Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στις 1.500 μονάδες παρά τη διόρθωση…

Υποχωρεί αλλά δεν φοβίζει-προσώρας- το ΧΑ, καθώς ο ΓΔ παραμένει κοντά στις 1.500 και ο FTSE 20 πάνω από τις 700 μονάδες. Πάνω από τα 9 ευρώ, παρά τη διόρθωση, η Εθνική. Ανοδος για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τιτάν…

Εως 0,8% φτάνει η διόρθωση για βασικούς δείκτες και έως 1,8% για τραπεζικές μετοχές.
Μέτριων συναλλαγών, αν και αναλογικά περισσότερων από ότι τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η αγορά αρκείται στην δοκιμασία των χθεσινών χαμηλών-ενδεχομένως στηρίξεων με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στις 1.490 μονάδες και τον FTSE 20 πέριξ των 705 μετρώντας ισόποσες απώλειες έως και 0,8% .

Σε ανάλογο κλίμα οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με το ΧΑ να χρειάζεται οπωσδήποτε την στήριξη και της Φραγκφούρτης και των υπόλοιπων αγορών στην προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής φοράς και της διαμόρφωσης μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Προσώρας οι 688 μονάδες, ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 6/7, παραμένουν σημείο αναφοράς και μένει να φανεί στη συνέχεια εάν θα είναι η νέα- λίγο υψηλότερη- στήριξη για τον FTSE 20. Θα φανεί κυρίως αύριο καθώς η συνεδρίαση θεωρείται… πονηρή από αρκετούς γνώστες του παρασκηνίου.

Στα της συνεδρίασης 5-6 μετοχές του 20άρη αντιδρούν λίγο υψηλότερα με την ΔΕΗ στα 11,32 ευρώ, την Βιοχάλκο στα 3,70, την Τιτάν στα 16,00 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 2,45 ευρώ, Alpha Bank στα 4,26 ευρώ, Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,93, ΟΠΑΠ στα 10,80, ΟΤΕ στα 6,45 και Τράπεζα Πειραιώς στα 3,75 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 9,11 ευρώ, στα 4,05 ο Μυτιληναίος κρατούν, αν μη τι άλλο, τιμές –κυρίως- ψυχολογικού χαρακτήρα.

Ενδιαφέρον για τους… στατιστικολόγους παρουσιάζει η εκ νέου σύγκλιση της αποτίμησης των Eurobank-Alpha Bank με την πρώτη να διεκδικεί από εχθές και πάλι την θέση της.

Στην ίδια κατηγορία και η συγκριτική αποτίμηση της CCH που παραμένει μακράν πρώτη, γύρω στο ένα δισ. ευρώ πάνω από την Εθνική και με χρηματιστηριακή αξία όσο…τέσσερεις τράπεζες.

Πρακτικά στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης η CCH ισοδυναμεί (περίπου) με τις Eurobank, Alpha Bank, Marfin Popular και Πειραιώς στοιχείο ενδεικτικό των ανατροπών που έχουν συντελεσθεί (και συντελούνται) στην οικονομία, το χρηματιστήριο (και όχι μόνο).

Σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα η σχέση ανοδικών-καθοδικών με 17 μετοχές να αντιδρούν περισσότερο από 4% .

Με βάση τις συναλλαγές ξεχωρίζουν η Βιομηχανία Ζάχαρης στα 0,86 ευρώ, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στα 1,77 ευρώ, η Lavipharm 0,75 ευρώ, Από την ίδια κατηγορία και η Vel Group με τζίρο αξίας 400 χιλιάδων ευρώ, Alapis στα 2,07 ευρώ, ΓενικήΤράπεζα στα 0,34 ευρώ.

Η μετοχή της τελευταίας… απέχει πλέον μόλις 0,04 από το όριο των 0,30 ευρώ, που αποτελεί και τον «προθάλαμο» για μετέπειτα υπαγωγή στην κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών. Κατηγορία στην οποία υπάγεται πλέον η μετοχή της Ατάλντικ, που αφού συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με «κλεισίματα» χαμηλότερα των 0,30 ευρώ υποβιβάσθηκε μέχρι νεοτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v