Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ο έρμος πελάτης & η προστασία του

Το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας του οποίου χαίρει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα κάποτε πρέπει να λήξει. Ποιος "αρμοδιότερος" δε, ως προς αυτό, από την Τράπεζα της Ελλάδος;

Τράπεζες: Ο έρμος πελάτης & η προστασία του
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παράδεισο του καπιταλισμού, η κεντρική τράπεζα βγήκε χθες και απαγόρευσε στις εμπορικές τράπεζες να χρεώνουν "έξοδα" υπερανάληψης, όταν η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται σε ΑΤΜ, ει μη μόνον στην περίπτωση που αυτές έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση του πελάτη τους.

Με άλλα λόγια, είπε η φίλη μας η Fed προς τις τράπεζες: "Μην κάνετε τη χάρη στους πελάτες σας να τους δίνετε χρήματα από τη μία και να τους χρεώνετε αφενός με τους νόμιμους τόκους και αφετέρου με 'έξοδα' τα οποία δεν γνωρίζουν ότι θα τους επιβληθούν. Αν όμως το γνωρίζουν και συμφωνούν, προχωρήστε ελεύθερα".

Τι έκανε δηλαδή η κεντρική τράπεζα; Πολύ απλά, προστάτευσε τα συμφέροντα των καταναλωτών, απαγορεύοντας μια πρακτική του τραπεζικού συστήματος που έκρινε ότι ήταν καταχρηστική.

Κατά τα φαινόμενα, στη χώρα μας η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο.

Παρά τις επανειλημμένες καταδίκες τραπεζών σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές που αυτές εφαρμόζουν, χρεώνοντας με έξοδα "φακέλου", "εξέτασης αιτημάτων", καθυστέρησης εναρμονισμού των επιτοκίων χορηγήσεων ως προς το ισχύον επιτόκιο ΕΚΤ (σε περίπτωση που αυτό είναι το επιτόκιο αναφοράς) ή με κάθε λογής χρέωση που αυτές σοφίζονται και επιβάλλουν, εντούτοις παραμένουν ακλόνητες, αρνούμενες να συμμορφωθούν.

Ας εκδοθεί πρώτα τελεσίδικη απόφαση από τον Άρειο Πάγο και θα συμμορφωθούμε, ισχυρίζονται, για να αλλάξουν στη συνέχεια την "ταμπέλα" της χρέωσης από Α σε Β και να συνεχίσουν να την επιβάλλουν στον ταλαίπωρο πελάτη τους.

Σύμφωνοι. Ίσως να μην είναι δουλειά της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει ό,τι η Federal Reserve στις ΗΠΑ. Ίσως δεν είναι στην "ατζέντα" της, η οποία αφορά κυρίως στην εποπτεία των τραπεζών και της αγοράς ως προς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν (πιστωτικός, αγοράς και λειτουργίας).

Σύμφωνοι. Ίσως το πρώην υπουργείο Εμπορίου, μετέπειτα Ανάπτυξης και σήμερα... κάτι άλλο, ή ακόμη και ο (ιδιαίτερα συμπαθής) Συνήγορος του Καταναλωτή να έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν και να μην αναλώνονται σε αντίστοιχης φύσης υποθέσεις.

Ποιος όμως θα βρεθεί στο πλευρό του καταναλωτή;

Φίλτατοι, κάποια στιγμή το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας, του οποίου χαίρει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, εξαιτίας του ρόλου που αυτό διαδραματίζει για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, πρέπει να λήξει. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο, που λέει και ο λαός μας.

Αν δεν είναι στην "ατζέντα" της Τράπεζας της Ελλάδος η προστασία του καταναλωτή, βάλτε την. Αποδεδειγμένα, η ΤτΕ είναι η μόνη που μπορεί να τα βγάλει πέρα με το θεριό των τραπεζών…

Το θέμα προφανώς δεν είναι τόσο απλό, και ασφαλώς θα επανέλθουμε, αλλά είναι θεμελιώδες.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v