Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στο ΧΑ, χαμόγελα στην Ιβηρική

Το παιχνίδι προεξόφλησης οδηγεί τη Σοφοκλέους άνω των 1800 μονάδων και δίνει σημαντικές «ανάσες» σε Μαδρίτη, Λισσαβόνα. Ράλι άνω του 13% για τράπεζες, στο +17% η Εθνική, στο +15% η Eurobank.

Ακόμη ένα «παιχνίδι προεξόφλησης» ίσως το πιο ενδιαφέρον αφού στο τέλος του θα δοθούν τα πρώτα κεφάλαια- δάνεια εκτυλίσσεται στα χρηματιστηριακά …ταμπλώ από Αθήνα μέχρι Μαδρίτη και Λισσαβόνα.

Πάνω από τις 1.800 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης καθώς ενισχύεται έως 7,2% , τις 900 πλησίασε σε απόσταση…αναπνοής ο FTSE 20, καθώς οι τράπεζες «ξεσπούν» με 11άρια και 14άρια στέλνοντας τον κλαδικό δείκτη προς τις 1.880 μονάδες.

Αντίδραση με την αξία των συναλλαγών στα 190 εκατ. ευρώ πριν από λίγο (στις 13.55΄) από τα οποία 76 στην Εθνική, 22 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και 12 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ, με την τελευταία να «πλασάρεται» με αξιώσεις τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες.

Η αντίδραση της Αθήνας επενεργεί κατευναστικά στις άλλες δύο αγορές του ευρωπαϊκού νότου, με τον PSI στην Λισσαβόνα να ενισχύεται κατά 3,1% στις 7.227,4 μονάδες και τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έως 2.4% υψηλότερα στις 10.407 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούσαν, πως τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν ενεργοποιηθεί «ενιαία προγράμματα εντολών» που κινούν ανάλογα είτε πωλήσεις είτε αγορές συγχρονισμένα στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Ιβηρικής.

Λογική κίνηση εάν συνεκτιμήσουμε πως και οι «επιθέσεις» των αμερικανικών κεφαλαίων γίνονταν συντονισμένα σε 2-3 αγορές. Ενδεικτικές θεωρούνται οι συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης οπότε και εντάθηκαν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων (και τα spreads) της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης των μέτρων, ίσως και σήμερα το βράδυ, επιχειρείται να προεξοφληθεί και χρηματιστηριακά με εμφανή τα αποτελέσματα σε τραπεζικές μετοχές, τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο σημειώνονταν πως αντιμέτωπο με το χρόνο και τους όρους βοήθειας το ΧΑ, δείχνει να προεξοφλεί "άμεση και καταιγιστική ανακοίνωση μέτρων" και "άμεση διάθεση μέρους κεφαλαίων- δανεισμού". Όλα αυτά σε ορίζοντα 2 το πολύ 4 συνεδριάσεων».

Ενώ στο προσυνεδριακό οριζόταν, ό τι «με γνώμονα τις 860 μονάδες για τον FTSE 20 και την πιθανότητα προσέγγισης των 1.830-1.860 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη εκτιμάται πως θα κυλήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις».

Ραγδαίες οι εξελίξεις με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια όσο το δυνατόν ταχύτερα γίνεται κάτι που προεξοφλείται και χρηματιστηριακά.

Αμεση η ανταπόκριση όχι μόνο των δυνάμεων του FTSE, που με οδηγό τις τράπεζες, εκμεταλλεύονται την συγκυρία αλλά και μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Έτσι η Motor Oil διαμορφώνεται στα 8,80, ο Μυτιληναίος στα 4,53 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 3,44 ευρώ, η ΓΕΚ/Τέρνα στα 4,50 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 6,30 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 8 προς 1 με 165-170 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα. Από αυτές για 28 μετοχές η μεταβολή είναι μεγαλύτερη του 10% με την Γενική Τράπεζα να ενισχύεται έως 19,8% στα 0,56 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v