Το Eurogroup καθορίζει την επόμενη μέρα στο ΧΑ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αποφάσεις του Eurogroup την Κυριακή και την οριστικοποίηση των όρων του "πακέτου", η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά. "Κλειδί" και οι συνενώσεις - αποκρατικοποιήσεις. Τα στατιστικά.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Κυριακής έκαναν οι παίκτες τον απολογισμό της εβδομάδας και ακόμη ενός γύρου προεξόφλησης. Ίσως ο πιο ενδιαφέρων μέχρι τώρα από τους 5 ή 6 γύρους ενός…πολέμου που συνεχίζεται.

Τα αποτελέσματα λίγο ως πολύ γνωστά (αναφέρονται αναλυτικά στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου), βρήκαν βασικούς δείκτες, μετοχές χαμηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό και σε σχετική απόσταση από τον πυθμένα της 6-9 Μαρτίου του 2009.

Ηδη μετά και από τον τελευταίο γύρο οι βασικοί δείκτες μετρούν απώλειες 16,6% ο Γενικός (από την αρχή του έτους μέχρι και τα μέσα της συνεδρίασης της 30/4), ο Ftse20 σχεδόν 19,5%, οι τράπεζες 26% με την Εθνική να έχει υποχωρήσει από τα 17,82 ευρώ, που κυμαίνονταν αρχές Ιανουαρίου. Εμφανής νομίζουμε η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών, μετοχών παραπέμπει στον καθοδικό σχηματισμό, που αργά ή αργότερα θα θέσει σε δοκιμασία τα χαμηλά Μαρτίου 2009.

Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Moody's φρόντισε να μας…υπενθυμίσει τις ενστάσεις και επιφυλάξεις των ξένων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πέραν των προφανών οικονομιών λόγων στο όλο…παιχνίδι συνεχόμενων υποβαθμίσεων φαίνεται να «κρύβεται» πλούσιο παρασκήνιο για τις κυοφορούμενες εξελίξεις στον κλάδο αλλά και τις υπόλοιπες «εργολαβίες» του Δημοσίου, που θα φέρουν σε πέρας- με το αζημίωτο φυσικά- οι ξένοι οίκοι. Όμως την ίδια ημέρα είχε ενδιαφέρον η…διπλή διάψευση εισηγμένων για φήμες και διάφορα σενάρια που αναπόφευκτα έκαναν τον γύρο της αγοράς και του εξειδικευμένου τύπου.

Από την πλευρά των Εθνικής-Πειραιώς διαψεύστηκαν σενάρια και αναφορές περί…σχεδίων συγχώνευσης των δύο ομίλων. Σύμφωνοι, αλλά ο χρόνος θα δείξει και επειδή όλοι μας γνωριζόμαστε στην μικρή αγορά μας θα είχε ενδιαφέρον να «άνοιγε ένα πανέρι» στοιχηματισμού. Ποια τράπεζα θα συγχωνευθεί με ποια, ποιος όμιλος θα συμπράξει με ξένο, ποια επιχείρηση του Δημοσίου θα εκχωρηθεί σε ξένους κ.ο.κ.

Είτε αρέσει είτε όχι στους αρμόδιους, οι εξελίξεις και η δεινή θέση της χώρας ανοίγουν εκ των πραγμάτων το θέμα ενός «νέου πακέτου κινήσεων αναδιάρθρωσης, συγκέντρωσης, απορροφήσεων και συνεργασιών». Ολοι μας ξέρουμε, πως στη συνέχεια η εικοτολογία θα ενταθεί και πως αργά ή αργότερα κάποια από τα ενδεχόμενα θα επιβεβαιωθούν. Από αυτή την άποψη κρατάμε- προσώρας- την διάψευση του ΟΠΑΠ περί μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου αλλά πλέον άλλος- οι ξένοι- έχουν τον έλεγχο και τις προσταγές του παιχνιδιού.

Και είτε αρέσει είτε όχι και ο ΟΠΑΠ, και η ΔΕΗ και τα «νερά», ό,τι εκτιμούν οι δανειστές-διασώστες πως αξίζει, πως τους κάνει, θα εκχωρηθεί. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας προϊδέαζε από τον Ιανουάριο για τον κίνδυνο ενδεχόμενης μειωμένης κυριαρχίας, στο 20% του Δημοσίου στον ΟΤΕ ή στον ΟΠΑΠ ή την ΔΕΗ ή τα «λιμάνια» ή τα «τραίνα» θα… κολλήσουν; Ας είναι επιτέλους ρεαλιστές οι κρατούντες καθώς «όταν πετάς λευκή πετσέτα…εκχωρείς ό,τι σου ζητήσουν».

Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί- ερήμην των βουλών των κρατούντων- η αγορά είτε θα αφορά τις τράπεζες είτε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Και όχι μόνο.

Όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση φίλων αναλυτών που «βλέπουν» υποχώρηση προς τα χαμηλά του Μαρτίου.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης θα πρόκειται για ένα μακροχρόνιο ενδεχόμενο επαναφοράς της οικονομίας, της ίδιας της χώρας. Το ποιοι θα επιβιώσουν-νομίζουμε- αρχίζει να ξεχωρίζει. Τα μεγέθη της CCH για το πρώτο τρίμηνο αποτελούν χρήσιμο οδηγό για τη συνέχεια.

Ηδη η HSBC αναβάθμισε την εισηγμένη, η δε Εθνική ανέβασε τον πήχη στα 23 ευρώ. Πλέον και άλλες εισηγμένες- κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα- δείχνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες αντοχές και προοπτική να βγουν ενισχυμένες σε βάθος χρόνου. Να δούμε στη συνέχεια πως θα αντιδράσουν όμιλοι του μεγέθους και της σοβαρότητας ενός Τιτάνα, μίας Motor Oil, ενός Μυτιληναίου, μίας ΓΕΚ/Τέρνα αλλά και άλλων «ηρακλειδών» του εγχώριου συστήματος.

Βραχυμεσοπρόθεσμα ωστόσο θα πρέπει να έχουμε κατά νου την διαμορφωμένη τάση των ξένων χρηματιστηρίων, που κλίνει χαμηλότερα, την αναπόφευκτη περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ, την σταθερή ενίσχυση του χρυσού (ως μίας μετρήσιμης πραγματικής αξίας). Το ότι στο διήμερο 29-30/4 ο Ftse20 πέτυχε να «αναστραφεί» έστω και πρόσκαιρα πάνω από τις 885 μονάδες θεωρείται από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες ενθαρρυντική ένδειξη.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται από την eZMarket «για ακόμη μία προσπάθεια του δείκτη να αναιρέσει το καθοδικό σενάριο που παραμένει σε ισχύ». Στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί κατά πόσον ο 20άρης μπορεί να συνεχίσει πειστικά προς τις 960 μονάδες και να διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ 20, την «γραμμή λαιμού» και την περιοχή των 1.050-1.070 μονάδων, στόχος που είναι ό τι καλύτερο θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε με βάση τα τρέχοντα. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί- καθότι αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα- πως ουδέποτε μία προσωρινή αναστολή των ανοιχτών πωλήσεων συνοδεύτηκε με τερματισμό ενός καθοδικού κυματισμού.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.869,99 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,68% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 14,72%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 1,68%, ο Mid 40 υποχώρησε 3,27%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,22% χαμηλότερα.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Γενική Τράπεζα (20,75%), Fashion Box (18,4%), Folli Follie (17,05%), Εικόνα Ήχος (13,33%), Αττικές Εκδόσεις (11,3%), Υγεία (9,62%), Envitec (9,09%), Eurobank (8,35%), ΜΙG (7,41%) και Νηρεύς (7,41%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τρία Άλφα (π) (-32,25%), Τρία Άλφα (κ) (-29,75%), Ελληνικές Ιχθ/γειες (-27,27%), Ελφίκο (-22,37%), Ακρίτας (-21,52%), Dionic (-20%), Καραμολέγκος (-19,44%), Παίρης Πλαστικά (-18,03%), Μοτοδυναμική (-17,24%) και Αθηνα (-17,19%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v