Εμπορεύματα: Άνοδος ή πτώση;

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς η χρυσή περίοδος των εμπορευμάτων. Καθώς βαδίζει προς το τέλος της, αξίζει να γυρίσει κανείς την πλάτη στο ανοδικό σενάριο ή όχι;

Εμπορεύματα: Άνοδος ή πτώση;
Ο χρυσός έπιασε χθες τα 1.100 δολάρια η ουγγιά, το πετρέλαιο βρίσκεται κοντά στα 80 δολάρια, ενώ η τιμή του χαλκού έχει υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος.

Από αυτήν τη σκοπιά ίσως δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να επενδύσει κανείς στις ανοδικές προοπτικές των τιμών των εμπορευμάτων.

Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Είναι σαφές ότι το ράλι στα περισσότερα εμπορεύματα είναι συνάρτηση δύο παραγόντων μέχρι στιγμής.

Πρώτον, των θετικών προσδοκιών για έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από το τούνελ της μεγάλης ύφεσης.

Οι προσδοκίες υποστηρίζονται από τη σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής και από την αύξηση της ροής των καλών μακροοικονομικών νέων από διάφορες μεγάλες χώρες.

Οι προσδοκίες έχουν ανοίξει την όρεξη πολλών επενδυτών για μεγαλύτερο ρίσκο, τροφοδοτώντας το ράλι στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων.

Ο δεύτερος παράγοντας που έχει συμβάλει στο ράλι των εμπορευμάτων είναι η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου.

Το δολάριο υποχωρεί 9% περίπου έναντι ενός καλαθιού κύριων νομισμάτων, ευνοώντας την άνοδο των τιμών του χρυσού, των μετάλλων γενικά και του αργού που τιμολογούνται σε δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου καθιστά τα εμπορεύματα φθηνότερα στα εθνικά νομίσματα, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Όμως, η μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τη συνέχιση του ράλι αν αυτό άρχιζε να ανακάμπτει από τα σημερινά επίπεδα με βάση τα οποία θεωρείται δικαίως υποτιμημένο.

Στην ίδια κατηγορία των ενστάσεων για συνέχιση του ράλι στην αγορά εμπορευμάτων θα μπορούσε να εντάξει κανείς κάτι ακόμη:

Τον προβληματισμό για μια πιθανή έξοδο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει στα διάφορα funds (ETF) που επενδύουν σε εμπορεύματα.

Σε όλα αυτά θα μπορούσε να προστεθεί επίσης η εποχικότητα.

Το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου είναι ιστορικά το χειρότερο για τις αποδόσεις των εμπορευμάτων.

Παρ' όλα αυτά, οι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της συνέχισης του ράλι είναι πιο πολλοί και πιο ισχυροί.

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος ονομάζεται πλεονάζουσα ρευστότητα.

Ιστορικά, η πλεονάζουσα ρευστότητα οριζόμενη ως η διαφορά μεταξύ του ρυθμού αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ1 και του ρυθμού αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής προηγείται της αγοράς των εμπορευμάτων κατά 1 χρόνο.

Αν η προαναφερθείσα ιστορική σχέση επιβεβαιωθεί ακόμα μία φορά, οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούν να διπλασιαστούν, ισχυρίζονται οι αναλυτές που την επισήμαναν.

Οι τελευταίοι έχουν παρατηρήσει επίσης κάτι ακόμη:

Οι τιμές των εμπορευμάτων τείνουν να φθάνουν στο υψηλότερο σημείο τους 4 μήνες αφότου η δυναμική της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής φθάσει στο απόγειό της.

Προσδιορίζουν λοιπόν χρονικά αυτό το σημείο περί τα μέσα του 2010.

Ένας άλλος λόγος είναι η Κίνα.

Όλα δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 8% - 10%, συντηρώντας την ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές εμπορευμάτων από το εξωτερικό.

Επίσης, έχει νόημα για μια χώρα όπως η Κίνα, με συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων και το εθνικό νόμισμά της υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, να χρησιμοποιήσει μέρος από αυτά για να τα τοποθετήσει σε εμπορεύματα.

Τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια ευνοούν επίσης τη συνέχιση του ράλι.

Με δεδομένο ότι πολλές χώρες αύξησαν δυσανάλογα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, θεωρείται μάλλον απίθανο οι Αρχέςνα αφήσουν  τα πραγματικά επιτόκια να ανέβουν αρκετά.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους αυτών των χωρών.

Εκτός από τους ανωτέρω γενικούς λόγους, υπάρχουν επίσης ειδικοί λόγοι ανά εμπόρευμα ή ανά κατηγορία εμπορευμάτων που ευνοούν το ανοδικό σενάριο.

Είναι γνωστό ότι στην αγορά των μετάλλων υπάρχει ένα καρτέλ λίγων εταιριών που ελέγχουν την παραγωγή κατά τα πρότυπα του ΟPΕC παλαιότερα στην αγορά πετρελαίου.

Ο καθένας ασφαλώς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του αφού υπάρχουν συν και πλην.

Παρ’ όλα αυτά, τα συν για το ανοδικό σενάριο είναι πιο πολλά από τα πλην.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v