάνω από τη καθοδική γραμμή στα τέλη του Ιουνίου, ένδειξη, όπου μας προϊδεάζει ελαφρώς σε μερική εξασθένηση του πτωτικού κύματος, που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Συνήγορο ως προς το θετικό σενάριο εξασθένησης του τελευταίου καθοδικού κύματος (2464 μον.)  (1344 μον.) εντοπίζουμε και το γνωστό τεχνικό ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI), ο οποίος έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες τριπλή ανοδική απόκλιση (Divergence) σε σχέση με τον Τραπεζικό δείκτη γεγονός, όπου στατιστικώς κατά 63% εάν λαμβάνει χώρα μετά από εξαντλητική μεσομακροπρόθεσμη πτωτική κίνηση καλλιεργεί συνθήκες “βάσης”.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και αν συνηγορήσει το διεθνές κλίμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση του εν λόγω δείκτη προς τις 1522 και 1580 μονάδες.

Περιορισμένο εύρος διόρθωσης και διατήρηση του σκηνικού ήπιων συναλλαγών αναμένει ο Μάνος Χατζηδάκης καθώς η Αγορά δείχνει διάθεση να συσχετίσει την πορεία της με την τάση των ξένων Αγορών, επίδραση η οποία ήταν και το μοναδικό άλλοθι της χθεσινής ισχυρής ανοδικής εκτόνωσης. Ζητούμενο για την βιωσιμότητα της ανοδικής διόρθωσης είναι ο περιορισμός των πιέσεων έως την περιοχή των 1.485 μονάδων ο οποίος θα διατηρήσει την θετική ψυχολογία που σταδιακά δημιουργείται στην αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται οριακά πριν την διάσπαση του κινητού μέσου των 15 ημερών ενώ σε ότι αφορά την συμπεριφορά των κυριότερων Δεικτοβαρών τίτλων διαπιστώνεται για πρώτη φορά μετά από καιρό μια πιο πληθωρική συνεισφορά τάσης στο γενικότερο κλίμα.

Επισημαίνεται πάντως ότι σε περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών η εικόνα μπορεί πολύ εύκολα να μεταβληθεί προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση περιορίζοντας την δυνατότητα μιας μεσοπρόθεσμης εκτίμησης.

Κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας πάνω από την περιοχή των € 9,37 αναμένεται να λειτουργήσει πολύ θετικά στην τεχνική συμπεριφορά της μετοχής κατά τις επόμενες ημέρες, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επέστρεψε στην υποτονικότητα η Αγορά, με κυριότερα χαρακτηριστικά την σχετική μείωση των συναλλαγών και το μικρό εύρος διακύμανσης.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις μειώθηκαν στο 0,60%, ενώ μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στην θεωρητική τιμή.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6508, τιμή εκκαθάρισης 702,19) κινήθηκαν μεταξύ 695 και 707 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (312000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1522), Alpha Bank (543), Πειραιώς (257), Eurobank (525), ΟΤΕ (161), Αγροτική (172), Coca-Cola (233), Intralot (330), Ιντρακόμ (319), Μέτκα (314), ΟΠΑΠ (226), Motor Oil (109), MIG (809), ΔΕΗ (372).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v