Συνενωθείτε γιατί ΧΑνόμαστε

Στις 1.690 μονάδες ο ΓΔ και τις 830 μονάδες ο 20άρης. Η ΤτΕ συστήνει-προειδοποιεί για συνένωση δυνάμεων στις τράπεζες. Έντονες πιέσεις σε Eurobank, Alpha, μια "ανάσα" από τα 10 € η ΕΤΕ. Κάτω από τα 8 € ο ΟΤΕ.

«Συνενώσεις δυνάμεων στις τράπεζες» συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος, τη στιγμή που η συνεχιζόμενη πίεση, υποχώρηση μετοχών του κλάδου δείχνει να προεξοφλεί τις εξελίξεις.

Η διατήρηση των spreads, των CDS σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την καταγραφή ιστορικά υψηλών επιπέδων για τους αντίστοιχους Πορτογαλικούς τίτλους, επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές υποχωρούν ο μεν Γενικός Δείκτης προς τις 1.750 μονάδες με τις απώλειες να διευρύνονται στο 2,5%, ενώ ο FTSE 20 κυμαίνεται στις 850-860 μονάδες. Δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από την τιμή-κλειδί των 880 μονάδων.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 4% στα 10,66 ευρώ, η Eurobank 5,17 ευρώ κατά 4,6%, η Alpha Bank στα 5,75 ευρώ κατά 4,5%, η Τραπεζα Κύπρου στα 4,34 κατά 2,5% και η Τράπεζα Πειραιώς στα 5,22 ευρώ κατά 4%.

Είναι προφανές πως η έκκληση (ή μήπως προειδοποίηση) του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έρχεται εν μέσω μιας περιόδου όπου κυρίως ξένοι αλλά και ισχυροί εγχώριοι ιδιώτες ρευστοποιούν σταθερά εδώ και ημέρες τίτλους τραπεζικών ομίλων.

Θεωρούμε πως η τελευταία υποβάθμιση της Moody’s και όσον αφορά τα «καλυμμένα χαρτοφυλάκια» ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Από την ημέρα εκείνη και μετά εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τριών τραπεζών που αναφέρονταν στην ανάλυση του ξένου οίκου (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank), με τη μετοχή της Εθνικής να χάνει διαδοχικά κρίσιμες στηρίξεις στα 12,8 και 12,2 ευρώ.

Τις τελευταίες μια-δυο συνεδριάσεις επιχειρείται η διαμόρφωση ενός εύρους τιμών πάνω από τα 10,5 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση διόρθωση της μετοχής προς τα χαμηλά Μαρτίου του 2009.

Η έκκληση του διοικητή της ΤτΕ ούτε τυχαία, ούτε… συμπτωματική μπορεί να θεωρηθεί.

Θεωρείται πως εκφράζει την γενικότερη βούληση ισχυρών μεγαλομετόχων ιδιωτικών ομίλων, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σχεδίου δημιουργίας δυο πόλων. Ενός που θα μπορούσε να θεωρηθεί «εθνικός πόλος» με τη συμμετοχή της Εθνικής, ενδεχομένως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (τις διοικήσεις των οποίων άλλωστε διορίζει) και ενός ισχυρού ιδιωτικού πόλου με την απαραίτητη ξένη στήριξη-συνδρομή.

Για τον δεύτερο πόλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από γερμανικής και από γαλλικής πλευράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v