Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιμέτωπο με το χρόνο & τους όρους βοήθειας

Αντιμέτωπη με το χρόνο και τους όρους βοήθειας η Σοφοκλέους και οι τράπεζες. Κλειδί οι 860 μονάδες για τον FΤSE 20, που θεωρείται φυσική αντίσταση. Ζητούμενη η συνέχεια για τις τράπεζες. Στα "μείον",  η διεθνής συγκυρία.

Αυξήσεις φωτιά σε ΦΠΑ, καύσιμα ζητά η "τρόικα", όπως αναφέρεται σχετικά από την Ελενα Λάσκαρη και στο ΧΑ διεξάγεται αγώνας δρόμου προκειμένου να αποφευχθούν άμεσα τα χειρότερα.

Αγώνας δρόμου ενάντια στο ντόμινο, όμως γίνεται διεθνώς όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου τη στιγμή που ο "ελληνικός ιός" έχει πλέον εξαπλωθεί και σε άλλους οργανισμούς- αγορές της ευρωπαικής περιφέρειας.

Οι…κερδοσκόποι δείχνουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της επίθεσης τους κατά του ευρώ-Ευρωζώνης. Ελάχιστα δε ενοχλούνται από φληναφήματα του τύπου "θα χάσουν τα πουκάμισα τους" ή απειλές κούφιες για "γεμάτα πιστόλια" και άλλα συναφή.

Το ότι εχθές οι βασικοί δείκτες κράτησαν μόνο μικρό μέρος από την αντίδραση τους προφανώς και δεν αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη μεσοπρόθεσμα. Εως τις 856,89 αντέδρασε ο FTSE 20 για να διαμορφωθεί τελικά στις 830,08 μονάδες με το ισχνό 0,9% , αφού και η Εθνική από την τοπική κορυφή των 10,86 ευρώ "γύρισε" στα 10,20 ευρώ.

Ανάλογη διακύμανση διέγραψαν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και τίτλοι εταιρειών του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εκ των πραγμάτων βραχυπρόθεσμα οι 860 μονάδες αποτελούν αντίσταση για τον FTSE 20, που δείχνει αδύναμος να αποφύγει την "επιστρόφή" του στα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου.

Το ζητούμενο (και το ερώτημα) είναι εάν και υπό ποιες προυποθέσεις είναι εφικτή η ενδιάμεση αντίδραση του δείκτη και μετοχών που τον απαρτίζουν. Πρακτικά ζητούμενο είναι εάν για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα μπορεί να αντιδράσει προς τα 12,8-13,8 ευρώ προτού "απειληθεί" με βύθιση της χαμηλότερα του περυσινού πυθμένα.

Το δεύτερο σκέλος φαίνεται να αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια, καθώς το ΧΑ έχασε την προ μηνός άνοδο των ξένων αγορών σε υψηλά επίπεδα και αργά ή αργότερα θα βρεθεί στην πτωτική δίνη των ευρωπαικών χρηματιστηρίων και της Wall.

Πράγματι η τεχνική απεικόνιση των περισσότερων βασικών δεικτών παραπέμπει σε ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης, που ξεκίνησε από τα περυσινά χαμηλά.

Το μειονέκτημα για τους βασικούς δείκτες, μετοχές του ΧΑ είναι πως υποχωρεί έως τις 1.696 μονάδες (τοπικός πυθμένας 27/4) χωρίς να έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η κύρια διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια, η κατάρρευση του ευρώ χαμηλότερα του 1,3 προς τα 1,2 $.

Προσέγγιση, που αφορά βέβαια τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση για την οποία οι παίκτες είναι προετοιμασμένοι. Ωστόσο φαίνεται να μένουν περιθώρια για ενδιάμεσες αντιδράσεις (ανάλογα με το κυματικό μέτρημα που κάνει ο καθένας ) που θα μπορούσαν να αποφέρουν ικανά (διψήφια) κέρδη. Αντιδράσεις, που προφανώς χρειάζονται την…συνδρομή ανάλογων ειδήσεων, εξελίξεων και φημών ικανών να δώσουν "ανάσες" και στο ΧΑ.

Με γνώμονα τις 860 μονάδες για τον FTSE 20 και την πιθανότητα προσέγγισης των 1.830-1.860 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη εκτιμάται πως θα κυλήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Με τη ροή των ειδήσεων, εξελίξεων να διαμορφώνει τάση είτε προς τη μία (πέραν των 860 μονάδων) είτε προς την άλλη (χαμηλότερα των 806-807 διπλός πυθμένας στις 27-28/4). Και, ότι προκύψει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v