Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μέσω τραπεζών

Σε άμεσες κινήσεις κάλυψης μέχρι χθες ανοιχτών θέσεων πώλησης, κυρίως σε τράπεζες, αποδίδεται το ιδιότυπο… short squeeze, καθώς η αναστολή του short selling βοηθά τα μέγιστα. Έως 5% υψηλότερα οι τράπεζες.

Σε κινήσεις αντασφάλισης των μέχρι χθες ανοιχτών θέσεών τους κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, προχωρούν ισχυροί παίκτες.

Κατά 7% αντιδρά η Εθνική Τράπεζα στα 10,70 ευρώ και αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε φθάσει μέχρι τον πυθμένα των 9,55 ευρώ.

Στα 5,39 ευρώ η Eurobank, στα 5,61 ευρώ η Alpha Bank, στα 1,74 ευρώ η Marfin Popular Bank, στα 5,14 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, στα 4,16 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου, στα 1,21 ευρώ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, δικαιολογούν το +5,07% του κλαδικού δείκτη, που περνά τις 1.750 μονάδες.

Η διαδικασία αντασφάλισης θέσεων πώλησης έχει ξεκινήσει από την αρχή της συνεδρίασης, και όπως σημειώνονταν στα πρώτα σχόλια του euro2day.gr, σε τιμές κοινής αποδοχής μεταξύ πωλητών-αγοραστών.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τα 180 και πλέον εκατ. ευρώ των συναλλαγών, σχεδόν τα 74 εκατ. έχουν πραγματοποιηθεί στην Εθνική, ενώ συνολικά για τις τραπεζικές μετοχές του 20άρη ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ.

Απόλυτα φυσιολογική η αντίδραση των βασικών δεικτών, κατά 1,7% του Γενικού Δείκτη προς τις 1.725 μονάδες, του 20άρη κατά 2,6% προς τις 845 μονάδες.

Το ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση της αγοράς, κυρίως των τραπεζών, αποδίδεται σε κινήσεις κάλυψης πωλητικών θέσεων, ενισχύεται από τις υπόλοιπες παραμέτρους, που διαμορφώνονταν πριν από λίγο.

Ξεπέρασε κάποια στιγμή το 10% η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έως 38% η απόδοση του 2ετούς, με την κρίση να εξαπλώνεται, καθώς οι αγορές «μυρίζουν αίμα». Την ίδια στιγμή που σε Λισσαβόνα και Μαδρίτη οι βασικοί δείκτες υποχωρούσαν κατά 4,3% και 2,6% αντίστοιχα.

Το πιθανότερο είναι πως στο ΧΑ ενισχύονται τα πονταρίσματα για την επίσπευση των εξελίξεων παρά το ότι τα στοιχήματα για πτώχευση της χώρας παίζονται στο 1 προς 1.

Στην αγορά κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως θα επισπευσθεί η εκταμίευση «προκαταβολής» από το πακέτο δανείων-βοήθειας και που σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί των γερμανικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε πως η Αθήνα θα πάει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 10/5 έχοντας λάβει άμεσα το απολύτως απαραίτητο ρευστό, τότε το όλο παιχνίδι ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Θα δούμε όμως, καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» από κάθε κατεύθυνση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v