Η επιφυλακτικότητα δεν εγκαταλείπει το ΧΑ

Ζητούμενο για τις επόμενες 3-5 συνεδριάσεις είναι να αποσαφηνισθεί η στάση των ξένων διαχειριστών, μετά το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Θετικά στην αρχή, με αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 1.945 μονάδες και επιφυλακτικά στη συνέχεια με υποχώρηση προς τις 1.858 μονάδες υποδέχθηκε το ΧΑ τις τελευταίες εξελίξεις.

Η υψηλότατη μεταβλητότητα των βασικών δεικτών (στο 7% για τον FΤ 20 και στο 8,6% για τον Τραπεζικό) δείχνει την αβεβαιότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών για αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αλλά και την επιφυλακτικότητα κυρίως των ξένων για τις άμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών ζητούμενο για τις επόμενες 3-5 συνεδριάσεις είναι να αποσαφηνισθεί η στάση των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες προχώρησαν σε ρευστοποίηση σημαντικού αριθμού μετοχικών θέσεων τους.

Ακόμη οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πολύ χαμηλά στην αξιολόγηση (των εκτιμητικών οίκων), που πρακτικά σε προβληματικό επίπεδο τις γραμμές χρηματοδότησης τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι ¨αγορές¨ πεισθούν για την δυνατότητα βελτίωσης της πραγματικής οικονομικής θέσης των ομίλων αν και αποτελεί κοινή πεποίθηση, πως οι ξένοι πιέζουν για συγκέντρωση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο και συγκρότηση ισχυρότερων- ανθεκτικότερων σχημάτων.

Μέχρι να φανούν απτά δείγματα γραφής, καθώς οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών δεν είναι και οι καλύτερες, αρκετοί ξένοι διαχειριστές θα παραμένουν επιφυλακτικοί. Πρακτικά, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής και μέχρι νεοτέρας, οι βραχυπρόθεσμοι θα ρευστοποιούν σε κάθε ανοδική αφορμή που θα τους δίνεται.

Έτσι και στη συνεδρίαση της 23/4 με το που έπιασε τις 2.020-2.040 μονάδες ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης ξεκίνησαν οι πωλήσεις, που συνεχίστηκαν έως και τα επίπεδα των 1.900 μονάδων. Η ευρύτερη περιοχή των 1.900 μονάδων μπορεί να αναδειχθεί σημείο αναφοράς για τον Τραπεζικό Δείκτη εάν δεν επανέλθουν οι πωλητές. Επίπεδο, που αντιστοιχεί με τις 890-900 μονάδες για τον 20άρη.

Οι ψυχραιμότεροι επιχειρούν να δικαιολογήσουν την χθεσινή εικόνα της ελληνικής αγοράς παραπέμποντας στην επαναφορά του spread του 10ετούς ομολόγου στο 5,67% και της απόδοσης των 2ετών και 3ετών ομολόγων υψηλότερα του 10% με την διαφορά απόδοσης σε…αστρονομικά ύψη.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς παρά τις πιο ξεκάθαρες τελευταίες εξελίξεις πολλά σημεία παραμένουν ¨θολά¨. Σύμφωνα με την…ερμηνεία των όσων είπε (και δεν είπε) ο υπουργός Οικονομικών η ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας δεν συνεπάγεται άμεση εκταμίευση κεφαλαίων.

Σύμφωνοι, όμως η χώρα δεν χρειάζεται άμεσα ρευστότητα τουλάχιστον μέχρι τις 19 Μαίου οπότε και θα πρέπει να έχει εξεύρει τα περίφημα ¨πρώτα 9 δισ. ευρώ¨ . Πρόκειται για τα πρώτα βήματα ενός…μαραθώνιου Γολγοθά, με την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους να χρειάζεται να επιβεβαιώνουν συνεχώς τις αντοχές τους.

Αλλωστε, όπως σημείωνε τραπεζικό στέλεχος οι αγορές τηρούν στάση αναμονής καθώς θεωρούν αστάθμητο παράγοντα την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα τα χαρτοφυλάκια της ομάδας Πόλσον κάθε άλλο παρά έχουν εγκαταλείψει το κερδοσκοπικό ποντάρισμα τους, καθώς συσσωρευμένη ρευστότητα 400 δισ. δολαρίων λέγεται πως επιμένει να ποντάρει σε νέα βουτιά του ευρώ και νέο γύρο προβλημάτων σε χώρες της Ευρωζώνης.

Ένας άλλος joker, που παραμένει στο επίκεντρο των πανίσχυρων επενδυτικών χαρτοφυλακίων είναι ο χρυσός. Σύμφωνα με προσέγγιση της eZMarket ο χρυσός έχει διαγράψει μία σημαντικά ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2010, που απέφερε κέρδη της τάξης του 10% με την τιμή του ωστόσο να παραμένει (σε $) αρκετά κάτω από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου του 2009.

Ο θόρυβος που δημιουργείται για την ασυγκράτητη ανοδική κίνηση του χρυσού οφείλεται στην καταγραφή νέων υψηλών όταν η τιμή του υπολογίζεται σε ευρώ και στερλίνες. Εξέλιξη, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποδυνάμωση αυτών των δύο νομισμάτων. Λίρα και ευρώ υποχωρούν σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου, το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της Αγγλίας και των χωρών της ομάδας PIIGS ξεπέρασε το 12% του αντίστοιχου ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το όριο της ΕΕ.

Με τους επενδυτές να απομακρύνονται από το ευρώ (με αφορμή την Ελλάδα) και να σπεύδουν μαζικά σε ¨δολάρια¨ και ¨χρυσό¨ η ιστορικά αρνητική συσχέτιση μεταξύ των τιμών του χρυσού και του δείκτη του δολαρίου έχει διακοπεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με τις δύο αξίες να κινούνται παράλληλα ανοδικά.

Ένα άλλο στοιχείο, που δεν περνά απαρατήρητο από τα ξένα χαρτοφυλάκια, που επιμένουν να ποντάρουν στην ανάπτυξη ακόμη πιο φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωζώνη σχετίζεται με την ακόρεστη ¨δίψα¨ της Κίνας για χρυσό.

Η ζήτηση χρυσού από την Κίνα αυξάνεται σταθερά από το 1992, παραμένει αδιάλειπτη και φτάνει να αντιπροσωπεύει το 2009 το 11% της παγκόσμιας ζήτησης. Ενδεικτικά το World Gold Council προβλέπει, ότι η ζήτηση για χρυσό θα διπλασιαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια από τα 14 σε 29 δις. δολάρια. Αναμφίβολα μακροπρόθεσμη αυτή η θεώρηση αν και η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του φαινομένου δεν διαφέρει και πολύ.

Από μια άποψη η επιφυλακτικότητα των παικτών προσεγγίζεται σε σχετικό θέμα του euro2day, που εξηγεί…γιατί ο μηχανισμός δεν ικανοποιεί τις αγορές. «Οι κεφαλαιαγορές δεν θεωρούν ότι το πακέτο βοήθειας ύψους 45 δισ. ευρώ είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς καλύπτει μόνο τις δημοσιονομικές ανάγκες του 2010, όχι αυτές των επόμενων 2-3 ετών» προειδοποιεί η Emelia Sithole - Matarise, αρθογράφος του Reuters.

Και κατά την εκτίμηση νουνεχών, που γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα μάλλον έχει δίκιο. Κατά την γνώμη μας…μακάρι να διαψευστεί, αλλά…


------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Από την Παρασκευή το μεσημέρι η χώρα μας αλλάζει σελίδα στην σύγχρονη πολιτική της Ιστορία και προσφεύγει στον μηχανισμό βοήθειας που δημιούργησαν από κοινού η Ευρωπαική Ενωση και το ΔΝΤ.

Είναι μια εξέλιξη στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά κατέληξε μετά από τις αφόρητες πιέσεις των αγορών, το έλλειμμα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων και τις συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής διαβάθμισης. Η είσοδος στο μηχανισμό είναι ουσιαστικά μια παραδοχή ότι δεν υπάρχουν άλλες εγχώριες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος άμεσης ρευστότητας που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ελληνικό κράτος. Είναι η τελευταία ίσως ευκαιρία να σοκαρισθεί το σύστημα θετικά και να ξαναρχίσει από την αρχή η λειτουργία της οικονομίας.

Για την χώρα μας η αλλαγή σελίδας συνεπάγεται μια νέα πραγματικότητα κυρίως στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών που περνάει μέσα από μια λογική εξορθολογισμού και εξυγίανσης. Για την Ελληνική αγορά μετοχών η προσφυγή στο μηχανισμό έχει μπροστά της ένα «συν» και εν συνεχεία ένα μεγάλο «ερωτηματικό».

Το «συν» αφορά την απάλειψη μιας εκκρεμότητας ενώ το ερωτηματικό αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν τα διαρθρωτικά μέτρα στην επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία των εταιριών. Εκτίμηση μας είναι ότι οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας καθώς η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί στο κοντινό διάστημα μειώνοντας την ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.

Επιπλέον ένα άλλο ζητούμενο είναι ο χαρακτήρας της Ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα: Είναι μια ώριμη ή αναδυόμενη οικονομία; Η ακόμα χειρότερα είναι ένα turn arround story στο οποίο θα δραστηριοποιούνται πιο ευκαιριακά κεφάλαια;

Στο άμεσο μέλλον η χρηματιστηριακή αγορά θα δώσει απαντήσεις που θα προσδιοριστούν από τις ροές κεφαλαίων από και προς τις ελληνικές μετοχές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα πτωτικά προς τις 1840 μονάδες για να δώσει μια πρώτη αντίδραση 100 μονάδων που αποφόρτισε την προσφορά η οποία ήταν κυρίαρχη κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεχομένως η αγορά να κάνει άλλη μια προσπάθεια τις επόμενες ημέρες προς τις 1.940 μονάδες ολοκληρώνοντας την ανοδική αντίδραση.

Ακόμα και αν φθάσει σε αυτά τα επίπεδα η αγορά τα σήματα πώλησης θα παραμείνουν ενεργά και μόνο σε διάσπαση και κλείσιμο πάνω από τις 2030 μονάδες τεχνικά αλλάζει κάτι σε μεσοπρόθεσμη βάση. Οι ταλαντωτές αν και έχουν υποχωρήσει σημαντικά δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες περιοχές που θα λειτουργούσαν υπέρ μια πιο ισχυρής αντίδρασης.

Αν και η ταχύτητα της πτώσης από τα υψηλά του Νοεμβρίου έχει περιοριστεί, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ανίσχυρος στο να υπερασπίσει με συνέπεια μια ζώνη διακύμανσης φυλλορροώντας προς χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνοντας ένα μικρό κανάλι τάσης στο οποίο η προσαρμογή στο άνω άκρο γίνεται κοντά στις 2020 μονάδες.

Εκτιμούμε ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ανοίγει μια νέα περίοδο προσέγγισης της Ελληνικής αγοράς στην οποία επιβάλλεται μια πιο προσεκτική εξέταση των μετοχικών τοποθετήσεων μέχρι να διευκρινισθεί πλήρως η στάση των ξένων κεφαλαίων. Η άνοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ευκαιρία ρευστότητας, περικοπής ζημιών, μείωσης θέσεων και απεγκλωβισμού κεφαλαίων.

Η χαμηλή κερδοφορία των εταιριών, τα μειωμένα μερίσματα, το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον και οι ελκυστικότερες περιπτώσεις σε άλλες μετοχικές αγορές πιθανότατα θα αποτρέψουν ζωηρές τοποθετήσεις στο άμεσο μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται για μια αγορά που δεν έχει συστηματικές εισροές.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.857,96 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 6,88% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 15,4%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 7,61%, ο Mid 40 υποχώρησε 8,09%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,32% χαμηλότερα.


Κανένας κλάδος με κέρδη στο ΧΑ ενώ τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος της Τεχνολογίας, με πτώση 13,8%, ο κλάδος του Εμπορίου με υποχώρηση 13,05% και ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης χαμηλότερα 12,21%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μινωικές Γραμμές (23,5%), Compucon (12,5%), Τρία Άλφα (10%), Alsinco (9,41%), Βαράγκης (8,96%), Mermeren (7,26%), Plias (6,06%), Paperpack- Τσουκαρίδης (5,88%), Εuroline AEEX (5,61%) και Eurodrip (5,26%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ιλυδα (-50%), Σέλμαν (-33,33%), Παρνασσός (-25,51%), Epsilon Net (-23,88%), Sato (-23.33%), Nutriart (-22,86%), Ευρωσυμμετοχές (-22,22%), Βωβός (-21,94%), Centric(-21,21%) και Παίρης Πλαστικά (-18,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v