Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέχρι πού φτάνει η προεξόφληση…

Μετά τη χθεσινή "έκρηξη" το ΧΑ βρίσκεται αντιμέτωπο με τις δύο…όψεις του νομίσματος. Υπό προϋποθέσεις εφικτή η συνέχιση προς τις 960 μ. για τον FT 20. Και άλλα…φιλέτα του Δημοσίου στις απαιτήσεις των διασωστών.

Η…Σοφοκλέους μετά το πακέτο των 120 δισ. ευρώ (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αποτυπώνεται με…σοκ και δέος στην οικονομία (σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη) σε μία συγκυρία που η ικανοποίηση των "αγορών" φαίνεται στην αποκλιμάκωση των spreads, των CDS, την αντίδραση άλλων χρηματιστηρίων της ευρωπαικής περιφέρειας, στην χθεσινή ακραία αντίδραση του ΧΑ, με εκρηκτική κίνηση των τραπεζών.

Κατά 7,14% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 1.829 μονάδες, στις 903,4 ο FTSE 20 με τις τράπεζες να ενισχύονται μέχρι 13,1% και την Εθνική στα 12,80 ευρώ με μία ομολογουμένως εντυπωσιακή κίνηση.

Με τη μεγαλύτερη άνοδο της 20ετίας, όπως σημείωνε εύγλωττα ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο του, με τους Financial Times να…φωτίζουν την καίρια παράμετρο της σχέσης του ελληνικού χρέους με τις ευρωπαικές τράπεζες.

Ηταν, παραμένει και θα είναι προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο και ως τέτοιος λειτουργεί και το ΧΑ, όπου οι εξελίξεις εμφανώς και αφομοιώνονταν νωρίτερα στην υποχώρηση των βασικών δεικτών, την "βουτιά" των τραπεζών και βεβαίως από τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης αυτά που από εχθές άρχισαν να κάνουν τον γύρο των "αγορών".

Από τεχνικής πλευράς η εκτίναξη του FTSE 20 προς τις 906 μονάδες φέρνει εκ των πραγμάτων τον δείκτη "αντιμέτωπο" με την προοπτική επαναπροσέγγισης της κρίσιμης περιοχής των 960 μονάδων. Επίπεδο, όπου κατά γενική εκτίμηση αναλυτών και ανθρώπων της αγοράς θα κριθούν πολλά.

Η "άνάσα" που ουσιαστικά παίρνουν κατ΄αρχήν οι τράπεζες μπορεί να τραβήξει τον 20άρη και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση υψηλότερα. Διάθεση, που φάνηκε εχθές από την συμμετοχή των "μικρότερων τραπεζών" αλλά και των Φουρλή, Μέτκα, ΓΕΚ/Τέρνα, Lamda Development, ΟΛΠ και άλλων δυνάμεων αυτού του χώρου.

Στην περίπτωση, που η χθεσινή…άτσαλη αντίδραση εκτεθεί προς τις 960 μονάδες, το συζητάμε. Εάν μάλιστα την υπερβεί σε διάστημα 1-3 συνεδριάσεων τότε το επόμενο στοίχημα θα παιχτεί προς τις 1.006-1.014 μονάδες, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης.

Αυτή είναι η τεχνική προσέγγιση του ΧΑ, καθώς με τις εξελίξεις να "τρέχουν" δρομολογείται μία άλλη ουσιαστικότερη που σχετίζεται άμεσα με τις επιχειρηματικές ανακατατάξεις, συνεργασίες και τα…ανταλλάγματα που θα δοθούν στους δανειστές- διασώστες.

Ξεκινώντας από την εκπλήρωση του "συμβολαίου ΟΤΕ" με την Deutsche Telekom να εξασφαλίζει (και τυπικά) το απομένον 20% του ελληνικού Δημοσίου βεβαίως δίκτυα και υποδομές φτάνοντας μέχρι την ΔΕΗ. Η Επιχείρηση φαίνεται, πως είναι ο…νέος στόχος των δανειστών-διασωστών και την ελληνική πλευρά να "στριμώχνεται" για την εκχώρηση σημαντικότατου μετοχικού μεριδίου.

Αλλωστε, όπως δραματικά τόνισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος "εδώ, που είμαστε δεν μπορούμε να έχουμε όρους και προϋποθέσεις…".

Με μία τέτοια λογική και αντίληψη άνευ όρων παράδοσης και η ΔΕΗ και άλλοι οργανισμοί-επιχειρήσεις του Δημοσίου, που μέχρι…εχθές δεν συζητούνταν καν έχουν τεθεί- εκ των πραγμάτων- στο τραπέζι των απαιτήσεων από την πλευρά των δανειστών- διασωστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v