Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο η στήριξη των 1.399 για τον FT 20

Χάνει-προσώρας- την στήριξη των 1.399 ο FT 20 καθώς οι πωλητές επιμένουν σε τράπεζες και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Βαρύ το κλίμα στο ΧΑ, μουδιασμένοι γνωστοί ισχυροί επενδυτικοί-επιχειρηματικοί κύκλοι.

Στις 1.399 μονάδες υποχωρεί ο FTSE 20 θέτοντας σε δοκιμασία τον δείκτη, μέσα στα πρώτα 15-20 λεπτά της συνεδρίασης.

Με συναλλαγές 31 εκατ. ευρώ, δηλαδή συγκριτικά περισσότερες απ΄ ότι χθες επικεντρωμένες μάλιστα σε μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Marfin Popular, Coca Cola 3E, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α. από αυτή την ομάδα.

Μάλιστα η καθοδική διάσπαση των χαμηλών τιμών πίεσε τον FΤSE 20 και τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα με αυξανόμενους τζίρους-πωλήσεις και οπισθοχώρηση των εν δυνάμει αγοραστών σε νέες τιμές.

Για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα οι πωλήσεις έφθασαν μέχρι τα 24,69 ευρώ, ενώ στην Alpha Bank έως τα 11,02 ευρώ.

Στα 0,99 ευρώ (-1,0%) το δικαίωμα της Αlpha Bank με την απόκλιση (premium) να μειώνεται περαιτέρω, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στις 2,626 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άμεσα χαμηλά-στηρίξεις προς τις 2.599-2.586 μονάδες, δηλαδή θεωρητικό περιθώριο επιβεβαίωσης ή όχι της τάσης μέχρι και 1,5-2% χαμηλότερα.

Τουλάχιστον η αγορά αποκτά φορά, έστω και αρνητική, με την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές σε αρκετές περιπτώσεις.

Σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Αγροτική Τράπεζα, Alapis, Intralot κ.α. τίτλους της κατηγορίας οι συναλλαγές (μέχρι τώρα πωλητικές θέσεις) είναι περισσότερες απ΄ότι (ειδικά) στην χθεσινή συνεδρίαση.

Μένει να φανεί στη συνέχεια κατά πόσον η έκταση της διόρθωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει προυποθέσεις αντίδρασης-καθαρά τεχνικής μορφής πάντα- προτού το ΧΑ συνεχίσει χαμηλότερα.

Η γενικότερα μουδιασμένη αίσθηση αποτυπώνεται τόσο στην σχέση ανοδικών-καθοδικών (1 προς 4) όσο στην απουσία ουσιαστικών αγοραστών σε "μεγάλα χαρτιά" και μετοχές σηματωρούς της κατηγορίας τους. Είναι ενδεικτικό, πως η Aspis Bank -για τους γνωστούς λόγους- αντιδρά ανοδικά κατά 3,6% στα 1,15 ευρώ, η Γενική Τράπεζα στα 0,95 ευρώ, η Jumbo στα 9,04 ευρώ, η Ηλεκτρονική Αθηνών στα 2,96 ευρώ και ακόμη ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v