Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τo ΧΑ είναι… εδώ ενωμένο Δ.Ν.Τ.

Ο τρέχων κύκλος προεξόφλησης στο ΧΑ δείχνει να ολοκληρώνεται τη στιγμή, που "διορθώνουν" τα ξένα χρηματιστήρια και η Wall. Κορυφώνονται στο παρασκήνιο επιχειρηματικές (και όχι μόνο) διεργασίες-ζυμώσεις.

Με σύμμαχο τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν άμεσα την οικονομική επιβίωση της χώρας και… αντίπαλο την διορθωτική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων ξεκινά ουσιαστικά η πρώτη μετά-μέτρων εβδομάδα.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.879,9 μονάδες, τον FTSE 20 από τις 922,08, τις τράπεζες από τις 1.962 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα στα 12,35 ευρώ. Τοπικό υψηλό αυτής της φάσης για τη μετοχή της Εθνικής στα 13,47 ευρώ και το διεθνές Σύστημα να επιχειρεί να "θωρακίσει" τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Η ΕΚΤ ακυρώνει αξιολογήσεις για ελληνικά ομόλογα, ενώ ΕΚΤ-ΔΝΤ "τσιμεντάρουν" τις τράπεζες (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου).

Λογική θα πρέπει να θεωρείται η πανταχόθεν στήριξη προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις από όργανα της "τρόικας" αλλά και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για άμεση συγκέντρωση-συσσώρευση των δυνάμεων του κλάδου.

Είτε αρέσει είτε όχι στους μεγαλομετόχους των ομίλων η προτεινόμενες διεργασίες θεωρούνται μονόδρομος για τους ομίλους και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από την άλλη με το…καλημέρα η Deutsche Telekom δηλώνει "παρούσα" για τα περαιτέρω στον ΟΤΕ (σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα) δικαιώνοντας όσους (μεταξύ αυτών και το euro2day) που εδώ και μήνες ενίστανται για τις εμφανείς μεθοδεύσεις στον Οργανισμό. Στα 8,35 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, σε πολύ καλά επίπεδα και αποτίμηση καθώς υπολείπεται 18,6% από την αρχή έτους και…μόλις 26,4% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Μία απροσχημάτιστη μεθόδευση για την οποία κανείς δεν άκουσε τίποτε, ουδείς είδε το παραμικρό, οι δε κυβερνώντες (τέως και νυν) δηλώνουν παντελώς αδαείς για τα τεκταινόμενα.

Ας είναι, καθώς το "πράσινο φως" στην απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ανοίγει- κατά την προσωπική εκτίμηση μας- τον δρόμο για την εκχώρηση δικτύων, παγίων και λειτουργιών της Επιχείρησης σε ξένους και εγχώριους παίκτες.

Στα 12,30 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ μετά από ένα καλό 2ήμερο και θεαματική αντίδραση της τιμής από το τελευταίο χαμηλό των 10,90 έως την τοπική κορυφή των 12,30 ευρώ. Άλλες δύο μετοχές επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, που η αγορά προεξοφλεί ανάλογες εξελίξεις είναι τα "νερά" με την ΕΥΔΑΠ να έχει αντιδράσει από τα 5,44 στα 6,24 ευρώ και την ΕΥΑΘ από τα 3,91 στα 4,78 ευρώ.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι, πως συν τω χρόνω μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας (με άμεση είτε έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου) θα συνεχίσουν να ελκύουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, που θα προεξοφλεί τις αναπόφευκτες…συνέπειες του δανεισμού- βοήθειας προς την ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αναπόφευκτη την επίσπευση διαδικασιών, που σχετίζονται άμεσα είτε έμμεσα με την εκχώρηση της ΔΕΠΑ (δηλαδή του περιουσιακού στοιχείου που έχει και είναι ο ΔΕΣΦΑ) τις διοικητικές εξελίξεις στα Ελληνικά Πετρέλαια (μετά την είσοδο στο ΔΣ και του Δημ. Λάλα συμβούλου της ΥΠΕΚΑ ) και την μεθοδική ενίσχυση της θέσης του ομίλου Λάτση στο μ.κ των ΕΛΠΕ. Όπως σημειώνουμε εδώ και τρεις εβδομάδες η πλευρά της Paneuropean Oil& Industry Holdings ενισχύει μεθοδικά τη συμμετοχή της προσεγγίζοντας πλέον άμεσα και εμφανώς το 40% έναντι 36 (συν 8% μέσω της ΔΕΚΑ) που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο.

Ο επόμενος γύρος των πολιτικό-οικονομιών διεργασιών και συνεργασιών έχει ξεκινήσει για το εγχώριο σύστημα, κάτι που προεξοφλείται χρηματιστηριακά.

Από καθαρά τεχνικής πλευράς εάν οι ξένες αγορές δεν οδηγηθούν σε μεγαλύτερη διόρθωση άμεσα τότε το επόμενο στοίχημα προεξόφλησης για τράπεζες και FTSE 20 μπορεί να έχει ανάλογο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v