Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανόδου συνέχεια, εν μέσω μεταβλητότητας

Συντηρήθηκε η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, εν όψει επικείμενης οριστικοποίησης του "πακέτου βοήθειας". Έντονη μεταβλητότητα με τον ΓΔ να κινείται σε εύρος 77 μονάδων. Οριακά κέρδη στην εβδομάδα, καταστροφικός ο Απρίλιος.

Όπως και αναμενόταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με “ανοδική ουρά” που έφερε τον Γενικό Δείκτη οριακά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων όμως, παρά την φιλότιμη “προσπάθεια” της Εθνικής (που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο φθάνοντας σε κέρδη έως 12,25%), δεν άργησαν να δώσουν εκ νέου το παρόν η επιφυλακτικότητα και ο σκεπτικισμός.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι από τους Δεικτοβαρείς τίτλους μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ, όμως με τη “ροκ” συμπεριφορά που συνεχίζει να επιδεικνύει δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα η κίνηση του Δείκτη σε ένα εύρος περίπου 77 μονάδων, μάλλον δεν αιφνιδίασε όσους παρακολούθησαν όλη την συνεδρίαση στο Χ.Α.

Ας σημειωθεί ότι ο Δείκτης βρέθηκε από το υψηλό ημέρας των 1902,92 μονάδων (+4,03%) να υποχωρεί στις 1825,8 μονάδες (-0,19%) και τελικά να κλείνει περίπου στη μέση της διαδρομής.

Στο ταμπλό του FTSE και με την δεύτερη ανοδική προσπάθεια (αφού πρώτα ο Γενικός Δείκτης “είδε” και αρνητικό πρόσημο), μειώθηκαν εκ νέου τα “κόκκινα” σημάδια. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική, απλά αρνητικό πρόσημο για Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MIG, Intralot.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη εκτός Τραπεζικού ταμπλό και πιο συγκεκριμένα για ΔΕΗ (+6,49%), Ελ. Πετρέλαια (+3,85%) και Coca-Cola (+4,53%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Τιτάνα, Motor Oil και θετική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1869,99 μονάδες με κέρδη 2,22%, ενώ η μεταβλητότητα διατήρησε σε υψηλό σημείο τον τζίρο που ξεπέρασε τα 335 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 19,35%, ενώ στους επιμέρους τίτλους ξεχώρισε η “οχηματοποίηση” της Fashion Box.

Οι πωλητές είχαν μαζί τους το ισχυρό δέλεαρ των αξιοπρόσεκτων κερδών που είχαν δώσει αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι από τα πρόσφατα χαμηλά, αλλά και την επιστροφή των “εισαγόμενων” αρνητικών εκθέσεων που απ΄ ότι φάνηκε μετά από μικρή “ανακωχή” επέστρεψαν δριμύτερες.

Έτσι η Moody's μας θύμισε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στην κατηγορία "junk" τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα τιμολογήσει τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση, όμως εν τω μεταξύ (για να έχουμε να πορευόμαστε), προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων οικονομικής ισχύος (financial strength), καθώς και τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χορηγήσεων των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εμπορικής, Αγροτικής, Γενικής, Marfin Egnatia Bank και Αττικής.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθε και η Natixis να στείλει ακόμα χαμηλότερα τις τιμές – στόχους για Alpha Bank (5,3 ευρώ), Eurobank (5,1 ευρώ) και Εθνική (11,7 ευρώ), δίνοντας σύσταση “reduce” (!)

Εν τω μεταξύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι διαψεύσεις των φημών για πιθανό deal μεταξύ Πειραιώς και Εθνικής και πώλησης “πακέτου” του ΟΠΑΠ.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν περίπου φυσιολογικό οι αγοραστές να το “ξανασκεφτούν”, οι εν δυνάμει πωλητές να σπεύσουν να “γράψουν” τα κέρδη τους και η Αγορά να αναζητήσει νέα επίπεδα ισορροπίας.

Αρκετά ισχυρά χαρτοφυλάκια θυμήθηκαν το “sell in May and go away”, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που στο αμέσως προσεχές μέλλον φοβούνται για μεγάλο κύμα κοινωνικών κινητοποιήσεων.

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μετά τον πρώτο ενθουσιασμό η Αγορά θα το συνειδητοποιήσει και θα “κοντύνει” τον βηματισμό της εκτιμούν οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου.

“Το πρόβλημα της ύφεσης στην πραγματική οικονομία όχι μόνο παραμένει, αλλά θα ενταθεί, ενώ τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι άγνωστο τι αντιδράσεις θα προκαλέσουν, σε μία κοινωνία που δεν δείχνει ούτε έτοιμη ούτε διατεθειμένη να τα δεχθεί”, τόνισε γνωστός χρηματιστής, που επισήμανε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κυβέρνησης παραμένει στο “σκοτεινό μέρος του μυαλού της” (!)

Η μείωση των εισοδημάτων θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των “ελαστικών δαπανών”, κάτι που θα το “αισθανθεί” έντονα η Αγορά και θα επηρεάσει την κερδοφορία, αλλά και τον κύκλο εργασιών, των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Αυτό σημαίνει ότι εισηγμένες που δείχνουν με “ελκυστικές” ή και “κραυγαλέα φθηνές” αποτιμήσεις, ίσως “δικαιολογήσουν” τις πιεσμένες αποτιμήσεις τους από τα μεγέθη που θα ανακοινώσουν στην τρέχουσα χρήση και εδώ χρειάζεται μία προσεκτικότερη αναζήτηση εταιρειών που ο μεγαλύτερος τζίρος τους βασίζεται σε εξαγωγές.

Το κλίμα αυτό θα αναζητήσει να το καταγράψει το Χρηματιστήριο σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Έτσι από την συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών και για τα χαρτοφυλάκια που δεν “αντέχουν” στην αποχή, συστήνονται εταιρείες με χαμηλή μόχλευση, υγιείς ισολογισμούς, χαμηλό ή ανύπαρκτο Τραπεζικό δανεισμό, σταθερή διαχρονική ανάπτυξη και έκθεση ή δραστηριοποίηση σε Χώρες με χαμηλό δημόσιο χρέος και υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές.

Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι η απαρχή μίας γενικευμένης εστίασης των Αγορών στο θέμα του δημοσιονομικού ρίσκου, που μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα αβεβαιότητας.

Σε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια “απαγορεύονται” τα “στοιχήματα” είτε σε Ελληνικά ομόλογα είτε σε μετοχές, έως ότου η Αγορά κατανοήσει πως μπορεί και αν μπορεί, να γίνει η “διαχείριση” της κρίσης, ενώ κρίνεται άκρως απαραίτητη η παρουσία ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια προς “εκμετάλλευση των κραυγαλέων ευκαιριών”.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά κατά την σημερινή συνεδρίαση ο 20αρης κάνοντας νέο ρεκόρ απέσπασε το 94,5% του συνολικού τζίρου, διακινώντας περίπου 41 εκατ. μετοχές, έναντι 44,2 εκατ. χθες και 52,4 εκατ. τίτλων προχθές.

Η εβδομάδα που έληξε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 0,65% και στον Τραπεζικό δείκτη 3,36%, όμως ο Απρίλιος μόνο θετικός δεν ήταν, καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μηνιαίες απώλειες 9,55% και ο Τραπεζικός δείκτης μηνιαίες απώλειες 13,12%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Κυβέρνηση απέτυχε να εντοπίσει τις δημόσιες σπατάλες και τώρα καλεί τους πολίτες να “ζήσουν φτωχότεροι”, τονίζει ο Κώστας Βεργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τα νέα μέτρα κα μειώσουν δραστικά την ως τώρα σχετική κοινωνική αποδοχή στις επιλογές της Κυβέρνησης. Ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κοπής σε σπατάλες, η πολιτεία απέτυχε να “τις εντοπίσει”. Οι σπατάλες θα συνεχιστούν, απλά οι πολίτες θα ζουν φτωχότεροι, ιδιαίτερα σε μία στιγμή που κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για τα σημαντικά σκάνδαλα προμηθειών που συγκλονίζουν εδώ και καιρό την Χώρα.
 
Όπως και να έχει όμως, αυστηρά μιλώντας, η είδηση ότι επέρχεται ένα σχεδόν βάρβαρο, πρόγραμμα περικοπών είναι το “λιγότερο κακό” για την Αγορά. Το δημόσιο έχει μηνιαίο έλλειμμα 2 δισ ευρώ και η απειλή χρεοκοπίας, δηλαδή αδυναμίας πληρωμής υποχρεώσεων, είναι το χειρότερο.

Η Ελληνική οικονομία εισέρχεται, επομένως, από την ανάγκη του κράτους να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, σε μία περίοδο περιοριστικής πολιτικής που οδηγεί σε σημαντική μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά και αύξηση της ανεργίας, όμως, από τα μέσα του 2012 η Χώρα θα επιτύχει να εισέλθει σε ανάπτυξη, εφόσον η Κυβέρνηση προσανατολιστεί σε ένα γενναίο πρόγραμμα κινήτρων για επενδύσεις προς τις εταιρείες.

Αυτό πρέπει να αποτελεί μία από τις “κόκκινες γραμμές” της Κυβέρνησης προς την τριμερή, αν δεν επιθυμεί μια βαθιά ύφεση, καθώς είναι βέβαιο, κρίνοντας από το τι ζητάει το ΔΝΤ συνήθως, θα επιχειρηθεί “πάγωμα” αναπτυξιακών νόμων και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε κατασκευαστικές και ναυτιλιακές εταιρείες.

Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι ο κατασκευαστικός και ναυτιλιακός κλάδος είναι δύο από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας, η ηγεσία της Πολιτείας πρέπει να σταθεί στο ύψος της αν δεν θέλει να καταρρεύσει η Χώρα από την υποεπένδυση και την έξοδο κεφαλαίων. Κοιτώντας την χρηματιστηριακή πλευρά, στο επόμενο διάστημα, θα αποδειχτεί ότι το ΔΝΤ διαθέτει συνεπή μηχανισμό, η εκταμίευση των χρημάτων είναι πρακτικά διασφαλισμένη και αυτό σταδιακά θα απομακρύνει τους κινδύνους από κερδοσκοπικές επιθέσεις στη Χώρα.

Οι χρηματιστηριακές αξίες εκτιμάται ότι θα ανατιμηθούν σημαντικά και άμεσα με την παραλαβή χρημάτων από το ΔΝΤ, αλλά μετά η νευρικότητα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Από τα μέσα καλοκαιριού, όταν τα θετικά δημοσιονομικά στατιστικά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις βελτίωσης αποπληρωμής των κρατικών δανείων, και ανόδου των εταιρικών κερδών, οι χρηματιστηριακές αξίες στην Ελλάδα ίσως υπεραποδόσουν άλλων χρηματιστηρίων επί αρκετούς μήνες, εκτιμά ο κ. Βέργος.

Η Αγορά ότι τα χρήματα του πακέτου διάσωσης θα δοθούν στην Ελλάδα και τώρα οι επενδυτές πρέπει να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στην πραγματική οικονομία, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Κατά τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τα υψηλά βραχυπρόθεσμα κέρδη λειτούργησαν ως δέλεαρ για χαρτοφυλάκια που έχουν βραχυπρόθεσμη οπτική ενώ δηλώνει επιφυλακτικός σε ότι αφορά την βιωσιμότητα της ισχυρής ανοδικής κίνησης αν η Αγορά δεν κινηθεί με κάποια συνεκτική δομή προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε ενδεχόμενη επανάληψη των φαινομένων “επενδυτικού ενθουσιασμού” θα κινούμασταν αντιθετικά (“short”) πάνω από τις 1.875 μονάδες, λέει ο αναλυτής της Πήγασος που για όσους επιμένουν στο trading συστήνει σωστές αποφάσεις και πάνω από όλα γρήγορες κινήσεις.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, όμως παρά το volatility οι συναλλαγές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εξαιρετικά υψηλές.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με σαφώς υποδεέστερη απόδοση από την αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη εκτόξευσαν τις υποτιμήσεις στο 1,5%, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount μεγαλύτερο του 2%.

Καθαρά πωλητές στα υψηλά ημέρας και προς το τέλος της συνεδρίασης τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17429, τιμή εκκαθάρισης 898,39) κινήθηκαν μεταξύ 880 και 928,5 μονάδων.

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (353600 Εθνική, 11200 Coca-Cola, 51400 MIG, 20900 Αγροτική, 36000 Alpha Bank, 10800 Eurobank, 7700 Intralot, 89300 MPB, 200000 Alapis, 13800 ΟΤΕ, 11300 Ελ. Πετρέλαια, 15500 Τιτάν, 47400 Πειραιώς, 8500 Βιοχάλκο, 9600 Ελλάκτωρ, 7600 Μυτιληναίος, 7400 ΔΕΗ, 15000 ΟΠΑΠ, 38200 Κύπρου, 10000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (5683), Εθνική (13287), Πειραιώς (2676), ΔΕΗ (1031), MPB (715), Eurobank (2628), ΟΤΕ (992), Κύπρου (346), Coca-Cola (135), Βιοχάλκο (134), Ιντρακόμ (340), Ελλάκτωρ (152), Μυτιληναίος (753), Αγροτική (1199), Σιδενόρ (150), Ταχ. Ταμιευτήριο (452), MIG (1308), Intralot (128), Ελ. Πετρέλαια (102), Τιτάν (164).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 30/4 και λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Εθνική 15500 τεμ., Πειραιώς 25000 τεμ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Eurobank (8299526 τεμ.), Εθνική (14964606 τεμ.), Alpha Bank (6389981 τεμ.), MIG (7077252 τεμ.), Κύπρου (5294327 τεμ.), Πειραιώς (8754485 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 29η Απριλίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,21% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.250.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v