Σοφοκλέους: Τα "παιχνίδια" της περιφέρειας

Τα παράδοξα της χαμηλής εμπορευσιμότητας, η γενικότερη απαξίωση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες εισηγμένες επιχειρούν αύξηση κεφαλαίου στη Σοφοκλέους - 10 παραδείγματα από το ταμπλό...

Σοφοκλέους: Τα παιχνίδια της περιφέρειας
Τα παράδοξα της χαμηλής εμπορευσιμότητας, η γενικότερη απαξίωση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες εισηγμένες επιχειρούν αύξηση κεφαλαίου - 10 παραδείγματα από το ταμπλό…

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου οι περισσότερες συναλλαγές επικεντρώνονται στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αντίθετα κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης χαρακτηρίζει πολλές από τις λεγόμενες περιφερειακές μετοχές, ακόμη και όταν οι τελευταίες αφορούν σε τίτλους νοικοκυρεμένων και κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τις λίστες των μετοχών με τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη ημερήσια άνοδο, όπου εμφανίζονται τίτλοι με αξία συναλλαγών που βρίσκονται χαμηλότερα από τα 1.000 ή ακόμη και τα 10 (δέκα) ευρώ…

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, πολύ συχνά η αποτίμηση των εταιριών αυτών με βάση τους κλασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες δεν αποτελεί την καλύτερη μέθοδο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται ακραίες μεταβολές στο ταμπλό που δεν ερμηνεύονται από τα θεμελιώδη δεδομένα και τις προοπτικές των εισηγμένων.

***Οι αποτιμήσεις και το ταμείο

Υπάρχουν δύο εισηγμένες των οποίων το καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) είναι υψηλότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Αυτές είναι:

Α. Ζάμπα: Στις 30/9/2009 τα μετρητά είχαν διαμορφωθεί στα 12,37 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του τίτλου κυμαίνεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Β. Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (30/6/2009), το καθαρό ταμείο της εισηγμένης ανερχόταν στα 5,52 εκατ. ευρώ (ταμείο 7,27 εκατ. ευρώ, μείον βραχυπρόθεσμος δανεισμός 1,74 εκατ.), με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία να είναι χαμηλότερα από τα 4 εκατ. ευρώ.

Αρκετά κοντά στο ύψος των μετρητών που κατέχει βρίσκεται και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, της οποίας το ταμείο (30/6) ανέρχεται σε 159,2 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται γύρω στα 165 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, και οι τρεις παραπάνω εταιρίες διαθέτουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία -όπως για παράδειγμα σημαντική ακίνητη περιουσία-, όμως η χαμηλή τους εμπορευσιμότητα αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τους επενδυτές.

Θέμα χαμηλής εμπορευσιμότητας υπάρχει και στη μετοχή της εταιρίας Περσεύς, η οποία ύστερα από μακρόχρονες περιπέτειες δημοσίευσε στο εννεάμηνο κέρδη 3,13 εκατ. ευρώ (θετική έκπληξη). Από τις 21 Οκτωβρίου έως σήμερα η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί περίπου 90%(!) και μόλις 20.000 κομμάτια περίπου άλλαξαν χέρια, γεγονός που σημαίνει συνολική αξία συναλλαγών περίπου 15 χιλ. ευρώ. Δηλαδή, 15 χιλ. ευρώ ήταν αρκετά για +90% στο ταμπλό.

Στα παράδοξα της μετοχής της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας δεν είναι υπεύθυνη μόνο η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής αλλά και η ιδιαιτερότητα του συστήματος να μην μπορεί να πέσει μια μετοχή κάτω από τα 6 λεπτά! Έτσι, κατά διαστήματα, βλέπουμε τον τίτλο της προβληματικής εταιρίας να αυξάνεται από τα 6 στα 7 λεπτά και να συγκαταλέγεται στους τίτλους με τη… μεγαλύτερη άνοδο στο Χ.Α.!

Το οξύμωρο είναι ότι μια τέτοια κίνηση είδαμε και την ημέρα όπου ο αρμόδιος  για την Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωνε ότι δεν… είναι αισιόδοξος για τη διάσωση της εισηγμένης εταιρίας.

Πιθανόν, η χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου να έχει επιδράσει στην αποτίμηση της CPI στο ταμπλό του Χ.Α. Και αυτό, γιατί είναι ίσως η μόνη εισηγμένη με τόση κεφαλαιοποίηση (στα 3,2 εκατ. ευρώ), που εμφανίζει κάποια κέρδη και αποκλιμακώνει από τις αρχές του 2008 έως σήμερα τον δανεισμό της.

***Πύ…,  πύ…,  πύραυλος!

Στην περίπτωση της Vell τα περίεργα δεν προέρχονται από τη χαμηλή εμπορευσιμότητα, αλλά από τις  διάφορες φήμες που κατά καιρούς ακούγονται (και που φυσικά δεν επιβεβαιώνονται επισήμως) πότε για αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος, πότε… Η ουσία είναι πως ο τίτλος το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει καταγράψει στο ταμπλό της Σοφοκλέους κέρδη άνω του 150%, αφήνοντας πολύ πίσω του τράπεζες, blue chips και... δεν συμμαζεύεται.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στο πρώτο εξάμηνο η εισηγμένη έγραψε ζημίες 1,9 εκατ. ευρώ (πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς) και μάλιστα στο τμήμα των αποτελεσμάτων "προοπτικές" περιέγραφε με τα μελανότερα χρώματα τις προοπτικές του κλάδου των ηλεκτρικών συσκευών, στην οποία δραστηριοποιείται.

Για να γίνει σύγκριση, αναφέρουμε πως το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων δύο άλλων εταιριών (π.χ. Γενική Εμπορίου και Rilken), που αθροιστικά σημειώνουν κερδοφορία κάποιων εκατ. ευρώ, είναι σαφώς χαμηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Vell.

***Δυσκολίες για αυξήσεις κεφαλαίου

Δυσμενές είναι πλέον εδώ και καιρό το περιβάλλον για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών για τις περιφερειακές μετοχές.

Για παράδειγμα, αρκετές κινήσεις για ΑΜΚ που ξεκίνησαν φέτος τελικά είτε δεν προχώρησαν (π.χ. Βαρβαρέσος, Alma - Ατέρμων, Κλωνατέξ κ.ά.) είτε καλύφθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από τους βασικούς μετόχους (π.χ. Nutriart).

Σύννεφα όμως υπάρχουν και για τις εκδόσεις που βρίσκονται στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα:

Α. Στην περίπτωση της Πραξιτέλειο έχει αποφασιστεί ΑΜΚ ύψους 3,289 εκατ. ευρώ, η τρέχουσα τιμή του τίτλου είναι αρκετά χαμηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων (1 ευρώ).

Β. Ανάλογη είναι και η κατάσταση για τη Unibios, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να μεσολαβήσουν κάμποσοι μήνες προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση (δεν έχει ακόμη συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που θα πάρει τη σχετική απόφαση).

Γ. Στην περίπτωση της Audiovisual (2ν/1π) η αύξηση κεφαλαίου ψηφίστηκε ήδη και ο βασικός μέτοχος (οικογένεια Βαρδινογιάννη) έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει τουλάχιστον με το ποσοστό που του αναλογεί. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεν απέχει πολύ από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, η οποία υποχώρησε κάτω των 70 λεπτών του ευρώ (ονομαστική αξία) που είναι η ελάχιστη τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v