Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται φρένο στο πτωτικό σερί...

Τροχοπέδη στο καθοδικό σερί χρειάζεται η Σοφοκλέους. Ποιος θα αναλάβει να βγάλει τα…κάστανα από τη φωτιά, καθώς η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank επηρεάζει τον τραπεζικό κλάδο;

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και συνεδρίαση… ΑΕΠ η σημερινή, καθώς η ανακοίνωση ουσιωδών οικονομικών στοιχείων (στην ευρωζώνη) φαίνεται να δίνει ρυθμό στις αγορές.

Βέβαια στο ΧΑ βιώνονται οι επιπτώσεις των εγγενών προβλημάτων της οικονομίας και οι συνέπειες των ρευστοποιήσεων ισχυρών ξένων παικτών σε τράπεζες και "χαρτιά" του Ftse20.

Κάτι, που ξεκίνησε με αφορμή την διαδικασία α.μ.κ της Alpha Bank, αλλά τα ουσιώδη, πραγματικά αίτια να αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής οικονομίας μας.

Ένα πτωτικό σερί-ουσιαστικά μετράμε τρεις αρνητικές και μία οριακά ανοδική- πίεσε τους βασικούς δείκτες από τα "υψηλότερα" της 6/11 στα χθεσινά χαμηλά. Στις 1.374 από τις 1.458 με ενδιάμεση (στις 9/11) κορυφή στις 1.473 μονάδες. Διακύμανση με μάλλον μέτριες συναλλαγές αλλά επικεντρωμένες σε τράπεζες (κυρίως Alpha Bank) και δεικτοβαρείς τίτλους.

Ανάλογη πορεία διέγραψε ο Γενικός Δείκτης διορθώνοντας από τις 2.737 έως τις 2.590 μονάδες, εχθές δημιουργώντας έναν πυθμένα χαμηλών τιμών στις 2.590 (12/11), στις 2582 (3/11) και 2.599 μονάδες (στις 29/10).

Με αυτόν τον ισχυρό-προσώρας πυθμένα πορευόμεθα βραχυπρόθεσμα θεωρώντας πιθανή ακόμη μία δοκιμασία του ΓΔ σε αυτά τα επίπεδα, αλλά δίνοντας αρκετές πιθανότητες σε μία αντίδραση προς τις 2.737 μονάδες σε ορίζοντα μ ί α ς εβδομάδας.

Με γνώμονα αυτή την τεχνική προσέγγιση περιμένουμε την επιβεβαίωση (ή όχι) τεχνικών περιοχών από την αρχή της συνεδρίασης, τη στιγμή που για παράδειγμα στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX "γύριζαν" ελαφρώς ανοδικά μετά την ανακοίνωση στοιχείων για το γερμανικό ΑΕΠ (στο 0,7% από το αναμενόμενο 0,3%).

Σε ρυθμό… ΑΕΠ θα κινούνται σήμερα, όμως, οι περισσότερες κύριες ευρωπαικές αγορές με την τάση να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την Αθήνα. Οπου όμως η βραχυπρόθεσμη φορά του Ftse20, παραμένει "εγκλωβισμένη" από τις τράπεζες και κυρίως όσα συμβαίνουν και όσα αφορούν στην Alpha Bank, την διαδικασία (και όχι μόνο) της α.μ.κ και το πλούσιο παρασκήνιο.

Σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος επιχειρεί να προσεγγίσει από μία πλευρά την παράμετρο των… αναγκαστικών αγορών δικαιωμάτων και τη συνέχεια στην σχετική διαδικασία της AlphaBank.

Ωστόσο, η περίπτωση της Alpha Bank είναι μία από αυτές, που απασχολούν τον κλάδο αυτή την περίοδο ειδικά μετά την επιβάρυνση του ασφαλίστρου έναντι αυξημένου ρίσκου της χώρας (credit default) που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτυπωθεί και στην θέση των τραπεζών και τα χαρτοφυλάκια τους, σε δεύτερο-τρίτο χρόνο.

Για αυτό θα περιμέναμε την επόμενη… ομοβροντία εκθέσεων των ξένων οίκων για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα του πως βλέπουν τις ελληνικές τράπεζες σε βάθος ενός-δύο τριμήνων.

Παράλληλα, η… αποβολή του ΟΤΕ από τον ΠανΕυρωπαικο δείκτη της MSCI αποτυπώθηκε χθες με μία… βουτιά της μετοχής μέχρι τα 10,89 ευρώ. Όπως επίσης το χθεσινό μείον της ΔΕΗ, μέχρι τα 14,85 ευρώ και το "μάζεμα", που επιχειρήθηκε προς το κλείσιμο έως τα 15 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v