Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικές αφορμές… όμορφα καίγονται

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Σοφοκλέους, που βλέπει την μία μετά την άλλη τις ανοδικές αφορμές που δίνει η Wall να καίγονται. Κλειδί η Alpha με τον FT 20 να μην περνά μεν τις 1.440-1.445 αλλά και να μην υποχωρεί κάτω των 1.399.

Το ΧΑ συνεχίζει να χάνει τις ανοδικές αφορμές, που δίνει η Wall και ειδικότερα ο Dow Jones. "Κάηκε" έτσι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες το περιθώριο της τεχνικής υπέρβασης των 1.440-1.445 μονάδων για τον FTSE 20, που ελέω συμπληρωματικών δυνάμεων κρατήθηκε στις 1.414 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο πάνω από την επίσης καθοριστική τιμή των 1.399 μονάδων.

Με τις τράπεζες σε φορά διόρθωσης, για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους, το σενάριο μίας έντονα ανοδικής κίνησης χάνει πόντους χωρίς όμως να δίνεται ακόμη σήμα εξόδου από την αγορά.
 
Ιδιότυπη κυκλική κίνηση των βασικών δεικτών σαν να "κρύβει" είδηση κάποιος δεικτοβαρής κλάδος, τη στιγμή που οι μόνες… ορατές ενέργειες αφορούν στην Aspis Bank και την Εμπορική Τράπεζα.

Στη μεν πρώτη η Αττικής μπαίνει σφήνα στα σχέδια του Β. Ρέστη στη δε δεύτερη οι γάλλοι προετοιμάζονται για άλλη μία αύξηση κεφαλαίου ενός δις. ευρώ αυτή τη φορά μόλις έξη μήνες από την ολοκλήρωση της προηγούμενης των 850 εκατ. ευρώ.

Κάτι, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενου εξόδου της τράπεζας από το ΧΑ, δεδομένης της συμμετοχής των γάλλων αλλά και των εξελίξεων που "τρέχουν" σε κεντρικό επίπεδο στο Παρίσι.

"Βουβό κλίμα" όπως χαρακτηριστικά μας περιέγραφε νωρίτερα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τραπεζικός παράγοντας, ο οποίος ωστόσο δεν περιμένει κάποια σημαντική είδηση από την "πρώτη ταχύτητα" του κλάδου.

Από την άλλη η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI η έξοδος του ΟΤΕ από τον πανευρωπαικό δείκτη, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες (Frigoglass, Μυτιληναίος, Αγροτική Τράπεζα σήμερα κ.α), η κοινοτική επιτήρηση, η έλλειψη στρατηγικής από ισχυρά σπίτια και η απουσία στόχευσης γνωστών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων κρατούν χαμηλά το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές.

Σε αυτό το περιβάλλον η αγορά μας χρειάζεται ένα…σοκ για να μπορέσει να κινηθεί είτε υψηλότερα των 1.440-1.445 μονάδων ο 20άρης είτε χαμηλότερα, αποκτώντας εν τέλει κατεύθυνση. Εμείς θα επιμείνουμε, πως η…κουφόβραση, που παρατηρείται στην αγορά, το…μούδιασμα αν θέλετε που δείχνουν συγκεκριμένοι παίκτες προοιωνίζεται εξελίξεις ίσως άμεσα. Και σε κεντρικό επίπεδο.

Από αυτή την άποψη περιμένουμε την ολοκλήρωση της κίνησης (πτωτικής) των τραπεζών με την Alpha Bank στα 11,32 ευρώ να παραμένει σηματωρός του κλάδου και την Τράπεζα Κύπρου (5,60 ευρώ) να αποδεικνύεται το "καλύτερο τραπεζικό χαρτί" σε αυτή την φάση της αγοράς. Δεδομένου, ότι στην Εθνική Τράπεζα, μέχρι και χθες, μαζεύονταν μεθοδικά οτιδήποτε προσφέρονταν χαμηλότερα των 25-24,9 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v