ΧΑ:Εξανεμίστηκαν τα κέρδη από το ράλι ανακούφισης

Δυστυχώς η ανοδική προσπάθεια στο ΧΑ μετά την προσφυγή στο μηχανισμό δεν επέδειξε ούτε συνέχεια, αλλά ούτε και συνέπεια, με τον σκεπτικισμό να επιστρέφει μέσω Moody's. Εβδομαδιαίες απώλειες 6,89% στο ταμπλώ.

Δεν είχαν διάρκεια οι αγοραστές από το … Καστελόριζο (!)

Την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης των ΕΕ-ΔΝΤ ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο και παρά το πτωτικό ξεκίνημα η Αγορά αντέδρασε υπό μορφή πεπιεσμένου ελατηρίου, με τον αγοραστικό ενθουσιασμό να επικεντρώνεται στον 20αρη και κυρίως σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ ανοδική αντίδραση παρουσίασε το ευρώ και πρόσκαιρη αποκλιμάκωση τα spreads.

Στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να κερδίζει 4,56%, ο Τραπεζικός δείκτης 6,97%, ο τίτλος της Εθνικής 7,81%, της Eurobank 7,91%, της Πειραιώς 7,8%, της Alpha Bank 8,47% και της Βιοχάλκο 15,01%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν οι αγοραστές έδειχναν να έχουν το “πάνω χέρι” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παρέμεναν επιδεικτικά αδιάφορες, ενώ αντίθετα παρουσίασαν σχετική (αρνητική κινητικότητα) όταν το γενικότερο κλίμα (προς το τέλος) επιδεινώθηκε.

Δυστυχώς η ανοδική προσπάθεια δεν επέδειξε ούτε συνέχεια, αλλά ούτε και συνέπεια, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 13.30 να αρχίσει η σταδιακή διάβρωση των κερδών, ενώ σημαντικοί εγκλωβισμοί σημειώθηκαν από όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας και δεν πρόλαβαν να “αποβιβαστούν”.

Ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα πήραν την θέση τους στο ταμπλό του Χ.Α., αρκετοί “θυμήθηκαν” την χθεσινή υποβάθμιση της Χώρας από την Moody΄ς, που σήμερα υποβάθμισε την Εθνική και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης και άλλων πέντε Τραπεζών, όπως και την μείωση στις τιμές - στόχους για τις Τράπεζες που προχώρησε η UBS.

Μάλιστα ο ορισμός του απόλυτου εγκλωβισμού δημιουργήθηκε στα χαρτοφυλάκια με αργά αντανακλαστικά, λίγο μετά τις 16.20 όταν ο Δείκτης έχοντας απωλέσει το σύνολο των κερδών γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και στις 16.49 “έβλεπε” νέο χαμηλό ημέρας έχοντας διανύσει ένα τεράστιο εύρος 109 μονάδων (!)

Έτσι η ημερήσια διακύμανση για την Εθνική έφτασε στο 10,85%, για την Πειραιώς στο 11,88%, για την Alpha Bank στο 11,52%, για την Eurobank στο 11,78% και για την Βιοχάλκο στο 18,13% (!!!).

Ρεκόρ συγκεντρωτισμού, με τον 20αρη να αποσπά το 94% του συνολικού τζίρου, ενώ το 36% της μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε συναλλαγές της Εθνικής.

Από το ταμπλό του 20αρη που απέσπασε την μερίδα του λέοντος στο ενδιαφέρον των εμπλεκομένων, τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+6,23%) και Τιτάνα (+3,16%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Πειραιώς και Alpha Bank, θετική μεταβολή για Coca-Cola, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής Εθνικής και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,62%), ΔΕΗ (-2,96%) και Μυτιληναίο (-2,29%). Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Eurobank και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Κύπρου και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1945,62 (12.02) και 1857,96 (16.49) μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1857,96 μονάδες με απώλειες 0,15%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 317 εκατ. από τα οποία τα 40 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καμία σχέση με την ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα, σε μία συνεδρίαση που μείωσε κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των “αργών” traders, με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 13,33%.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά ακόμα μία εβδομάδα αποδείχθηκε “οδυνηρή” για το Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 6,89% και τον Τραπεζικό απώλειες 9,43%.

Επίσης από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά της 14ης Οκτωβρίου και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει συρρικνωθεί κατά 38 δισ περίπου (!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς περιμένουν σαφέστερα στοιχεία όσον αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό προκειμένου να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και μέχρι τότε, για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το trading, συστήνουν γρήγορες κινήσεις και “σφιχτά” “stop loss”.

Η Αγορά θα περιμένει να ακούσει από “επίσημα χείλη” το ακριβές ποσό που θα δανειστεί η Χώρα, το επιτόκιο δανεισμού και πότε θα το δανειστεί. Επίσης το “είδος” των όρων που μπορεί να θελήσει να επιβάλλει το ΔΝΤ και βέβαια πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις Ευρωπαϊκές Χώρες.

Όμως ακόμα και αν όλα εξελιχθούν σοβαρά το μεγάλο ζητούμενο που θα είναι το “νοικοκύρεμα” του δημόσιου τομέα παραμένει ανοιχτό και φαινομενικά δυσεπίλυτο.

Σε κάθε περίπτωση το “πακέτο στήριξης” θα βοηθήσει απόλυτα βραχυπρόθεσμα την ψυχολογία των Αγορών ομολόγων και μετοχών, όμως τα μεγάλα προβλήματα για την Κυβέρνηση είναι μπροστά, ο έλεγχος από τους δανειστές θα είναι “στενός” και η συναίνεση των κοινωνικών ομάδων εξαιρετικά αβέβαιη.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι μετά την πρώτη, πιθανόν, θετική αντίδραση, η Αγορά θα ξαναμπεί στο “τρυπάκι” του προβληματισμού, καθώς η ύφεση μακράς πνοής θα συνεχίσει να δηλώνει παρούσα στην πραγματική οικονομία.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η προσφυγή της Ελλάδος στον τριμερή μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκών Χωρών, θα συνοδεύεται από μεγάλο προβληματισμό σε σχέση με τις επιπτώσεις της τόσο για την Ελληνική οικονομία όσο και τις χρηματιστηριακές αξίες, εκτιμά ο Κώστας Βέργος.

Κατά τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ είναι νωπές οι εντυπώσεις από την αρνητική, για πολλούς καταστροφική επίδραση των “συνταγών” του ΔΝΤ για σειρά οικονομιών, στο παρελθόν, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με χαρακτηριστικότερη εκείνη της Αργεντινής.

Γενικά είναι, επίσης, γνωστό ότι τμήματα των “συνταγών” με τα οποία συνδέεται η προσφυγή αυτή, εστιάζονται σε καθαρά νομισματικούς στόχους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Σε μεγάλο βαθμό, επίσης αμφισβητείται η λογική περιοριστικών μέτρων.

Όμως, το αποτέλεσμα στην κοινωνία είναι κάτι άλλο από το αποτέλεσμα στα εταιρικά κέρδη και τις χρηματιστηριακές αξίες. Τα Κέρδη και οι Χρηματιστηριακές αξίες μπορεί να ευημερούν σε μία κοινωνία όπου αυξάνεται η ανεργία. Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η περίπτωση σε χώρες όπου μπήκε το ΔΝΤ. Λαμβάνοντας την πορεία συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ εξέτασε την υπεραπόδοση ή υποαπόδοση των χρηματιστηρίων των 6 Ευρωπαϊκών Χωρών από τότε που προσέφυγαν στο ΔΝΤ.

Υπολογίστηκε αυτή η απόδοση όχι με βάση την μέση τιμή, αλλά την διάμεσο, ώστε να μην επηρεάζουν το δείγμα οι ακραίες τιμές. Επίσης δεν υπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες (νομισματικοί, κλπ., γνωρίζοντας ότι Χώρες με δικό τους νόμισμα έχουν διολίσθηση/υποτίμηση έναντι ισχυρών νομισμάτων διαχρονικά).

Η μέση υπεραπόδοση των Χωρών τους 9 μήνες ανέρχεται σε 80% περίπου με ελάχιστη υπεραπόδοση 23% και μέγιστη 241%.

Για το δείγμα κατά το πρώτο τρίμηνο οι πιθανότητες (όχι το ποσοστό) υπεραπόδοσης-υποαπόδοσης είναι 50%-50%, ενώ μετά το πρώτο τρίμηνο ανέρχονται σταδιακά σε 100%.

Αν αυτά τα δεδομένα ισχύσουν και στην περίπτωση της Ελλάδος, τότε η Ελλάδα πλέον θα πάψει να υποαποδίδει σε σχέση με άλλες Χώρες στους επόμενους μήνες, αλλά συστηματική χρηματιστηριακή υπεραπόδοση της Ελλάδας έναντι ξένων χρηματιστηρίων θα υπάρξει από τα τέλη του καλοκαιριού, ενδεχομένως όταν θα έχουν βγει και τα πρώτα θετικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τα έσοδα του Δημοσίου. Βραχυπρόθεσμα, παραμένει η εκτίμηση ότι μέχρι να πάρουμε και επίσημα την δανειοδότηση από την “τριμερή”, ο Γενικός Δείκτης μάλλον θα κινείται μεταξύ 1780 και 2150 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Κύκλος, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δύσκολα θα αναλάβουν ρόλο στην Σοφοκλέους κατά το πρώτο χρηματιστηριακό εξάμηνο, όμως δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να αρχίσουν να κινούνται ικανοποιητικά, αν συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς Αγορές.

Αυξημένης μεταβλητότητας συνέχεια, περιμένει ο Μάνος Χατζηδάκης, αφού σηματοδοτούνται ουσιαστικές εξελίξεις στις αμέσως προσεχείς ημέρες, με την ειδησεογραφία να διαμορφώνει στην Αγορά κλίμα και διαθέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης θα έχει καλές πιθανότητες μιας ανοδικής διόρθωσης προς τις 1910 μονάδες (σήμερα στα υψηλά ημέρας βρέθηκε να ξεπερνά τις 1945 μονάδες), καθώς η ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας θα δώσει μια σημαντική ανοδική αντίδραση η οποία κατ΄ αρχήν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία απεγκλωβισμού αλλά και καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις η αναφορά σε θεμελιώδη και επιμέρους μετοχές έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς τα δημοσιονομικά θέματα της Χώρας κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην διαμόρφωση της τάσης και της ψυχολογίας, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η παρατεταμένη πτώση των Τραπεζικών μετοχών που έχει προηγηθεί προεξοφλεί ότι στο α΄ τρίμηνο οι Τράπεζες ενδέχεται να εμφανίσουν ζημιές και θα είναι το δεύτερο ζημιογόνο τρίμηνο κατά σειρά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που κυριάρχησε το volatility και που τόνωσε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης οι υποτιμήσεις εκτοξεύτηκαν στο 1,9%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Αγορές μετά την ανακοίνωση της προσφυγής και σημαντικά περισσότερες πωλήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης, που συνεχίστηκαν και μετά τις 17.00, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 29824, τιμή εκκαθάρισης 879,71) κινήθηκαν μεταξύ 877 και 949,75 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (5000 Coca-Cola, 177200 Eurobank, 7000 Εθνική, 32800 Τιτάν, 15500 Intralot, 5800 MPB, 14200 Βιοχάλκο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10476), Alpha Bank (3573), Πειραιώς (2425), Eurobank (3476), ΟΤΕ (1149), Κύπρου (548), MIG (767), Μυτιληναίος (416), Ταχ. Ταμιευτήριο (403), Μέτκα (139), MPB (269), Ελλάκτωρ (419), ΓΕΚ (712), Ιντρακόμ (363), Αγροτική (163), ΕΧΑΕ (128), ΔΕΗ (171), ΟΠΑΠ (167), Intralot (190), Coca-Cola (160), Motor Oil (527), Ελ. Πετρέλαια (184), Τιτάν (132), Σιδενόρ (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Ελ. Πετρέλαια 43000 τεμ., Τιτάνα 17000 τεμ., Eurobank 367691 τεμ., Εθνική 1590339 τεμ., Πειραιώς 167523 τεμ., Alpha Bank 200480 τεμ., Frigoglass 5500 τεμ., Βιοχάλκο 6500 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Πειραιώς 90452 τεμ., Folli Follie 5100 τεμ., MPB 10000 τεμ., Αγροτική 34011 τεμ., ΕΧΑΕ 11500 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9976867 τεμ.), Eurobank (10428726 τεμ.), Alpha Bank (6355307 τεμ.), Πειραιώς (7673385 τεμ.), Κύπρου (5054327 τεμ.), MIG (7084723 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 600 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 300 στα 16,00 ευρώ και τα 300 στα 12,00 ευρώ.

Επίσης τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 14,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v