Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μετοχές προτιμούν τώρα οι θεσμικοί

Οι υποψήφιες μετοχές υπεραπόδοσης σε ενδεχόμενη άνοδο με "καθυστέρηση" στις οποίες ποντάρουν οι αισιόδοξοι και η άμυνα με μετοχές αξίας. Οι τίτλοι που θα πρωταγωνιστήσουν στα δύο σενάρια και τι δείχνει η αγορά.

Τι μετοχές προτιμούν τώρα οι θεσμικοί
Σε μετοχές που συγκεντρώνουν προϋποθέσεις να υπεραποδώσουν ακόμη και αν το Χ.Α. συνεχίσει να μην ακολουθεί την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών καθώς και σε τίτλους αξίας και υψηλής μερισματικής απόδοσης στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους οι εγχώριοι θεσμικοί και οι ελάχιστοι ξένοι που παραμένουν ενεργοί συναλλακτικά στην αγορά.

Όπως έχει καταγράψει ήδη το Euro2day, η συνεχής προβολή στα ξένα ΜΜΕ της άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με κυβερνητικούς χειρισμούς σε θέματα φορολόγησης, έχει θολώσει το story του Χ.Α. στα μάτια των ξένων, οι οποίοι απουσιάζουν επιδεικτικά εδώ και μερικές συνεδριάσεις από την αγορά.

Η αλλαγή στάσης αυτών, που μέχρι τον Οκτώβριο περιλάμβαναν τις ελληνικές μετοχές στις αγαπημένες επιλογές τους, ιδιαίτερα σε περιόδους αύξησης της διάθεσης για ρίσκο, αλλάζει και τη στάση των εγχώριων θεσμικών και μεγάλων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

"Στην αγορά αυτές τις ημέρες υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων επενδυτών", σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης χρηματιστηριακής. "Αυτοί που πιστεύουν ότι το Χ.Α. θα κλείσει την ψαλίδα με τις ξένες αγορές και ποντάρουν στους τίτλους οι οποίοι μπορεί να υπεραποδώσουν και εκείνοι που γυρίζουν σε αμυντικότερη διάρθρωση τα χαρτοφυλάκιά τους".

Με βάση τον ίδιο, οι πρώτοι προτιμούν μετοχές που συγκεντρώνουν υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και επιδεικνύουν διάθεση ανόδου όπως Eθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Μέτκα κ.ά., ενώ οι απαισιόδοξοι μετοχές αξίας και υψηλής μερισματικής απόδοσης (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Intralot, Jumbo, Τράπεζα της Ελλάδος, Autohellas κ.ά.).

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις οι υποψήφιοι τίτλοι υπεραπόδοσης ξεκινούν τη συνεδρίαση δυνατά, σηκώνοντας λόγω και της βαρύτητας στάθμισης στους δείκτες την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακόμη όμως χαρακτηριστικότερο είναι ότι στο τέλος της συνεδρίασης η αγορά κλείνει στα χαμηλά της καθώς βγαίνουν μικρές αλλά σημαντικές για τους τζίρους των τελευταίων ημερών πωλήσεις από Αμερικανούς και οι traders σπεύδουν να κλείσουν τις πρωινές τους θέσεις.

Το ατελέσφορο trading από Έλληνες εξασθενίζει τις άμυνες του Χ.Α. "ψαλιδίζοντας", σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management, τα περιθώρια πλάγιας κίνησης. "Σε οποιοδήποτε γύρισμα των ξένων αγορών το Χ.Α. μπορεί να διορθώσει σοβαρά", εκτιμά ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως "σε μια τέτοια περίπτωση για τον ιδιώτη επενδυτή, σε αντίθεση με τον θεσμικό, προτιμότερο θα είναι να διαθέτει αυξημένη ρευστότητα παρά αμυντικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο".

***Οι υποψήφιες μετοχές για υπεραπόδοση

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι, παρά την εμφανή αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει το momentum των ξένων αγορών, θα κλείσει μέρος της ψαλίδας αν η άνοδος συνεχιστεί στον S&P και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

"Όσο η διάθεση για ρίσκο παραμένει υψηλή και οι τράπεζες διεθνώς ανεβαίνουν, οι επενδυτές θα αναζητήσουν νέες ιδέες και η ρευστότητα θα διαχυθεί και στο Χ.Α.", σύμφωνα με στέλεχος που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια μεγάλων ιδιωτών σε τραπεζική ΑΧΕ.

Σε αυτήν την περίπτωση οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι όπως Εθνική, Αlpha Bank αλλά και Τράπεζα Κύπρου και μετοχές όπως της Μέτκα συγκεντρώνουν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης σύμφωνα με αναλυτές και διαχειριστές.

Εθνική Τράπεζα: Η Εθνική Τράπεζα μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες τον τζίρο των ξένων στο Χ.Α. Αίτια η μεγάλη της έκθεση στην τουρκική αγορά και ο υψηλός ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων για τη Finansbank. Η Εθνική διαφοροποιείται έτσι από την επιδείνωση των προοπτικών για τις ελληνικές τράπεζες που προκαλούν ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ και μεγάλο έλλειμμα και το 2010. Συνεχίζονται οι αγορές από την Credit Suisse και από μεγάλους Έλληνες επενδυτές.

Τράπεζα Κύπρου: Με το ίδιο σκεπτικό προτιμάται και η Τράπεζα Κύπρου, η διοίκηση της οποίας επέμεινε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στις προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης της ρωσικής οικονομίας εφόσον συνεχιστεί η παγκόσμια ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων οίκων, εμφανίζει πολύ ισχυρότερες αντοχές από την ελληνική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τμήμα ανάλυσης της HSBC δίνει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην Τράπεζα Κύπρου αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας κατά 23% για το 2009 και σε ποσοστό 19% για το 2010 και το 2011 λόγω χαμηλότερων επισφαλειών αλλά και της εκτίμησης ότι η μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού είναι περιορισμένη.

Alpha Bank: Μπαλαντέρ στις τράπεζες αποτελεί ο τίτλος της Alpha Bank λόγω της διενεργούμενης αύξησης. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται ότι σήμερα και αύριο θα υπάρξουν "αναγκαστικές" αγορές δικαιωμάτων από όσους έχουν σορτάρει τον τίτλο και θα πρέπει να επιστρέψουν τα δικαιώματα των δανεισμένων τίτλων στην ΕΤΕΣΕΠ.

ΜΕΤΚΑ: Το νέο έργο στην Τουρκία που της αυξάνει την αξία της έως και 0,90 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με αναλυτές, και κυρίως το γεγονός ότι αποτελεί προοίμιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την RWE εξηγεί την καλύτερη συμπεριφορά της το τελευταίο διάστημα.

***Μετοχές αξίας και υψηλής μερισματικής απόδοσης

ΔΕΗ:  Η ισχυρή κερδοφορία και του γ΄ τριμήνου, η ανοδική αναθεώρηση του στόχου περιθωρίου EBITDA στο 29% για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης από 26% και κυρίως η μικρή επίπτωση στα έσοδα (μόλις 36 εκατ. ευρώ) από ενδεχόμενη εφαρμογή από την 1η/1/2010 της ρήτρας καυσίμων εξηγούν το ότι η ΔΕΗ αποτελεί στην τρέχουσα συγκυρία ένα από ισχυρότερα εναλλακτικά play της αγοράς.

Η Alpha Finance με πρόσφατη ανάλυσή της δηλώνει ότι παραμένει αγοραστής καθώς η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με discount (αδικαιολόγητο όπως το χαρακτηρίζει) σε σύγκριση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες. Η τρέχουσα αποτίμηση της Επιχείρησης αντιστοιχεί σε 5,6 φορές τα κέρδη του 9μήνου, σημειώνει η Alpha Finance, και σε λιγότερο από 5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009, τα οποία μάλλον και θα αναθεωρήσει ανοδικά η χρηματιστηριακή.

Στη μετοχή της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από τη Citigroup και δευτερευόντως από άλλους ξένους brokers.

ΟΤΕ: Τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου δεν άρεσαν, αλλά η μετοχή έχει μικρά περιθώρια επιπλέον πτώσης καθώς είναι διαπραγματεύσιμη εδώ και μήνες στα 10 - 12 ευρώ. Το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει υποτονικό και δύσκολα θα αλλάξει καθώς προτιμούν να τοποθετούνται απευθείας στην Deutsche Telekom παρά στον ΟΤΕ.

ΟΠΑΠ: Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση μετοχής υψηλής μερισματικής απόδοσης στο Χ.Α. αφυπνίζεται σταδιακά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενδεικτικό της μεταστροφής των εγχώριων κυρίως θεσμικών επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι πλήττεται από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς και από την καθυστέρηση στην αλλαγή management team τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται αγορές κυρίως από εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

ΕΧΑΕ: Παραμένει στις κορυφαίες επιλογές αρκετών χρηματιστηριακών λόγω της υψηλής ρευστότητας και της γενναίας μερισματικής πολιτικής που "υπόσχεται" για τη φετινή χρονιά.

Μεταξύ των παραδοσιακών επιλογών υψηλής μερισματικής απόδοσης συμπεριλαμβάνεται και η Motor Oil τα αποτελέσματα της οποίας, όμως, δεν ενθουσίασαν, όπως και οι εταιρίες Intralot, ΕΛΠΕ, Jumbo. Τη θέση του στους τίτλους της Jumbo και της Μυτιληναίος ενισχύει ελληνόκτητο χαρτοφυλάκιο με έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ αγορές εκδηλώθηκαν χθες στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ από γνωστό ιδιώτη επενδυτή μέσω Λουξεμβούργου.

Εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια διατηρούν μεγάλες θέσεις στον τίτλο του Τ.Τ., ενώ ενισχύουν στις τελευταίες συνεδριάσεις τις θέσεις τους στον τίτλο της Forthnet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v