Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι προεξόφλησης...

Ακόμη ένα στοίχημα προεξόφλησης "άμεσης ανακοίνωσης μέτρων" και "υψηλής βοήθειας" επιχειρείται στο ΧΑ. Αντιδρούν έως τις 1.835 μονάδες οι τράπεζες. Κέρδη άνω του 7,5% για Εθνική, Alpha, EFG, TT.

Αντιμέτωπο με το χρόνο και τους όρους βοήθειας το ΧΑ, δείχνει να προεξοφλεί "άμεση και καταιγιστική ανακοίνωση μέτρων" και "άμεση διάθεση μέρους κεφαλαίων- δανεισμού". Όλα αυτά σε ορίζοντα 2 το πολύ 4 συνεδριάσεων.

Με τις εξελίξεις να "τρέχουν" το βραχυπρόθεσμο χρήμα ποντάρει σε αυτή την προεξόφληση, που προσώρας αποφέρει αντίδραση έως και 3,7% για τον Γενικό Δείκτη (1.770 μονάδες), μέχρι 4,2% για τον FTSE 20 (865) με αιχμή τις τράπεζες.

Οι συναλλαγές των 50 και πλέον εκατ. ευρώ (στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης) ενισχύουν την εκτίμηση περί παιχνιδιού προεξόφλησης από ισχυρά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, που επικεντρώνονται κυρίως σε τραπεζικές μετοχές αλλά και τίτλους-σηματωρούς του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Στα 11,01 ευρώ η Εθνική Τράπεζα (7,8%), στα 5,66 ευρώ η Eurobank (6,8%) υψηλότερα η Alpha Bank στα 5,69 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, η Τραπεζα Κυπρου στα 4,18 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,75 ευρώ. Από κοντά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 3,15 ευρώ και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στα 1,27 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα η τάση για τους βασικούς δείκτες, μετοχές επιβεβαιώνει την τεχνικότητα των 860 μονάδων για τον 20άρη, που μένει να αποδειχτεί στη συνέχεια εάν μπορεί από αντίσταση να μετατραπεί σε στήριξη μίας βραχύβιας κίνησης.

Κίνησης, που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις, την ταχύτητα λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων κυρίως όμως της επιβεβαίωσης των "αγορών" ότι το συνολικό ποσό του δανεισμού- βοήθειας θα πρέπει να εκπλήξει τους επιτιθέμενους.

Σχετικά ηπιότερα κινούνται τα spreads τα CDS τα άλλα άμεσα θιγόμενα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και Λισσαβώνας. Στο 7,65% η διαφορά απόδοσης του 10ετούς πριν από λίγο, κατά 0,8% αντιδρά ο IBEX και μέχρι 1,6% ο PSI στην Πορτογαλία.

Είναι προφανές πως στο ΧΑ αλλά και τις αγορές του ευρωπαικού Νότου επιχειρείται η προεξόφληση θετικών, δραστικών ειδήσεων, ενεργειών που θα μπορούσαν να έχουν βραχυπρόθεσμα ανάλογο αποτέλεσμα.

Στο ΧΑ συνεχίζουμε με γνώμονα την διακύμανση του FTSE 20 υψηλότερα των 860 μονάδων.

Και εμφανώς την προσπάθεια και άλλων δυνάμεων της αγοράς να επωφεληθούν, να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που τους δίνεται. Στα 7,64 ευρώ ο Φουρλής, στα 4,42 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 0,32 ευρώ η Alapis, στα 4,32 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα. Με την σχέση ανοδικών-καθοδικών να κυμαίνεται στο 10 προς 1 με 107 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v