Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέτρα στο… και ένα για τη διάσωση

Στο…και ένα το Σύστημα φαίνεται να συντονίζεται σε μία ύστατη προσπάθεια να μην εξαπλωθεί άμεσα ο «ελληνικός ιός». Πιθανώς θετικοί καταλύτες, η προσωρινή απαγόρευση του short selling και η επίσπευση της στήριξης.

Παραχόντρυνε το παιχνίδι, καθώς οι "αγορές" μύρισαν αίμα, όπως εύγλωττα αναφέρεται ο Γιώργος Παπανικολάου με το ΔΝΤ να συζητά για περισσότερο ρευστό στην Ελλάδα (Financial Times), την Γερμανία να σπεύδει να προωθήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις ελληνικές αρχές να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Στις 1.696 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 822 ο FTSE 20, με τις τράπεζες να έχουν δεχθεί ακόμη ένα "χτύπημα" (-9,2%), την Εθνική Τράπεζα να "εξαϋλώνεται" στα 10 ευρώ και το εγχώριο σύστημα να φτάνει εχθές αργά το μεσημέρι στα όρια της ασφυξίας.

Τα όσα λίγο ως πολύ συνέβησαν παρασκηνιακά, οι ασφυκτικές πιέσεις των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του short selling έως τις 28 Ιουνίου συνθέτουν ένα πλαίσιο, που μένει να αποδειχτεί και "δίχτυ ασφαλείας" στην υπό κατάρρευση χρηματιστηριακή αγορά.

Σε αυτά τα επίπεδα και με την απόκλιση των ελληνικών τραπεζών να φτάνει το 30% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο εκτιμούμε, πως ένα πολύ μεγάλο μέρος προεξόφλησης (ακόμη και της…πτώχευσης της χώρας) ενσωματώνεται, αφομοιώνεται στις τρέχουσες αποτιμήσεις ή έστω λίγο χαμηλότερα.

Στο περιθώριο όλων αυτών η ταχύτατη αποδόμηση των κεφαλαιοποιήσεων μετρά το πρώτο "θύμα" της με την Intralot να υποβαθμίζεται από τον FTSE 20 και την Jumbo να αναβαθμίζεται καταλαμβάνοντας τη θέση της.

Σε αυτή την συγκυρία μετρούν πολλά οι κεφαλαιοποιήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και ιδιωτικών εταιρειών και ομίλων, κάτι που θα φανεί στην πορεία της αγοράς.

Προφανώς τα απομείναντα "ασημικά" από τράπεζες μέχρι ΟΤΕ, ΔΕΗ, "νερά" και υποδομές, "ενέργεια" και κλάδοι που μπορεί να αποφέρουν αξία θα εκχωρηθούν σε τιμές, που ούτε ο πιο αισιόδοξος αγοραστής περίμενε 5-7 μήνες πριν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ορθή απόφαση των εποπτικών αρχών να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των "ανοιχτών πωλήσεων" ενδέχεται να αποδειχτεί θετικός καταλύτης σε μία αγορά, που στενάζει καθημερινά.

Μία απόφαση, που πιστώνουμε προσωπικά στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Αναστάσιο Γαβριηλίδη) και παρά την εκπεφρασμένη θέση μας κατά της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και ρυθμίσεων.

Μένει να φανεί εάν αυτό το μέτρο, η…ρηχότητα της ΗΔΑΤ σε συνδυασμό με την επίσπευση της στήριξης θα μπορούσε να λειτουργήσουν κατευναστικά σε ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον.

Για να δούμε, καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση μετοχές εταιρειών όπως Folli-Follie, Marfin Investment Group, Μινωικές, Εμπορική, Αγροτική Ασφαλιστική, Τηλέτυπος, CCH, Flexopack, Inform Λύκος, Κρι-Κρι, Ζήνων, Ευρωσύμβουλοι τουλάχιστον τα "πήγαν" συγκριτικά καλύτερα από το μέσο όρο της αγοράς.

Από τεχνικής πλευράς ο αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης παραμένει "με καθαρό μυαλό στο κύμα" και εκτιμά, πως το χθεσινό χαμηλό των 807 μονάδων, ως πυθμένας της 30/3/09 μπορεί να οδηγεί σε "λύση" του καθοδικού σχηματισμού. Ενδεχομένως με μία προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης προς την περιοχή των 860 μονάδων. Μιας εξαιρετικά σημαντικής στήριξης, μέχρι εχθές, που πλέον για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες αποτελεί λογικά την "αντίσταση", που μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να δοκιμάσει ο 20άρης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v