Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος, περιμένοντας το Eurogroup

Σταθεροποιητικά με μικρή άνοδο βασικών δεικτών κινούνται τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου. Κατοχυρώνουν τα κέρδη του τριημέρου στο ΧΑ. Υψηλότερα κινούνται Εθνική, Alpha Bank, χαμηλότερα Eurobank, Πειραιώς.

Πέριξ των 1.840 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE 20 να διατηρεί τις 915-918 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές έχουν μειωθεί αισθητά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Όλοι οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν τη διακύμανσή τους σε θετικό έδαφος, σχεδόν στο μισό (ή και περισσότερο) του αρχικού εύρους αντίδρασης, καθώς στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια χωρών του ευρωπαϊκού νότου επικρατούν περισσότερο σταθεροποιητικές τάσεις.

Κατά 0,8% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών στα 234 εκατ. ευρώ (14:30), καθώς μεικτές τάσεις επικρατούν για τις τραπεζικές μετοχές και τους περισσότερους τίτλους του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Alpha Bank κατά 0,8% υψηλότερα στα 6 ευρώ, της Eurobank στα 5,95 ευρώ με πτώση 2%, της Εθνικής Τράπεζας στα 12,49 με άνοδο 4,1%, της Τράπεζας Πειραιώς στα 5,41 ευρώ με πτώση 2,35%.

Πριν από λίγο στην αγορά ομολόγων το spread του 10ετούς διαμορφώνονταν σε 6,36%, του 2ετούς στο 13,07% και του 5ετούς στο 9%.

Περίπου την ίδια ώρα στα χρηματιστήρια της Ιβηρικής, ο δείκτης PSI στη Λισσαβόνα ενισχύονταν κατά 0,64% στις 7.386 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη κατά 0,46% στις 10.489 μονάδες.

Ωστόσο και παρά τις τελευταίες εξελίξεις, με πιθανότατη την συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή προκειμένου να εκταμιευθούν άμεσα κεφάλαια-δανεισμός, ο όμιλος Pimco παραμένει αρνητικός για τα ελληνικά ομόλογα.

Εμμένει δηλαδή στην τελευταία του ανάλυση, προσέγγιση της ελληνικής αγοράς ομολόγων, αποτυπώνοντας τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που δικαιολογημένα εξακολουθούν να υφίστανται και για τα ελληνικά ομόλογα και για την ελληνική οικονομία.

Αποτελεί εκτίμηση σε ξένους αλλά και έλληνες παράγοντες, πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη των ουσιαστικών επιχειρηματικών κινήσεων και συνεργιών που θα υλοποιηθούν σε διάφορους κλάδους.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, οι άλλοι δυο βασικοί δείκτες Financial Times ενισχύονται ελαφρώς έως και 0,5%, με συγκριτικά αυξημένη την συναλλακτικότητα και αξία σε μετοχές του FTSEM 40 και FTSES 80.

Η μετοχή της FashionBox ενισχύεται κατά 18,55% στα 1,47 ευρώ, ενώ η Ιλυδα κυμαίνεται στα 0,56 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 19,15%. Ακολουθούν ΕΥΑΘ στα 4,70 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 4,33 ευρώ και Βογιατζόγλου στα 1,22 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v