Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση επιβεβαίωσης στηρίξεων

Διόρθωση… ρουτίνας ή επιβεβαίωσης των χθεσινών χαμηλών-πιθανών στηρίξεων, θα φανεί στην συνέχεια. Πέριξ των 1.500 ο ΓΔ, ξανά στις 710 ο FTSE 20 με αυξημένες συναλλαγές και λόγω… επανάκαμψης της Alapis.

Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, με την Αθήνα να ακολουθεί την φορά των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και το αρχικό -0,9% του DAX στην Φραγκφούρτη.

Διακύμανση άριστη, από τεχνικής πλευράς, εάν στη συνέχεια αποδειχθεί πως συμβάλλει στην επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων εν όψει των επόμενων 2-3 συνεδριάσεων.

Σταδιακά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε λίγο προς τις 1.495 μονάδες ανακτώντας σχεδόν το μισό από το αρχικά χαμένα έδαφος, με τον FTSE 20 να ακολουθεί ανάλογη φορά.

Πέριξ των 705 μονάδων ο 20άρης σε μία συνεδρίαση που φαίνεται να έχει περισσότερες συναλλαγές και τζίρους σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η συνολικότερη εικόνα του FTSE 20 είναι… κόκκινη, καθώς μόλις 3-4 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα (ΔΕΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Βιοχάλκο…) ενώ η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στα 9,10 ευρώ με μάλλον ελεγχόμενη προσφορά.

Από πλευράς τζίρου φαίνεται, πως η επανάκαμψη στο… ταμπλώ της βαρύτερης πλέον Alapis δίνει τις συναλλαγές που έλειπαν τις προηγούμενες ημέρες.

Υψηλές συναλλαγές όμως στα 0,89 ευρώ πραγματοποιούνται και για τη μετοχή της Vell Group, που προσώρας περνά τις μετοχές του 20άρη.

Με απώλειες 1 έως 1,8% οι τραπεζικές μετοχές εξηγούν την πιεση, που ασκείται στον FTSE 20 με την Eurobank στα 4,18 ευρώ, την Alpha Bank στα 4,27 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,75 ευρώ και την Τραπεζα Κυπρου στα 3,47 ευρώ.

Όμως από πλευράς συναλλαγών συγκριτικά αρκετές πραγματοποιούνται και σε μετοχές «χαμηλότερης αποτίμησης» όπως για παράδειγμα στην Lavipharm στα 0,75 ευρώ, Aspis Bank στα 0,36 ευρώ, Ευρωσύμβουλοι στα 2,84 ευρώ, Centric στα 0,68 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς το ΧΑ είναι λογικό να ακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (κυρίως του γερμανικού, καθώς ανακοινώνονται σημαντικά οικονομικά στοιχεία και δείκτες) σε μία κίνηση που προσώρας παραπέμπει περισσότερο σε προσπάθεια επιβεβαίωσης των τελευταίων στηρίξεων.

Πρακτικά για τον 20άρη αυτών, που δημιουργήθηκαν εχθές στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 688 μονάδων, και σε σχετική απόσταση από τον «πυθμένα» των 655 μονάδων.

Εάν πράγματι στη συνέχεια επιβεβαιωθεί τεχνικά η βραχυπρόθεσμη τάση δεν αποκλείεται να δούμε τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει προς τις 1.500 και τον FTSE 20 πάνω από τις 710 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v