Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες υπεραξίες

Οι παίχτες κατοχυρώνουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες πιέζοντας μέχρι και 75 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά των 1.903 μονάδων τον Γ.Δ. Στο κόκκινο Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank. Κέρδη 19% για Fashion.

Στον ρυθμό της κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών κινούνται αρκετοί παίχτες. Με λογική, επόμενη και αναμενόμενη την εξασθένηση της αρχικά ισχυρότερης φοράς για βασικούς δείκτες, μετοχές.

Έτσι, ο Γ.Δ. κυμαίνεται στις 1.850-1.855 μονάδες με τοπικό υψηλό τις 1.902,9 μονάδες. Ανάλογα ο FTSE-20 διαμορφώνεται στις 1.916,2 με υψηλό ημέρας τις 949,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης από το αρχικό 2.078,9 διολισθαίνει στις 1.964 «κρατώντας» ωστόσο απόδοση της τάξης του 1,7%.

Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε επιβεβαίωση στηρίξεων σε λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών, ωστόσο, η συνεδρίαση έχει αρκετό δρόμο.

Για παράδειγμα θεωρούμε «κλειδί» για τον FTSE-20 τη διατήρησή του υψηλότερα των 920-925 μονάδων, κάτι που προϋποθέτει εκ νέου ισχυροποίηση της φοράς των τραπεζικών μετοχών Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των ΤΤ, Μυτιληναίου, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΜΡΒ.

Η Εθνική Τράπεζα κυμαίνεται στα 12,57 ευρώ, με υψηλό συνεδρίασης τα 13,47 ευρώ, η Alpha Bank στα 6 ευρώ με υψηλό τα 6,48 ευρώ, ενώ κατά 2,5% υποχωρεί η Τραπεζα Κυπρου στα 4,27 ευρώ, κατά 2,2% η Τράπεζα Πειραιώς στα 5,42 ευρώ, η Eurobank κατά 1,5% στα 5,98 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, θεωρούμε πως η ΔΕΗ θα είναι αυτή που θα «παίξει» εν όψει των νέων προτεινόμενων από την Τρόικα αποκρατικοποιήσεων.

Στο πνεύμα των ημερών και της αναπόφευκτης… σεναριολογίας κυκλοφορούν και διαψεύδονται φήμες.

Διαψεύδονται για παράδειγμα φήμες για συγχώνευση Εθνικής – Πειραιώς, αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό στους κύκλους της αγοράς πως υπάρχει εδώ και καιρό συγκεκριμένη πρόταση προς τον πρωθυπουργό.

Το euro2day.gr έχει αναφερθεί πλειστάκις στις εισηγήσεις – προτάσεις για τη δημιουργία ενός πόλου με Εθνική, πιθανότατα ΤΤ, που θα μπορεί να απορροφήσει μία ιδιωτική τράπεζα.

Στην ίδια πρόταση προβλέπεται η συγχώνευση άλλων δύο ιδιωτικών τραπεζών, με τη συμμετοχή είτε γαλλικού είτε γερμανικού ομίλου.

Τα σενάρια και οι φήμες όσο και αν διαψεύδονται, δεν μπορούν να πάνε για πολύ κόντρα στη λογική.

Προφανώς δεν μπορούν να πάνε για πολύ κόντρα στις προτροπές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για συγκρότηση λιγότερων, ισχυρότερων και ανθεκτικότερων τραπεζικών σχημάτων, κάτι με το οποίο συμφωνεί απόλυτα και ο διοικητής της ΤτΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v