Το ένα δάχτυλο στο “buy”, το άλλο στο “sell”

Η απαγόρευση του short selling και οι πληροφορίες για ολοκληρωμένο σχέδιο σωτηρίας ώθησαν τους αγοραστές και έδωσαν ευκαιρία στους εν δυνάμει πωλητές να πουλήσουν σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Απεφεύχθη η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο.

Ο σημαντικά πιεσμένος Τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της ανοδικής αντίδρασης, σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη με βαρύ κλίμα και στον απόηχο της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για απαγόρευση του “short selling” μέχρι τις 28/6/2010.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς υποστηρίζουν ότι η σημερινή συνεδρίαση έμοιαζε πολύ σε παρτίδα “σκληρού πόκερ”, καθώς τόσο οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι συνεχίζουν να έχουν τις απόψεις τους και απλά περιμένουν τις εξελίξεις και τις “εισαγόμενες” ειδήσεις, για να προσαρμόσουν την τακτική τους.

Όσοι “ποντάρουν” σε σύντομη αλλά σημαντική ανοδική αντίδραση έσπευσαν να πάρουν θέσεις και έτσι έδωσαν την ευκαιρία στους εν δυνάμει πωλητές να πουλήσουν σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η Αγορά “χρωστά” σημαντική ανοδική αντίδραση και πρέπει να την δώσει. Μάλιστα αυτή μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες αν η Κυβέρνηση (που μέχρι στιγμής δείχνει απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις) πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι φήμες για πιθανή “συνένωση δυνάμεων” από ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έκαναν ένα πρώτο “δειλό” γύρο της Αγοράς.

Αυτό το σχέδιο βέβαια δείχνει να έχει αρκετές εκκρεμότητες, όπως το νομικό πρόσωπο του ταμείου και βέβαια τις υποχρεώσεις και τις προβληματικές θυγατρικές (π.χ. ΕΒΖ) της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

“Δεν στρίβει το βαπόρι” και η προσφυγή στον μηχανισμό απλά θα αυξήσει το χρέος και θα δώσει λίγους μήνες παράτασης πριν γίνει αντιληπτό ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, υποστηρίζουν επιδεικτικά οι μόνιμα απαισιόδοξοι.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές οι Αγορές έχουν μπει στο “επικίνδυνο τούνελ” ανησυχιών για τα Κρατικά χρέη και αυτό θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις ισοτιμίες νομισμάτων και εμπορευμάτων

Ήδη το ευρώ, το πρωί, “χτύπησε” νέα χαμηλά 12μηνου έναντι του δολαρίου και ο χρυσός, χθες, νέο ιστορικό υψηλό, όσον αφορά την αποτίμησή τους σε στερλίνες. Ο τελευταίος θα συνεχίσει να αυξάνει την αξία του όσο κορυφώνεται η κρίση των Κρατικών χρεών, ενώ αν την ανησυχία την διαδεχθεί ο πανικός η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα εκτοξευτεί.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική συνεδρίαση, μόνο “υγιεινός περίπατος” των αγοραστών δεν ήταν ακόμα και όταν ο Γενικός Δείκτης έδειχνε ότι θα διατηρήσει το θετικό του πρόσημο.

Όλοι προσπαθούν να προβλέψουν τις αμέσως επόμενες εξελίξεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι παρά την σημαντική συμπίεση των τιμών που έχει προηγηθεί η προσφορά μόνο αμελητέα δεν ήταν και αυτό δεν μπορεί να είναι υποστηρικτικό στην “αδυνατισμένη” ψυχολογία.

Ασφαλώς και σήμερα όλοι έβλεπαν τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζα που διακίνησε περισσότερα από 13,5 εκατ. κομμάτια και παρά το γεγονός ότι έφθασε μέχρι τα 10,86 ευρώ τελικά δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στην προηγούμενη ζώνη στήριξης 11,00 – 10,50 ευρώ και έκλεισε στα 10,20 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Εθνικής απέσπασε το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και ο 20αρης (που διακίνησε τον εντυπωσιακό όγκο των 52,4 εκατ. τεμαχίων) το 92% του συνολικού όγκου.

Στο τέλος της συνεδρίασης η εικόνα στο 20αρη βρέθηκε να είναι περίπου μοιρασμένη μεταξύ “κόκκινων” και “πράσινων” τίτλων.

Οι μεγαλύτερες απώλειες και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο για την ΔΕΗ (-4,35%). Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Motor Oil και αξιοσημείωτες απώλειες για Τράπεζα Κύπρου, Coca-Cola , Intralot.

Αρνητική ημερήσια μεταβολή για Ελλάκτωρα, MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+9,3%) και Τιτάνα (+8,63%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και του 3% για Ελληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1664,1 (10.35) και 1746,44 μονάδων (14.53) και υποχωρώντας σημαντικά προς το τέλος έκλεισε στις 1707,35 μονάδες με κέρδη 0,63%, ενώ ο τζίρος παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 363 εκατ. από τα οποία τα 16,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Δεν ενθαρρύνει για ενθουσιασμούς η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 27 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 14,15%, αλλά και 29 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 11,11%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή εκτιμά ο Κώστας Βέργος.

Κατά τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τα γενικότερα επίπεδα των αποτιμήσεων μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να θεωρούνται χαμηλά, αλλά δικαιολογούνται από την άσχημη και επιδεινούμενη κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις εκθέσεις – εκτιμήσεις από τους οίκους αξιολόγησης διατήρησαν τις ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, όμως από την άλλη πιθανότατα θα επιταχύνουν τις εξελίξεις προκειμένου να υπάρξει οι κοινή συντεταγμένη για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Εν όψει αυτών των πιθανολογούμενων εξελίξεων και της σημαντικής πίεσης των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, σε συνδυασμό με την απαγόρευση του “short selling”, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης αγνώστου διαρκείας.

Κατά τον κ. Βέργο, όσο υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, τόσο το volatility και η νευρικότητα θα συνεχίσουν να δίνουν το παρόν στις Αγορές μετοχών και ομολόγων, μέχρι τουλάχιστον να εκταμιευτεί το ποσόν χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Κύκλος, η Αγορά χρειάζεται σημαντικούς περαιτέρω καταλύτες προκειμένου να ξεφύγει από το καθοδικό κανάλι και η κάθε ανοδική αντίδραση να μην θεωρείται τεχνικού χαρακτήρα και απλά ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Η απαγόρευση του “short selling” έφερε δυνατό “short covering” και ισορροπία από πλευράς συστημικής διαχείρισης, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο εκτιμάται ότι η έλλειψη επιλογής hedging από τους διαχειριστές Ελληνικών μετοχών θα επιτείνει την προσφορά σε ενδεχόμενη διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας αφού πλέον δεν υπάρχουν εργαλεία αντιμετώπισης της πτωτικής τάσης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ελληνικών ομολόγων από την S&P σε “junk” πιθανόν να τύχει ανάλογης συνέχειας και από τους άλλους δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης επιτείνοντας την αρνητική ψυχολογία και τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τα spreads δανεισμού.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη η “ποιότητα” των σημερινών αγοραστών συνηγορεί στο σενάριο διατήρησης της υψηλής μεταβλητότητας και έτσι όσοι επιχειρήσουν να τοποθετηθούν με κινήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, καλό θα ήταν η συνεπής τήρηση στα όρια περικοπής ζημιών, αν το γενικότερο κλίμα στην Αγορά γυρίσει τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές κινούνται με μόχλευση και η στρατηγική τους δεν έχει σχέση με τα θεμελιώδη αλλά με το mοmentum της Αγοράς.

Ο αναλυτής της Πήγασος δεν “βλέπει” “βιώσιμη” συνέχεια στην ανοδική αντίδραση και θεωρεί ότι οι 1750 μονάδες αποτελούν ένα φυσιολογικό επίπεδο μία πρώτης κατοχύρωσης κερδών όσων έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Για το “πακέτο” στήριξης ο αναλυτής της Πήγασος αναφέρει ότι η πρόταση αφορά μια συνολική βοήθεια ύψους 120 δισ ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, η Γερμανική πλευρά θα αποφασίσει για την συμμετοχή της την Δευτέρα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι ο σημερινός όγκος συναλλαγών αποδίδεται περισσότερο σε ισχυρές διανομές στον Τραπεζικό κλάδο (~220 εκ. ευρώ) και η πίεση που παρατηρήθηκε στο τέλος της ημέρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύνεχισης της μεταβλητότητας κατά τις προσεχείς ημέρες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με σαφώς επιφυλακτικότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη επέστρεψαν σε υποτιμήσεις 0,84%.

Επιμένουν σε πωλήσεις και διατήρηση “short” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 38337, τιμή εκκαθάρισης 812,99) κινήθηκαν μεταξύ 787 και 839 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (45300 Coca-Cola, 143300 Eurobank, 26300 Εθνική, 143100 Πειραιώς, 74800 Αγροτική, 78700 Alpha Bank, 203800 Κύπρου, 9200 Motor Oil, 54700 MPB, 6000 Intralot, 37500 MIG, 18200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 25000 Μυτιληναίος, 46600 Βιοχάλκο, 41500 Τιτάν, 59600 Ελ. Πετρέλαια, 93000 ΟΠΑΠ, 7100 Ελλάκτωρ, 14000 ΔΕΗ, 25000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10625), Alpha Bank (4999), Πειραιώς (3331), Eurobank (2500), ΟΤΕ (3134), Κύπρου (788), MIG (547), Μυτιληναίος (826), Ταχ. Ταμιευτήριο (556), MPB (2398), Ελλάκτωρ (340), ΓΕΚ (808), Ιντρακόμ (339), Αγροτική (1387), ΕΧΑΕ (111), ΟΠΑΠ (394), Intralot (297), Motor Oil (266), Coca-Cola (166), Μέτκα (148), ΔΕΗ (511), Βιοχάλκο (181), Ελ. Πετρέλαια (123).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/4, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 83451 τεμ., Alapis 200000 τεμ., Alpha Bank 75000 τεμ., Eurobank 232251 τεμ., Πειραιώς 425330 τεμ., Jumbo 7500 τεμ., MPB 8000 τεμ., Βιοχάλκο 6152 τεμ., ΕΧΑΕ 6835 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14612367 τεμ.), Eurobank (12055826 τεμ.), Alpha Bank (6590381 τεμ.), Πειραιώς (9251885 τεμ.), Κύπρου (5102827 τεμ.), MIG (7031323 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v