Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιθώριο για αντίδραση όσο κρατούν οι 2600

Ακόμη μία, η τέταρτη σε διάστημα δύο εβδομάδων, επιβεβαίωση των χαμηλών για Γενικό Δείκτη και FT 20 αφήνει ένα μικρό περιθώριο για μία τεχνική αντίδραση. Κλειδί οι τράπεζες με Κύπρου και Marfin Popular να επιχειρούν ανοδικά.

Ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, προοιωνίζεται η σημερινή συνεδρίαση τελευταία μίας εβδομάδας…αναταράξεων και δυσάρεστων ανατροπών για τους «αγοραστές» παίκτες.

Από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης επιχειρήθηκε η επιβεβαίωση (ή όχι) του πυθμένα (τριών χαμηλών σημείων) με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 2.592 μονάδες απ΄ όπου αντέδρασε σχεδόν 18-20 μονάδες υψηλότερα. Περνώντας έτσι και πάλι τις 2.600 μονάδες, δίνοντας μία κατ΄ αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη- όσον αφορά στην εν εξελίξει βραχυπρόθεσμη τάση- και αφήνοντας πολλά…μέτωπα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Ούτως ή άλλως από την προσυνεδρίαση ήταν εμφανές πως η ημέρα και εκπλήξεις «κρύβει», ενδεχομένως και ανατροπές από τα μέσα και μετά προς το κλείσιμο. Για να δούμε, καθώς και ο FTSE 20 έκανε χαμηλό στις 1.371 μονάδες (λίγο πιο πάνω από μία σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη) με τις τράπεζες προφανώς να διαμορφώνουν την φορά του δείκτη, της αγοράς.

Σε χαμηλές τιμές και από τα 24,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, από τα 10,35 ευρώ για την Eurobank, από τα 10,95 ευρώ για την Alpha Bank, από τα 11,10 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και τα 2,89 ευρώ για την Marfin Popular, επιχειρήθηκε ένα σχετικό μάζεμα.

Αφήνουμε τελευταία την Marfin Popular γιατί από κοινού με την Τράπεζα Κύπρου αντιδρούν ανοδικά, με την δεύτερη να διαγράφει την συγκριτικά καλύτερη πορεία (σε σχέση με τις υπόλοιπες τραπεζικές του 20άρη) τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικά σε διάστημα 7 ημερών η μετοχή της Κύπρου έχει θετική απόδοση κατά 1,8% έναντι ισόποσης αρνητικής του κλαδικού δείκτη.

Αυτά με συναλλαγές 24-25 εκατ. ευρώ, από τα οποία και πάλι σχεδόν τα μισά σε Εθνική, Alpha Bank (με τα δικαιώματα) και Marfin Popular.

Από τον υπόλοιπο 20άρη η Τιτάν αντιδρά στα 23,32 ευρώ (εάν επιτευχθεί συμφωνία για την θυγατρική στην Αίγυπτο θα χρήζει μεγαλύτερης προσοχής), ο ΟΠΑΠ στα 17,52 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 5,79 ευρώ. Από τον όμιλο αντιδρά όμως και η Μετκα (11,19 ευρώ), ενώ και στην Jumbo πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές στα 9,24 ευρώ.

Με την σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1 και με κατά τι περισσότερες μετοχές να αντιδρούν ανοδικά ενδέχεται η συνέχεια να αρχίζει να δίνει μία πειστικότερη αντίδραση.

Εάν μάλιστα φανεί, πως σε επίπεδο FTSE 20, επιχειρείται η προσέγγιση των 1.395-1.400 μονάδων τότε πιθανότατα να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το…δεύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v